11. října 2018 • 13:15

Rijeka hlásí zavřeno. Angličané i tak utratili tisíce, fandit chtějí z kopečku

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takřka deset měsíců je jasné, že se zápas Ligy národů UEFA mezi Chorvatskem a Anglií bude hrát za zavřenými dveřmi. Na stadionu v Rijece bude hrobové ticho, které občas naruší pokyny trenérů či pokřikování hráčů. V okolí areálu a jiných chorvatských městech se však i tak budou linout chorály fanoušků Albionu. Několika stovkám hostujících příznivců nezabrání ve fotbalovém výletu nic. Nemalé množství liber tak poletí do vzduchu kvůli tomu, aby Angličané sledovali zápas například z vršku v blízkosti stadionu.



Moskevské Lužniki, 11.7. 2018.

V ruské metropoli se rozplynul sen o titulu mistrů světa, na nějž Angličané čekají přes půl století - od roku 1966. Tým Garetha Southgatea padl s Chorvatskem 1:2 po gólu Maria Mandžukiče v prodloužení. Třaskavou semifinálovou bitvu sledovalo 78 tisíc fanoušků.

Šanci na odvetu mají hráči Albionu tento pátek. V rámci Ligy národů vycestují do chorvatské Rijeky. V přístavním městě bude ale naprosto jiná kulisa, než jaká byla při vzájemném červencovém střetnutí.

Vlastně žádná nebude. Celkový počet platících diváků = nula.  

Na zápas Anglie a Chorvatska bude stadion zavřený kvůli více než tři roky staré záležitosti ze Splitu. Tehdy „kostkovaní“, rovněž před vylidněnými tribunami, hostili v kvalifikaci na Euro 2016 Itálii, a k překvapení všech byla na trávníku zcela patrně vyznačená nacistická svastika.

Uzamčená vrata domácího stadionu jsou ještě součástí trestu uděleným UEFA.

Ačkoliv se přímo na domácí zápas dostanou pouze samotné týmy, média, členové UEFA a zaměstnanci stadionu, někteří příznivci Albionu vyrazí do Chorvatska i tak.

Navzdory tomu, že musí absolvovat přes 1 000 kilometrů cesty a žádné místo s pěkným výhledem na hřiště na ně logicky nečeká...

Anglie je kolébkou fotbalu a také vášnivých fanoušků. Mnozí z nich nechybí už pěknou řádku let na jediném zápase svého týmu. Až teď se na tribuny nedostanou, ovšem v místě dění chtějí být stůj co stůj.

Několik stovek anglických fanoušků má namířeno do Chorvatska navzdory tomu, že je stadion v Rijece pro utkání Ligy národů uzavřen. (Ilustrační foto)
Několik stovek anglických fanoušků má namířeno do Chorvatska navzdory tomu, že je stadion v Rijece pro utkání Ligy národů uzavřen. (Ilustrační foto)

Třeba jako sedmadvacetiletý Chad Thomas z městečka South Elmsall. Ten má zakoupenou letenku do Zadaru, odkud musí dalších takřka 300 kilometrů autobusem do dějiště utkání. A co tam bude dělat, když se na stadion nepodívá? Improvizace dostane hlavní slovo. Mladý Angličan má v plánu ráno v den zápasu dorazit do blízkosti fotbalového „stánku“ klubu HNK Rijeka a najít si vyvýšené místo, odkud by mohl utkání sledovat.

„Za několik let budete moci lidem říct: ,Hrálo se za zavřenými dveřmi, ale já tam stejně vyrazil a koukal na zápas z kopečku.' To pak bude historka,“ řekl k zajímavé cestě pro BBC Thomas, jenž za posledních osm let chyběl na jediném utkání „Tří lvů“.

To James Monks, který v rámci anglických soutěží fandí Wolverhamptonu, přistane v Záhřebu, z něhož je to do Rijeky 165 kilometrů. Společně se svými přáteli si tak zaplatí taxi za 175 liber (přes 5 000 korun, pozn. red.). Cifry naskakují vzhůru. Dohromady ho cesta, kterou si ještě prodlouží do Sevilly, kde v pondělí odehraje Anglie další rundu Ligy národů, vyjde na 500 liber (14 700 korun, pozn. red.). Samozřejmě nepočítaje vedlejší náklady za jídlo a tak dále.

„Od zápasu v Černé Hoře v roce 2011 jsem nechyběl na žádném utkání. To je důvod, proč jsem z toho tak zoufalý,“ smutnil Monks. Jen tak pro informaci – uplynulé mistrovství světa v Rusku z jeho peněženky vysálo takřka 5 000 liber.

Do Chorvarska má celkově namířeno přibližně 500 anglických fandů, ovšem není jasné, kolik z nich dorazí přímo do Rijeky.

Dá se očekávat, že některá hospodská zařízení budou mít v pátek večer více zákazníků, než bývá zvykem. A místa s výhledem na televizi budou zpravidla zabraná.

Verdikt o tom, že žádní diváci zápas Ligy národů nenavštíví, padl jen týden poté, co byly nalosovány skupiny nové mezinárodní soutěže. V tu chvíli už měly stovky Angličanů do vyhlášené turistické destinace zaplacenou cestu letadlem.

To, že se chorvatští fotbalisté nebudou moci opřít o domácí kulisu jim – aspoň podle statistik – vůbec nevadí. Za poslední tři roky hráli před liduprázdnými ochozy hned čtyřikrát a ani jednou neprohráli. Dvakrát „plichtili“ 1:1, a to v zápasech s Tureckem respektive Itálií. V utkání s Islandem pak Chorvaté vyhráli 2:0 a ve střetnutí s bulharským nároďákem vstřelili ještě o gól více.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud