2. července 2021 • 12:35

Itálii vedou životní přátelé. „Góloví bratři“ zažili titul i bolest

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Itálie na turnaji baví. Hraje útočný, organizovaný fotbal, pokořila několik rekordů a pokukuje po teprve druhém prvenství na evropském šampionátu. K tomuto cíli ji vede trenér Roberto Mancini. Přitom má boku svého životního přítele, který překonal i rakovinu, Gianlucu Vialliho.



Jejich společné emotivní objetí po postupu přes Rakousko obletělo svět. „Vrátilo mi to staré vzpomínky a emoce z dob, kdy jsme spolu hráli,“ culil se Vialli.

Mají přátelství, jaké by si každý přál. Společné pouto Manciniho s Viallim je tak silné, že když si bývalý majitel Sampdorie Paolo Mantovani pořídil dva pejsky, pojmenoval je Roby a Luca. „Nevím, jestli je to zrovna lichotka, ale je to pravda,“ smál se Vialli.

Právě v Sampdorii zažili „góloví bratři“, jak se útočníkům přezdívalo, největší společný úspěch. Předcházely mu však měsíce plné bolesti.

Na domácím mistrovství světa v roce 1990 neodehrál Roberto Mancini jedinou minutu. Vialli dopadl ještě hůř, když si před šampionátem nejprve natáhnul tříslo a následně onemocněl bronchitidou. V nominaci před ním proto dostal přednost budoucí nejlepší střelec šampionátu, Salvatore Schillaci. Vialli se zdravě naštval a před další sezonou slíbil majiteli Mantovanimu, že dovede Sampdorii k titulu. A slib splnil. S devatenácti brankami byl i nejlepším střelcem celé Serie A. Mancini mu sekundoval s dvanácti góly.

Dodnes jde o jediný titul v historii klubu.

„S Robertem jsme spolu spali vždy na pokoji před zápasem, procházeli jsme společně momenty radosti i bolesti, dosáhli jsme obrovského úspěchu a jsme skoro stejně staří. Jak bychom mohli nebýt přátelé,“ má jasno Vialli.

Když přebral Roberto Mancini italskou reprezentaci, bylo jen přirozené, že se i Vialli stane členem týmu. V roce 2018 mu tedy šéf italské fotbalové federace Gabriele Gravina nabídl, zda by nechtěl dělat na příštím EURO vedoucího týmu. „Každý důvod, proč trávit čas s Robertem, je dobrý důvod,“ odpověděl mu tehdy Vialli.     

Starostí měl přitom nad hlavu. Doktoři mu totiž diagnostikovali rakovinu slinivky. Jednu z nejzákeřnějších forem této nemoci. „S rakovinou jsem nevedl boj. Je příliš silným protivníkem. Bral jsem to tak, že jsem na své cestě životem a rakovina se ke mně přidala jako otravný spolucestující. Mým cílem bylo jít stále dopředu, aby ji to omrzelo a nechala mě na pokoji,“ vypráví nyní již vyléčený Vialli.

Dnešní soupeř Italů, Belgie, si však další pokračování úžasné pohádky rozhodně nepřeje.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud