Michal Kvasnica
16. listopadu 2023 • 16:43

Polský „špion“ na Slavii s AS. Probierz: Čerpal jsem info a potkal se s Pešírem

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z VARŠAVY | Ne, trenér polské reprezentace Michal Probierz nechce proti českým fotbalistům nechat nic náhodě. U březnové prohry v Edenu 1:3 sice nebyl, nicméně minulý týden vršovický stadion navštívil. „Byl jsem se na některé hráče soupeře podívat na Slavii proti AS Řím,“ prozradil kouč na čtvrteční tiskové konferenci na Národním stadionu ve Varšavě. „Rád jsem se potkal s Tomášem Pešírem a stejně jako s trenérem Šilhavým s ním pohovořil,“ dodal.



Éra Fernanda Santose je pryč, což pro české fotbalisty není moc dobrá zpráva. Ve Varšavě, která se ve čtvrtek odpoledne zabalila do sychravé třístupňové mlhy, je v pátek večer čeká mnohem složitější šichta než před osmi měsíci v Praze.

Michal Probierz převzal tým po portugalském předchůdci, zlepšil atmosféru kolem polského nároďáku. Navzdory poslední remíze 1:1 s Moldavskem, která fotbalovému národu pořádně zkomplikovala situaci v tabulce, vidíte naději. Na novinářích i lidech to je poznat, ačkoli EURO 2024 je daleko.

Připomeňme si situaci. Polsko musí porazit Česko, to je nezbytné. A pak doufat, že Česko neporazí Moldavsko, ale zároveň nesmí Moldavsko ve svých dvou zápasech nasbírat čtyři a více bodů. Zkrátka pátek bude pro Roberta Lewandowského a spol. zásadní.

„Uděláme vše pro to, aby Češi měli v pondělí co nejsložitější situaci,“ vypálil upřímně a odhodlaně útočník Karol Swiderski, jenž by měl právě vedle kapitána „Lewy“ zřejmě nastoupit na hrotu, ačkoli od jeho posledního zápasu v MLS v dresu Charlotte už uběhly skoro čtyři týdny.

„Nesmíme zopakovat to, co v Praze. Nepamatuju, že bych někdy takhle brzy prohrával 0:2,“ kroutil hlavou ještě teď Swiderski.

Od toho je tu Probierz, čekejte jiné Polsko než to Santosovo. „Hodně jsme se věnovali organizaci,“ mrknul stratég, jenž po Varšavě sháněl nejvhodnější tréninkovou plochu. Našel ji v areálu Legie.

„Češi hrají velmi agresivní fotbal. Jejich styl měl velký vliv na mou nominaci. Sledoval jsem je, vím, že donominovávali některé hráče. Víme, že preferují dvě rozestavení. Se třemi i se čtyřmi obránci. Jsme nachystaní na obě varianty. Proto připravuju hráče na to, aby byli schopni odehrát dvě až tři pozice za zápas,“ vysvětloval, ale konkrétní nebyl.

Jisté je, že se opět bude spoléhat na Lewandowského. Hvězda Barcelony nasadila na trénink zelené kopačky, v bagu se smála na ostatní a hecovala spoluhráče. Manýry superstar? Ani náznakem, byť kamery a foťáky místních médii tradičně zabíraly povětšinou pouze jeho. Střecha majestátního stánku zůstala zatažená, přesto pocitová teplota klesala k nule i dole u trávníku.

„Lewa je jeden z nejlepších útočníků na světě. Mladí mohou nasávat zkušenosti, mnoho hráčů mu naslouchá, jak něco zlepšit. Atmosféra je velmi dobrá. Hráči si Roberta velmi váží. Mým úkolem je, aby se u nich konečně objevila sebedůvěra. To je problém polského fotbalu, nemotivujeme mladé hráče, aby riskovali a snažili se hrát odvážně. Přitom ve světě je to normální, musejí mít přece největší sny, měli by chtít být nejlepší na světě,“ zakončil Probierz.

V Praze kromě sledování zápasu Slavie s AS Řím mluvil jak s manažerem české reprezentace Tomášem Pešírem, tak i s trenérem Jaroslavem Šilhavým. „Vracel se z nějakého zápasu z Nizozemska, kde sledoval nějaké své hráče. Asi to nebylo tak, že si vybíral mezi Slavií a Legií (pozn. která hrála ve čtvrtek Konferenční ligu proti Zrinjski). (úsměv) Pozdravili jsme se, prohodili pár slov. Trénoval dřív Pištu (Tomáše Pešíra), takže toho zná taky,“ vyjádřil se posléze Šilhavý.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud