Jonáš Bartoš
28. června 2021 • 13:20

Česká jízda jako na EURO 96? Nám také nikdo nevěřil, vzpomíná Kubík

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to už dvacet pět let, kdy českým fotbalistům věšela na krk stříbrné medaile z EURO britská královna Alžběta II. V Anglii došel podceňovaný tým až do finále, byť po úvodní prohře s Německem (0:2) by na výběr Dušana Uhrina asi nikdo nevsadil. „Teď je to něco podobného,“ souhlasí Luboš Kubík, jeden z nejzkušenějších hráčů tehdejší party.



Češi jeli na EURO 96 v roli velkých outsiderů. Nahrávala tomu skupina smrti s Německem, Itálií a Ruskem. Dušan Uhrin navíc měl ve výběru většinu hráčů z ligy, byť zde figurovali členové tehdejšího úspěšného kádru Slavie, která došla až do semifinále tehdejšího poháru UEFA.

První zápas s Německem dopadl těžkým rozčarováním, mužstvo odcházelo z trávníku na Old Trafford po jasné prohře 0:2. Trenér Uhrin pak udělal změny v sestavě, podceňovaný soubor se semkl. Svalil Itálii (2:1), v divokém zápase s Ruskem (3:3) trefil postup minutu před koncem Vladimír Šmicer. Přes Portugalsko a Francii nakonec došel až do finále, kde v prodloužení po smolném zlatém gólu slavili Němci po brance Olivera Bierhoffa.

Přejděme k aktuálnímu českému týmu. Mužstvo pod vedením Jaroslava Šilhavého v důležitém úvodu na EURO zdolalo Skotsko (2:0), uhrálo remízu s Chorvatskem (1:1) a skupinu završilo prohrou s Anglií (0:1). Z výkonů hlavně do ofenzivy panovaly rozpaky, ale tým v osmifinále zabral a po bravurním výkonu odklidil z cesty silné Nizozemce (2:0). Úchvatný večer v Budapešti nadchl celý fotbalový národ.

„Celkově si mužstvo sedlo. Hraje velice dobře komplexně, každý zápas je to lepší a lepší. Je to něco podobného, jako jsme měli v roce 1996. Ze začátku nám nikdo nevěřil, když jsme se víc a víc sehrávali, bylo strašně těžké dostat se k nám k bráně. Tohle je úplně stejné,“ vzpomíná na stříbrnou jízdu z Anglie Luboš Kubík, člen tehdejšího kádru a zároveň čtvrtfinalista z mistrovství světa 1990 v Itálii.

„Pro nás je vždycky dobré, když jdeme do turnaje jako outsideři, tohle nám vyhovuje. Přitom určitě máme svou kvalitu. Nejsme tým, který bude ostatní přehrávat a válcovat je v držení balonu, to asi ne. Díky organizaci hry a taktice dokážeme potrápit i jiné velké mančafty,“ jmenuje české přednosti.

Dokáže současný tým po brilantním představení s Nizozemskem dojít až do závěrečných bojů o medaile, které se hrají (stejně jako finále v roce 1996) ve Wembley? „Mám velký respekt a pokoru, abych tady něco takového říkal. Mám radost z toho, co jsme jako tým dokázali. Byli jsme outsider mistrovství, ale tohle se nám podařilo. Věřím, že jsme schopni týmovým výkonem pozlobit i Dány a jít v turnaji dál,“ pravil po zvládnutém osmifinále trenér Šilhavý.

Daleká zastávka v Baku, kde tým potká stejného soupeře, jako ve čtvrtfinále EURO 2004 (Češi vyhráli 3:0, Milan Baroš přispěl dvěma góly), by nemusela být poslední, byť Dánsko bude opravdu tvrdý oříšek. „Díky organizaci hry a taktice dokážeme potrápit i jiné velké mančafty. Snad jsme ještě neřekli poslední slovo. Bude hodně vyrovnané utkání, věřím, že to kluci zvládnou,“ přeje si Kubík.

Mužstvo kolem Patrika Schicka, Tomáše Součka a dalších hladových hráčů si věří a moc touží po velkém úspěchu. Tajným snem je takové zakončení turnaje, které by znamenalo zaplněné Staroměstské náměstí a bouřlivé oslavy s fanoušky. Zdá se, že současná parta má na to, aby skutečně velký úspěch na EURO dosáhla.

Holeš po osmifinále: Nejlepší zápas v životě. Šilhavý před ním smeknul
Video se připravuje ...

Měli jsme s Jardou Šilhavým firmu. S kamiony jsme ale nejezdili, smál se Kotal
Video se připravuje ...

EURO 2021: Jak fanoušci prožívali vítězný zápas? Slavit se bude i v Baku!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud