21. listopadu 2023 • 09:32

Kdo nahradí Šilhavého: fachman, legenda či velmi pragmatické řešení

Vstoupit do diskuse
143
  • Video se připravuje ...

    Bylo krátce po postupovém zápase s Moldavskem (3:0), Jaroslav Šilhavý se postavil před kamery České televize a fotbalovému národu sdělil zcela zásadní rozhodnutí. „Oznámil jsem Petru Fouskovi, že s realizačním týmem nebudeme pokračovat,“ pronesl pevným hlasem. Od té chvíle začalo hledání nového reprezentačního trenéra. Tohle je portfolio adeptů podle deníku Sport a webu iSport.cz.

  • Vítězslav Lavička

    60 let

    aktuální angažmá: šéf rozvoje akademie Sparty

    V dubnu oslavil šedesáté narozeniny, krátce poté se domluvil se Spartou, že bude nástupcem Jaroslava Hřebíka ve funkci šéfa rozvoje akademie. Lavička se vrátil do klubu, s kterým zažil nejvýraznější trenérský úspěch. V ročníku 2013/14 s Letenskými získal vysoce ceněný double. Poté přijal práci u české jednadvacítky, kde se mimo jiné potkal s Martinem Svědíkem, pracoval v polském Slasku. V zimě měl konkrétní nabídku od Hradce Králové, ale odmítl. Některé indicie se sbíhají právě k němu. Je určitě seriózním kandidátem. Otázkou je, jak by reagovala Sparta.

  • Martin Svědík

    49 let

    aktuální angažmá: Slovácko

    Určitě má v porovnání s jinými handicap. Neprošel velkým klubem, nebral opakovaně trofeje. Ale něco podstatného nabídnout umí. Vybudoval si pozici uznávaného odborníka, fachmana na fotbal. Uherské Hradiště přerostl. Je silný takticky, dbá na detail. Nebude se obhajovat tvrzením, že hráči nemají formu, věří týmové organizaci. Je otázkou, jak by ho přijala kabina. S velkými jmény z jejího středu nemá velkou osobní zkušenost, nicméně mnoho hráčů zná osobně z působení u jednadvacítky. V rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz připustil, že by o práci zájem měl. „Jsem na takovou výzvu připraven,“ prohlásil. Jestliže by na Strahově aktivovali plán Svědík, museli by vyplatit Slovácku 9,8 milionu korun odstupného, po Novém roce se suma snižuje na 7,4 milionu.  

  • Ivan Hašek

    60 let

    aktuální angažmá: žádné

    Legenda, na niž mají různí lidé velmi různé názory. Jedni na něj přísahají jako na autoritu, osobnost. Jako trenéra ho vidí patrně i Petr Fousek a zcela určitě předseda sportovní rady FAČR Vladimír Šmicer. Jiní zpochybňují jeho trenérskou kariéru s odkazem na angažmá ve fotbalově méně vyspělých zemích. A zapomenout se nesmí ani cejch, který se u některých funkcionářů včetně těch z výkonného výboru těžko maže: Někdejší útěk z pozice předsedy FAČR. Sám má velkou chuť národní tým trénovat. „Byl by to vrchol mé kariéry,“ řekl před časem Sportu. Na svazu se jeho jméno může skloňovat i v souvislosti s pozicí manažera reprezentace.

  • Michal Bílek

    58 let

    aktuální angažmá: žádné

    Velmi pragmatické řešení, kterému se dá rozumět. Bílek je trenér, který umí srovnat a uklidnit. Dokáže odhadnout, na co tým momentálně má, a tomu přizpůsobit herní styl. Od národního týmu sice před deseti lety odcházel po neúspěšné kvalifikaci a hodně rozmrzelý, ale reputaci i náladu si napravil v Plzni titulem a postupem do Ligy mistrů. Úspěchy se mu nevyhýbají, a to se počítá. Údajně ale do trénování nemá výraznou chuť.

  • Anketa

    Kdo by měl vést fotbalovou reprezentaci?

    Vítězslav Lavička
    Martin Svědík
    Ivan Hašek
    Michal Bílek
    někdo jiný

Vstoupit do diskuse
143

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud