12. června 2015 • 22:37

To je problém! Češi v boji o EURO poprvé bez bodu, prohráli na Islandu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté prohráli v utkání kvalifikace o mistrovství Evropy 2016 na Islandu 1:2. V šestém zápase skupiny A utrpěli svoji první porážku a klesli na druhé místo tabulky dva body za svého přemožitele. Dotahuje se na ně navíc třetí Nizozemsko, které ztrácí další tři body. V Reykjavíku otevřel v 55. minutě skóre Bořek Dočkal, ale Aron Gunnarsson a Kolbeinn Sigthórsson pak otočili skóre.



Kvalifikaci zakončí čtyři podzimní zápasy, v prvním z nich národní celek 3. září přivítá Kazachstán. Z každé skupiny projdou na mistrovství dva týmy, doplní je nejlepší celek z třetích míst, zbylá mužstva na třetích příčkách čeká baráž.

Trenér Pavel Vrba postavil do souboje o první příčku v tabulce místo zraněného Lafaty na hrot Necida a ten byl od začátku vidět. Po čtvrthodině si naskočil na Kadeřábkův centr z pravé strany a hlavou z hranice malého vápna těsně minul.

Jinak sledoval vyprodaný stadion v Reykjavíku vyrovnanou a taktickou bitvu, v níž nechtěl ani jeden tým udělat chybu. V 27. minutě měl první šanci také Island, po Sivokově faulu zahrával Gylfi Sigurdsson přímý kop z hranice vápna, ale Čech jeho střelu vyrazil.

Petr Ćech předvedl v zápase s Islandem těžký zákrok
Petr Ćech předvedl v zápase s Islandem těžký zákrok

Stejný hráč byl blízko k vedoucí trefě i v 53. minutě, kdy si ve vápně potáhl míč do strany a přízemní střelou těsně minul. Za dvě minuty udeřili hosté. Pilař vběhl do šestnáctky, posunul míč na Necida, který jej vrátil těsně za vápno, odkud se z voleje přesně do horního rohu trefil Dočkal. Čtvrtým gólem potvrdil pozici nejlepšího českého střelce v kvalifikaci.

Island doma inkasoval gól po dlouhých 586 minutách, ale nijak ho to nesrazilo a za pět minut srovnal. Po velkém tlaku zacentroval do šestnáctky Skúlason a kapitán Gunnarsson zamířil hlavou přesně k tyči.

Seveřané se po vyrovnání tlačili za dalším gólem, ale prosadit se mohli znovu Češi. Po přihrávce od kapitána Rosického, hrajícího 100. reprezentační duel, šel střídající Krejčí sám na branku, jenže si příliš předkopl balon a vůbec nezakončil.

Hosty to přišlo hodně draho. V 76. minutě chyboval Vácha, jehož zpětnou přihrávku vystihl Sigthórsson, udělal kličku Čechovi a do prázdné branky otočil skóre. V nastaveném čase se pak po posledním rohu dostal ve vápně k hlavičce i český gólman, přesto Islanďané oplatili soupeři podzimní porážku 1:2 z Plzně.

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2016

Island - ČR 2:1 (0:0)

Branky: 60. Gunnarson, 76. Sigthórsson - 55. Dočkal. Rozhodčí: Collum - MacGraith, Connor (všichni Skot.). ŽK: Rosický, Krejčí.

Sestavy:

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, A. Skúlason - B. Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson (63. Bödvarsson) - Gudmundsson - Sigthórsson (90. Gíslason). Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.

ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Procházka, Limberský - Plašil, Vácha (79. Škoda) - Dočkal (84. Darida), Rosický, Pilař (68. Krejčí) - Necid. Trenér: Vrba.

Z V R P Skóre B
1. Česko 10 7 1 2 19:14 22
2. Island 10 6 2 2 17:6 20
3. Turecko 10 5 3 2 14:9 18
4. Nizozemsko 10 4 1 5 17:14 13
5. Kazachstán 10 1 2 7 7:18 5
6. Lotyšsko 10 0 5 5 6:19 5

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud