Michal Kvasnica
17. listopadu 2023 • 22:40

Polsko - Česko 1:1. Souček trefil remízu, k postupu na EURO stačí bod

Vstoupit do diskuse
291
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z POLSKA | Bláznivá kvalifikační skupina E se rozlouskne až v pondělí. Kdo by to byl na začátku roku řekl, že si to Češi o postup na šampionát v Německu v přímém souboji rozdají s Moldavskem. Díky remíze 1:1 v Polsku bude mančaftu trenéra Jaroslava Šilhavého v Olomouci stačit i bod.



Tento víkend ještě nebude tak klidný, jako mohl být. Kvalifikace o EURO 2024 dospěla do pořádného nerváku, olomoucký Andrův stadion v pondělí zažije duel o všechno. Proti Moldavsku půjde o to, zda Češi nebudou poosmé v řadě chybět na šampionátu, nebo jestli dostane tuzemský fotbal strašlivou ránu.

Klíčová informace: mančaftu okolo Tomáše Součka bude na Hané stačit remíza.

Mohlo být ještě lépe, vše se v pátek vyvíjelo fajnově. Plichta 1:1 mezi Moldavskem a Albánií poslala Albánce na turnaj a zároveň Čechům ještě před začátkem mače na Národním stadionu připravila dáreček. Výhra proti Polsku by jim zajistila postup.

Jenže ve Varšavě odpovídal výkon hostů v prvním poločase sychravému počasí, které v pátek ve dvoumilionové metropoli panovalo. Déšť, občas sněhové vločky, vítr, pocitová teplota kolem nuly... Nic moc, přesto jste ve městě potkávali velmi dobře naladěné české fanoušky, z nichž spousta dorazila vlakem. Místní vodka tekla proudem, k zahřátí pak pomohla i zatažená střecha majestátního stánku.

Méně už začátek utkání. David Douděra, jenž na pozici levého wingbeka dostal překvapivě přednost před Davidem Juráskem, se sice dostal do dvou šancí, ale to bylo na dlouhou dobu vše.

Sestava, ve které se objevilo sedm defenzivních hráčů, byla předzvěstí destruktivního projevu – a bohužel se obavy potvrdily. V úvodní půli jste neviděli kloudnou akci. Jediným výstavbovým prvkem byl dlouhý nákop na útočnou dvojici Jan Kuchta, Mojmír Chytil, kterým se v soubojích proti urostlým stoperům nedařilo. Ale vůbec.

Je třeba ovšem upřímně říct, že to nelepilo ani jednomu celku. Nicméně pak se z ojedinělé situace prohnal Nicola Zalewski kolem Vladimíra Coufala, a přestože Tomáš Holeš s Jindřichem Staňkem dělali maximum, skórovat Jakubu Piotrowskému nezabránili.

Tribuny s šestapadesáti tisíci diváky bouřily a trenér Jaroslav Šilhavý začal vymýšlet změny. Zaplaťpánbůh se povedly! Oba hroťáci zůstali v kabině a krátce po pauze se Češi díky Součkově trefě radovali. Propadl k němu Coufalův centr a kapitán se podobně jako před týdnem proti Nottinghamu Forrest nemýlil.

Souček pak i s krvavým zraněním hlavy stupňoval heroický výkon, tempo zápasu začalo oboustranně růst. Šilhavý dokonce několikrát překročil i postranní lajnu, jak – na své poměry nezvykle – energicky koučoval svůj soubor a hnal ho za pozitivním výsledkem. Rozhodnout mohl David Zima, Michal Sadílek, Tomáš Čvančara...

Ve druhém vápně však několikrát výborně zasáhl Staněk, hvězdný Robert Lewandowski ani nikdo jiný si na něj nepřišel. Proto jsou Poláci ze hry o přímý postup. Po závěrečním hvizdu se na ně pískalo, kdežto Češi si od svého sektoru vysloužili potlesk.

Snad tahle nálada zůstane i v pondělí večer...

Góly

Domácí: 38. Piotrowski

Hosté: 49. Souček

Sestavy

Domácí: Szczęsny – Bednarek, Bochniewicz (58. Peda, 85. S. Szymański), Kiwior – Frankowski, D. Szymański (74. Grosicki), Piotrowski, Slisz, Zalewski – Lewandowski (C), Świderski (46. Buksa).

Hosté: Staněk – Zima, Brabec, Holeš – Coufal, M. Sadílek (90+2. Král), Souček (C), Douděra – Provod (76. Lingr) – Chytil (46. Čvančara), Kuchta (46. Hložek).

Náhradníci

Domácí: Skorupski, Bułka, Wieteska, Kędziora, Łęgowski, Zieliński, Grosicki, Wszołek, Wdowik, Buksa, Peda, Szymański

Hosté: Mandous, Kovář, Vitík, Kušej, Hložek, Masopust, Čvančara, Jurásek, Černý, Chorý, Lingr, Král

Karty

Domácí: Bochniewicz

Hosté: Brabec

Rozhodčí

Orsato – Carbone, Giallatini (všichni Itálie)

Stadion

PGE Narodowy, Varšava (Polsko)

Návštěva

56310 diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
291

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud