Jakub Dvořák
23. června 2021 • 12:40

Slovenské vzpomínky na Afriku. K postupu musí obrat giganta, Weiss věří

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední zápas ve skupině. Stále ve hře o postup. Ale v cestě stojí fotbalová velmoc. Jako by Slovensko prožívalo africké déjà vu. Před jedenácti lety na MS senzačně porazilo Itálii a šlo ze skupiny do osmifinále. Nyní musí na EURO obrat Španělsko. „Jsou tam drobné nuance. My jsme museli vyhrát, kdežto současnému výběru stačí i remíza,“ poukázal Vladimír Weiss, tehdejší trenér Hamšíka a spol., v rozhovoru pro server Pravda.sk.



Marek Hamšík, Juraj Kucka či Vladimír Weiss mladší by mohli vyprávět. Vzpomínat na africký zázrak, kdy v posledním duelu základní skupiny MS porazili Itálii (3:2) a zajistili si postup do osmifinále. Není od věci, že tahle trojka je i po 11 letech stále v národním týmu a dnes se pokusí o podobný husarský kousek.

Od účasti v osmifinále EURO dělí Slovensko pouhý bod. Potíž je v tom, že ho musí ukrást Španělsku. Na první pohled bezzubé mužstvo favorita bude hrát o vše. Musí vyhrát.

Jeden ze strůjců senzace z roku 2010 trenér Vladimír Weiss současné partě věří. „Máme zkušené hráče, výborného brankáře. Rozhodně se ale nemůžeme jen bránit, určitě bychom dlouho při životě nevydrželi. Musíme být nebezpeční i směrem dopředu. Třeba se naskytne jediná šance, ale je potřeba ji využít,“ řekl v rozhovoru pro slovenský server Pravda.

Pod daleko větším tlakem se však ocitnou Španělé, kteří paradoxně v domácích podmínkách prožívají nejhorší vstup do evropského šampionátu od roku 1996. Po zápase se Švédy i Poláky navíc obecenstvo na andaluském stadionu La Cartuja hráče v národních barvách nekompromisně vypískalo.

Martin Koscelník si kryje míč před Emilem Forsbergem ze Švédska
Martin Koscelník si kryje míč před Emilem Forsbergem ze Švédska

„Mají nové mužstvo. Trenér Luis Enrique šel do velkého rizika, když nevzal Sergia Ramose a další zkušené borce. Místo toho postavil tým na mladých klucích, které naše fotbalová veřejnost možná ani nezná,“ trefně popsal Weiss trable La Roji. „Zatím mu důvěru nevrátili. Kvalita týmu je stále vysoká, ale není na úrovni jako za časů Iniesty, Xaviho a dalších.“

Ve druhém utkání skupiny E bude o postup bojovat už jen Polsko. Vedoucí Švédsko má účast v osmifinále jistou. V závěrečném představení už jen může zkorigovat celkové umístění. Zato Poláci vedeni forvardem Robertem Lewandowským mají pořádnou žízeň. V deseti dokázali přitlačit Slováky, ale přesto prohráli. Se Španělskem drželi krok, trefili tyč, ale stačilo to jen na bod. I ten by byl se Seveřany v konečném sčítání málo.

„Půjdeme vyhrát. Nic jiného nezbývá. Žádné kalkulování. Alespoň v tom máme mentální výhodu – do utkání půjdeme nastavení tak, že nic jiného než tři body nebereme,“ prohlásil polský brankář Wojciech Szczesny.

Jak to vypadá s postupy?

Švédsko už má postup jistý, v nejhorším případě z 3. místa.

Slovensko potřebuje k postupu bod.

Španělsku jistotu postupu dává výhra. Pokud nevyhraje Polsko nad Švédskem, stačí mu i bod. Výhodou Španělska ve srovnání s tříbodovými Finskem a Ukrajinou, které už dohrály, je lepší skóre.

Polsko potřebuje k postupu zvítězit.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 1 0 4:2 7
2. Španělsko 3 1 2 0 6:1 5
3. Slovensko 3 1 0 2 2:7 3
4. Polsko 3 0 1 2 4:6 1

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud