Jan Podroužek
22. března 2019 • 10:48

Češi opět v nablýskaném Wembley. Hlavně se z toho nepo..., říká Darida

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Všude kolem je šrumec. Dělníci nezahálejí, nedaleko rekonstruují přilehlou budovu. Nedaleko fotbalového chrámu, kde je fotbal doma. Nedaleko Wembley. Vítá vás majestátní socha Bobbyho Moorea, hrdiny a hlavního strůjce dosud jediného světového zlata „Albionu“. A pak vstoupíte... Nevadí, že grandiózní stadion je nový, svou historii na vyleštěných chodbách ani náhodou nepopírá.



„Má to tady auru fotbalu,“ říká Karel Poborský . Bývalý záložník reprezentace to ví sakra dobře. Hrál tu v roce 1996 svůj životní zápas, finále EURO proti Německu. Teď přijel zase, přece si to nenechá ujít, podpořit českou reprezentaci při vstupu do kvalifikace.

„Tenkrát tu kluci udělali skvělý výsledek, zanechali výborný dojem, všechno to byli úžasní hráči. Ale přiznám se, že jsem týmu tenhle moment nepřipomínal, to spíš tu remízu 2:2 z roku 2008, ta je nám bližší,“ vybavuje si trenér Jaroslav Šilhavý vlastně i svůj dobrý výsledek. Tenkrát dělal asistenta hlavnímu kouči Petru Radovi.

Jenže dneska je všechno jinak. Jen Wembley je stejné. Stejně nové, takové, jaké ho Angličani otevřeli v roce 2007 po rekonstrukci, která stála přibližně 900 milionů liber.

Ta budova uprostřed všeho tak trochu zaniká. Až na jeden důležitý prvek, kterého si všimnete, i když sedíte v letadle. Bílý prstenec, symbol nového věku Wembley, trčí do výšky, a upozorňuje na jednu z nejslavnějších anglických staveb, a možná na nejvýznamnější fotbalový skvost.

Hrála tu skupina Queen při charitativním megakoncertu Live Aid v roce 1985, výkon Freddieho Mercuryho zná snad každý.

Kaskadér Evel Knievel tady létal na motorce přes autobusy.

Anglický stadion Wmbley pamatuje spoustu významných historických událostíFoto Jan Podroužek (Sport)

Cassius Clay alias Muhammad Ali se tu posadil na zadek po ráně Henryho Coopera, což se mu v kariéře stalo jenom čtyřikrát.

Geoff Hurst dal před zraky hrdých fanoušků gól Německu, který asi nebyl, a Anglie v roce 1966 poprvé a naposledy vyhrála fotbalové mistrovství světa.

Je jasné, že všechny návštěvníky pak musí vítat bronzová socha Bobbyho Moorea, kapitána tehdejšího výběru, hrdiny, jehož se zoufale snaží od těch dob napodobit každá generace.

Anglický stadion Wmbley pamatuje spoustu významných historických událostíFoto Jan Podroužek (Sport)

Všechno tohle ve Wembley, plus milion dalších důležitých historických akcí. Najdete je na fotkách, když se procházíte bílou vymydlenou chodbou. Nejde se nezastavovat, to by musel být člověk ignorant.

„Pro každého znamená něco víc, když tu může hrát. Nejen pro skvělou atmosféru, pro celou tu historii. Ale věřím, že se od toho dokážeme oprostit, abychom nebyli křečovití, a jak se česky říká, abychom se z toho nepo...,“ usmívá se záložník Vladimír Darida .

„Spoléhám, že hráči, kteří jsou v repre mají kvalitu a zkušenosti, takže věřím, že se nikdo ze soupeře a z té atmosféry nepodělá,“ je v klidu kouč Jaroslav Šilhavý.

Na Anglii bez Dočkala. Kdo ho nahradí? Pickford smázl Vydrovy výroky
Video se připravuje ...

Wembley: Bezduchá mísa nebo nová legenda? Podívejte se do útrob i na český trénink
Video se připravuje ...

Anglická chlouba. Stadion Wembley pojme až 90 tisíc fanoušků a pyšní se zajímavými architektonickými prvky
Anglická chlouba. Stadion Wembley pojme až 90 tisíc fanoušků a pyšní se zajímavými architektonickými prvky

Góly

Domácí: 24. Sterling, 45+2. Kane, 62. Sterling, 68. Sterling, 84. Kalas (vl.)

Hosté:

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker, M. Keane, Maguire, Chilwell – Alli (63. Rice), Dier (17. Barkley), Henderson – Sancho, Kane (C), Sterling (70. Hudson-Odoi).

Hosté: Pavlenka – Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák – T. Souček, Pavelka – Gebre Selassie, Darida (C) (67. Masopust), Jankto (46. Vydra) – Schick (82. Milan Škoda).

Náhradníci

Domácí: Heaton, Butland, Rice, Trippier, Tarkowski, Rose, Ward-Prowse, Barkley, Wilson, Hudson-Odoi

Hosté: Kolář, Koubek, Coufal, Zmrhal, Dočkal, Frýdek, Masopust, Král, Suchý, Vydra, Škoda, Kúdela

Karty

Hosté: Kadeřábek, Schick

Rozhodčí

Dias – Tavares, Soares (vš. Portugalsko)

Stadion

Wembley Stadium, Londýn

Návštěva

82 575 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud