17. října 2013 • 13:53

Nakrm opici, žertoval trenér Anglie. Nešlo o rasismus, omlouvá se

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uprostřed oslav postupu na mistrovství světa 2014 ztuhl trenérovi anglické reprezentace Royi Hodgsonovi úsměv. V britských médiích se musel omluvit za  výrok, který vyřknul o poločasové přestávce úterního vítězného utkání s Polskem. „Nakrm opici,“ pobízel obránce Chrise Smallinga, aby více přihrával záložníkovi Androsi Townsendovi. Oba hráči jsou tmavé pleti. A skandál byl rázem na světě.



Rasismus, nebo špatně interpretovaný vtip? Hodgson musí vysvětlovat svojí poznámku při taktické poradě v šatně, kterou se podle listu The Sun měli cítit dotčení někteří z hráčů sedící v té chvíli v kabině. Způsob, jakým vybízel Smallinga k větší aktivitě na jeho straně hřiště, vzbudil velké diskuze. Označil Townsenda vlastně za opici?

Vtip z NASA, který způsobil Hodgsonovi potíže
NASA se konečně rozhodla poslat do vesmíru nejen opici jako v minulosti, ale také člověka. „Opice, zapni zpětné motory,“ ozve se v rádiu první pokyn po startu na oběžnou dráhu. O chvíli později přichází další. „Opice, zkontroluj zásoby paliva.“ A za další moment znovu. „Opice, zkontroluj systémy.“ Astronaut se naštve a volá NASA. „Kdy konečně budu dělat také něco já?“ zavolá zpátky na zem. „Za 15 minut nakrm opici,“ ozve se odpověď.

Hodgsonova obhajoba je jasná: svojí poznámkou prý pouze odkazoval pouze na vtip, který je velmi populární mezi zaměstnanci americké vesmírné agentury NASA (viz. box po straně) a vypráví o tom, jak spolu opice a člověk spolupracují během společné mise ve vesmíru. „Nešlo o žádnou urážku. Pokud se tím někdo cítil dotčený, omlouvám se mu, ale určitě bych v tom nehledal záměr,“ zareagoval Hodgson.

Přímo s Townsendem si celou „kauzu“ vyjasnili hned den po zápase. „Andros mě ujistil, že tomu rozuměl stejným způsobem.“

Za Hodgsona se postavili také další fotbalisté, kteří byli u celé situace přítomni. „Ráno jsem viděl článek o Royovi. Neuděl nic špatného – celé je to směšné,“ vyjádřil se jasně útočník Wayne Rooney na svém twitterovém účtu. A stejně to vidí také Townsend. „Nevím, proč je kolem toho tolik povyku. O žádnou urážku. Nemělo by se to v novinách vůbec řešit.“

Jenže lavinu už nešlo zastavit. Zpráva o Hodgsonovi zabírá hlavní pozice na všech významných zpravodajských serverech ve Velké Británii.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud