8. června 2021 • 19:15

Německý velitel Löw se po EURO loučí: 15 let nejdéle sloužícího kouče

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hledáte nestálou profesi? Staňte se trenérem. Je to vrtkavé, těkavé a nestabilní. U národního týmu doporučujeme rovnou pyrotechnický kurz. Poplujete minovým polem v lodi naložené semtexem s časovanou bombou u kormidla. Fanoušci vám možná umíchají nějaký ten Molotovův koktejl. Co myslíte? Jak dlouho to vydržíte? Joachim Löw 15 let. Dva roky byl asistentem Jürgena Klinsmanna (2004–06) a od července 2006 hlavním koučem německé reprezentace.



V té době neexistovaly iPad ani Instagram. Slova jako android, iOS, smartphone, bluetooth, emotikon, hoax, spam, e-learning jsme nepoužívali nebo neznali.

Löw zažil vzestupy i pády. Provolávali mu slávu a líčili ho v superlativech. Předávali mu vyznamenání a metály. Ale taky mu uštědřili veřejný výprask a přibili ho na pranýř těmi nejhrubšími hřeby.

EURO 2008 přičarovalo Němcům stříbro. Ve finále podlehli Španělsku 0:1.

Na MS 2010 hráli fantastisch a wunderbar – smetli Anglii (4:1) i Argentinu (4:0), ale po semifinále zavlála španělská vlajka (rozhodl Puyol – 1:0). Die Mannschaft poté přemohl Uruguay a zbronzověl.

EURO 2012? Vítězili v jednom utkání za druhým. Semifinálový ohňostroj ale odpálil dvougólový Mario Balotelli, v té chvíli největší Ital, milovanější než Leonardo da Vinci, Giuseppe Verdi a Dante Alighieri.

Vzpomínky na MS 2014 jsou vykládané zlatem. Němci odrovnali Francii a způsobili trauma domácím Brazilcům (7:1). Finálové prodloužení sklíčilo Argentinu.

Konec na EURO 2016 nastal v semifinále, kdy německý krk sťala Griezmannova gilotina.

MS 2018? Kolaps a pohroma. Obhájci vykrváceli už ve skupině (nestačili na Mexiko a Jižní Koreu). Dostali takovou facku, že z Ruska vyletěli v kotrmelcích.

Löw začal s přestavbou. Odstavil Müllera, Boatenga či Hummelse. Zavedl nové rozestavení se třemi stopery. Přineslo to pobyt na dně prvního ročníku Ligy národů. Od sestupu o level níž je zachránila jen reorganizace soutěže.

V listopadu 2020 se ztrapnili v Seville. Španělé je rozšlehali v šestigólovém mixéru. A vrchol všeho. V březnové kvalifikaci o postup na MS v Kataru 2022 podlehli doma na stadionu v Duisburgu Severní Makedonii (1:2).

„Národní tým se znemožnil až na kost,“ napsal Bild. „Poslední soutěžní zápas před mistrovstvím Evropy se změnil v historickou ostudu. Hře chybělo všechno. Odhodlání, systém, rychlost, překvapení. Čtyřnásobné mistry světa zesměšnil trpaslík.“

Löw ze sebe soukal: „Neměli jsme šťávu, drajv, chyběla nám svěžest, vypadali jsme unavení. Hráli jsme pomalu a vzadu udělali chyby.“

Po EURO ve funkci skončí. Nahradí ho Hansi Flick z Bayernu, jeho někdejší asistent. Jogi ví, že nebojuje jenom o medaili, ale o svůj odkaz. Těžší to být nemůže. Ve skupině se bijí v prsa Francouzi a Portugalci.

Löw spoléhá na Neuera, Kroose, Gündogana, Kimmicha, Wernera a Havertze. A taky zvedl telefon a vytočil Müllera s Hummelsem. „Kluci, vraťte se. Čeká nás letzter Kampf.“

Kommandant. Patnáct let německým velitelem. Jen Angela Merkelová chápe, jaké to je.

Deset nejdéle sloužících trenérů na EURO
Jméno (země) věk délka působení
Joachim Löw (Německo) 61 14 let 10 měsíců
Didier Deschamps (Francie) 52 8 let 10 měsíců
Vladimír Petkovič (Švýcarsko) 57 6 let 10 měsíců
Fernando Santos (Portugalsko) 66  6 let 8 měsíců
Igor Angelovski (Severní Makedonie) 44 5 let 7 měsíců
Janne Andersson (Švédsko) 58 4 roky 11 měsíců
Andrij Ševčenko (Ukrajina) 44 4 roky 10 měsíců
Roberto Martínez (Belgie) 47 4 roky 9 měsíců
Stanislav Čerčesov (Rusko) 57 4 roky 9 měsíců
Gareth Southgate (Anglie) 50 4 roky 5 měsíců

Německo Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud