Jiří Fejgl
22. listopadu 2023 • 05:00

Zpráva o stavu české reprezentace: Šilhavý předává tým bez tváře

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
43
  • Video se připravuje ...

    Základní reálie jsou dané. Jaroslav Šilhavý uhrál s reprezentací postup na Euro. Pak se rozloučil, a to stylově, všechna čest. Bez gest, ublíženosti, zkrátka ve svém stylu. Jenže tím to končí, sentiment musí jít stranou. Klíčová otázka zní, v jakém stavu je národní mužstvo po jeho pětileté vládě. Odpověď není přes průnik na šampionát zrovna povzbudivá. Především herně i vztahově to drhne. V čem je potíž?

  • Herní tvář

    Zásadní problém. Ještě čtyřiadvacet hodin před pátečním zápasem v Polsku netušili hráči, zda v defenzivě nastoupí s trojicí stoperů či s klasickou čtyřkou. Nakonec vyhrála první varianta, již nečekaně trenérský tým vytáhl v baráži o mistrovství světa v Kataru proti Švédsku. Od té doby ji s výjimkami preferoval.

    Jde však spíše o symbol, na týmu je znát, že není nastavený plnit (vždy a bez výjimky) základní principy. Součinnost drhne, hráči jedou jen ze své podstaty, základního nastavení z klubů. Příklad? Adam Hložek má problémy s presinkem, jde o jeho osobní věc, ale i o fakt, že nemá jasně dané, co dělat.

    Vazby zkrátka nefungují, mužstvo hraje na náhodu, nemá jasnou tvář. Nový trenér ji musí vytvořit a držet se jí. Bez toho nelze uspět.

    Český tým před výkopem duelu proti MoldavskuFoto Michal Beranek / Sport

  • Personální zádrhely

    Antonín Barák je out, Tomáš Čvančara dostal na posledním srazu až dodatečnou povolávačku a nevelký prostor. Václav Černý odseděl duely s Polskem a Moldavskem na lavici. Je to zvláštní.

    Ti tři přitom mají nemálo společného. Zaprvé hrají ve velkých ligách, zadruhé jsou schopni mančaftu dodat faktor X, techniku, nápady, potažmo góly. Zatřetí jsou, řekněme, mírně svéhlaví. Trenéři a vedení reprezentace (nejen Šilhavý, ale i důležitý asistent Chytrý či manažer Pešír) s tím má viditelně problém, neumí pracovat s borci tohoto naturelu.

    Kvůli tomu nejsou vztahy uvnitř mančaftu úplně idylické, navíc zmiňovaní pánové by byli schopni dodat určitou nadstavbu. Ve chvíli, kdy nejsou sladění se zbytkem, je to nemožné.

    Tonda čeká na odezvu Fiorentiny.Foto Pavel Mazáč / Sport

  • Vzkaz do budoucnosti

    „Každý trenér si jde svou cestou,“ odpověděl Jaroslav Šilhavý v pondělí v noci na tiskové konferenci po Moldavsku na otázku, co by vzkázal svému nástupci. To je sice pravda, jenže konání Šilhavého a spol. bude ovlivňovat možnosti, které nový vládce lavičky národního mužstva bude mít.

    Přiznejme, výhled to není úplně nejjasnější. Kdo z mladých hráčů je pevně zabudován v reprezentaci? Adam Hložek, Ladislav Krejčí, Michal Sadílek, jakžtakž David Jurásek, David Zima, Tomáš Čvančara, Mojmír Chytil, nově Vasil Kušej. Nikdo z nich však není tahoun - u Krejčího za to mohou opakující se zdravotní problémy, u Sadílka či Hložka aktuální úpadek formy. Ostatní nedrží velkou roli.

    Přitom nové vedení reprezentace musí cílit na rok 2026, na postup na mistrovství světa. Vždyť v samostatné historii na něm hrálo Česko jen jednou.

    Trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý během zápasu s MoldavskemFoto Michal Beranek / Sport

  • Inside atmosféra

    Ne, vše není zalité sluncem, i když si hráči zazpívali a zatancovali před olomouckým stadionem odrhovačku o mašince. Nejnověji jde o kauzu Belmondo, Jan Kuchta, Vladimír Coufal a Jakub Brabec byli v noci ze soboty na neděli na diskotéce. Ráno za to byli vyhozeni z reprezentace a nyní nikdo netuší, zda a kdy se do ní vrátí.

    Petr Fousek, klasicky ve svém stylu nechal rozhodnutí na novém trenérovi, kterého by měla asociace oznámit po Novém roce. Hráči sice po průšvihu naznačovali, že je kumpáni naštvali, trenér Šilhavý dokonce mluvil o „trošičku zradě“, přesto je zřejmé, že cestu zpět budou mít otevřenou. „Vyřešíme to,“ řekl kapitán Tomáš Souček. Uvidí se, zda se to bude týkat také Antonína Baráka.

    Úlet Kuchty a spol. jako poslední kapka: Ranilo mě to, řekl Šilhavý po rezignaci
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
43

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud