Michal Kvasnica
4. června 2021 • 14:22

Největší hvězdy Itálie: mladá zeď, zkušení stopeři i brazilský Pirlo

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Při vší úctě k Albánii – pravý test českých fotbalistů nepřijde v úterý, ale během pátka v Boloni proti Itálii. Nadupaný výběr by měl dokonale prověřit partu trenéra Jaroslava Šilhavého, tím spíš když pro soupeře je večerní duel poslední generálkou na EURO. Na koho si dát pozor? Nejen na nebezpečné snajpry, ale třeba i na „brazilského Pirla“. Borci za miliardy.

  • Gianluigi Donnarumma

    Pozice: brankář, 22 let (AC Milán)
    Hodnota podle TransferMarktu: 1,53 miliardy korun

    Křestní jméno ho po vzoru legendárního Buffona předurčuje k parádní gólmanské kariéře, což se bezesporu potvrzuje. Přestože je Donnarummovi teprve 22 let, již šest sezon je jedničkou milánského AC! V nároďáku debutoval v sedmnácti, od té doby si pozici upevňoval i díky pomoci famózní stoperské dvojice Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini. Otázkou je, jestli jeho výkonnost na EURO nerozhodí přestupové spekulace. Gigant ze San Sira mu totiž odmítl nabídnout požadovaný roční mzdu ve výši deseti milionů eur (255 milionů korun) a s předstihem si přivedl náhradu v podobě Mikea Maignana z Lille. Donnarumma si vybírá z největších velkoklubů.

  • Leonardo Bonucci

    Pozice: obránce, 34 let (Juventus)
    Hodnota podle TransferMarktu: 204 milionů korun

    101 startů za národní tým, devět vyhraných „scudett“ a stále ohromná kvalita. Zkušenosti k nezaplacení, zvlášť když Bonucciho automaticky řadíme do dvojice k Giorgiu Chiellinimu, o tři roky staršímu kapitánovi a parťákovi z Juventusu. „Za mě asi nejlepší stoperská dvojice, co vůbec hraje,“ složil kompliment dnešnímu soupeři český záložník Jakub Jankto. Končit se nechystá, v Juventusu má Bonucci kontrakt ještě na další tři roky. Nizozemská mladá hvězda Mathijs De Ligt se tak v Turíně stále bude mít od koho učit. „Stará dáma“ dobře ví, co dělá. Za rok bude chtít titul, o který ji letos připravil Inter Milán, rozhodně zpět.

  • Jorginho

    Pozice: záložník, 29 let (Chelsea)
    Hodnota podle TransferMarktu: 1,02 miliardy korun

    Asi byste na soupisce Italů na první pohled našli více „sexy“ jmen, ale kdo si může říct, že je čerstvým vítězem Ligy mistrů? Jorginho, rodák z brazilské Imbituby, který od patnácti let fotbalově vyrůstal v Hellasu Verona, ano. Jihoamerické sklony elegantní defenzivní záložník nezapře. Nečekejte tvrdé osobní souboje, ostré srážení a spoustu karet, opora Chelsea vyniká herním přehledem a famózní kopací technikou. Z hloubi pole tvoří hru ve stylu Andrey Pirla, stačí se rozběhnout a míč vám od něj přistane přesně na noze. Po přestupu z Neapole do Londýna vyhrál nejen ušatý pohár, ale i Evropskou ligu. Teď má Jorginho další cíl: EURO a pak Premier League.

  • Lorenzo Insigne

    Pozice: útočník, 30 let (Neapol)
    Hodnota podle TransferMarktu: 1,22 miliardy korun

    Ikona Neapole a po odchodu Marka Hamšíka největší oblíbenec horlivých fanoušků. Zejména díky věrnosti jednomu klubu, kapitánské pásce a gólům. Spoustě gólů. V uplynulé sezoně Serie A se trefil devatenáctkrát. Nevysoké křídlo s brilantní technikou a ukrutnou rychlosti se zatraceně těžko nahání. Mimochodem, i jeho nasměroval na top úroveň v Pescaře trenér Zdeněk Zeman. Povedlo se na jedničku. Dnes slaví Insigne třicet let, kulatiny si určitě bude chtít zpříjemnit napnutím sítě. Pozor na něj!

  • Ciro Immobile

    Pozice: útočník, 31 let (Lazio Řím)
    Hodnota podle TransferMarktu: 969 milionů korun

    Zlomová sezona? 2011/12 v druholigové Pescaře. V hlavní roli: trenér Zdeněk Zeman. Právě český kouč Immobileho nakopl do velkého fotbalu. V postupovém roce nastřílel rychlý blonďák 28 branek a pak to přišlo. Neuvěřitelná čísla. Pětkrát v Serii A slavil v jednom ročníku aspoň 20 gólů, celkem to v prestižní soutěži dělá vynikajících 155 kusů. Zatímco angažmá v Dortmundu či Seville mu nesedlo, doma v Itálii je k neudržení. V reprezentaci mu to pálí o dost méně (45 utkání/12 tref), ale stejně to bude právě hvězda Lazia Řím, na koho bude Roberto Mancini spoléhat. V březnové kvalifikaci na mistrovství světa 2022 v Kataru skóroval dvakrát a přispěl ke stoprocentnímu zisku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud