9. října 2023 • 12:57

Staněk se ozval z nemocnice. Vynechá reprezentaci, zraněný je také Král

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takové momenty vídat nechcete. Plzeňský gólman Jindřich Staněk se v utkání s Jabloncem (3:2) ošlivě srazil s Václavem Drchalem. Kvůli tvrdému střetu zápas nedochytal a z trávníku zamířil rovnou do nemocnice. V pondělí zaslal vzkaz veřejnosti, z nejhoršího by (snad) měl být venku. Reprezentační sraz, kam byl nominovaný mezi trojici českých brankářů, se ale jedničky Viktorie týkat nebude. Kvůli zranění vypadl také záložník Alex Král.



„Jsem v pořádku, ale od tréninku si po domluvě s lékaři nechám krátkou pauzu, abych se dal stoprocentně do kupy a mohl do toho zase dávat maximum. Mrzí mě, že nebudu moci s nároďákem absolvovat nadcházející sraz, ale budu klukům držet palce a vy je určitě přijďte podpořit v neděli do Doosan Areny,“ uvedl sedmadvacetiletý gólman z nemocnice.

Staněk v 73. minutě zápasu s Jabloncem (3:2) vypíchl míč před Václavem Drchalem, ale hostující útočník ho zasáhl do krku. Otřesený brankář zůstal bezvládně ležet a po dlouhém ošetřování ho na nosítkách odvezli ze hřiště. Domácím příznivcům ale stihnul ještě krátce zamávat.

„V první řadě bych chtěl poděkovat všem fanouškům, kteří mi drží palce a napsali mi stovky zpráv. Už ve chvíli, kdy mě odnášeli ze hřiště a byl jsem dost otřesený, tak jsem vnímal, jak vyvolávali moje jméno a podpořili mě. Stejně tak chci poděkovat klubovým lékařům, všem zdravotníkům i personálu Fakultní nemocnice v Plzni, kteří se o mě starají,“ napsal Staněk.

Šestinásobný reprezentant, který by s největší pravděpodobností kryl záda brankářské jedničce Jiřímu Pavlenkovi, přijde o dva kvalifikační duely o postup na mistrovství Evropy. Ve čtvrtek se Češi utkají v Albánii v přímém souboji o první místo skupiny E a o tři dny později přivítají v Plzni Faerské ostrovy.

Kvůli zranění vypadl z nominace také záložník Alex Král z Unionu Berlín. Trenér národního mužstva Jaroslav Šilhavý místo nich těsně před dnešním srazem v Praze povolal gólmana Matěje Kováře a obránce či záložníka Lukáše Masopusta.

„V první řadě musím za celou reprezentaci popřát Jindřichu Staňkovi a Alexi Královi brzké uzdravení. Matěj Kovář o svém talentu přesvědčil už v minulém ročníku, kdy pomohl Spartě k ligovému titulu a vysloužil si tak přestup do Leverkusenu,“ uvedl manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Záložník Unionu Berlín Král má na kontě za reprezentační „áčko“ 37 startů a v poslední době často patřil do základní sestavy. Šilhavý místo něj zvažoval několik variant, nakonec se rozhodl pro univerzála Masopusta, jenž může hrát na více postech. Třicetiletý slávista má v národním A-týmu 32 zápasů a dva góly.

„Co se týče středové řady, zvažovali jsme několik možností. Třeba s (plzeňským) Lukášem Kalvachem jsme počítat nemohli, protože ho po nedělním zápase schvátila viróza. Trenéři se rozhodli pro Lukáše Masopusta, který je zkušený a divoké prostředí v Albánii ho určitě nerozhází. Navíc může nastoupit hned na několika postech v záloze i obraně,“ vysvětlil Pešír.

Reprezentace se sešla v poledne v Praze a vpodvečer si poprvé zatrénuje. Ve středu dopoledne odletí do Albánie.

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud