Radek Špryňar
13. října 2018 • 12:07

EXPERTI: Kúdela nepatří do repre, ať jde na stopera Gebre Selassie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TRNAVY | Jde o bolavé místo. O Achillovu patu. Už dlouhodobě. Trvá to měsíce, roky. Léčebné procesy pravidelně selhávají. Česko trápí výrazná personální nouze na pozici stoperské dvojice. Ideální složení za dva roky nenašel Karel Jarolím, první pokus dostává Jaroslav Šilhavý. Do dnešního odpoledního zápasu se Slovenskem v Lize národů musí vybrat dva ze čtveřice Jakub Brabec, Ondřej Čelůstka, Ondřej Kúdela a Patrizio Stronati.



Kdo by měl nastoupit?

Že jde o vážně složitý rébus, dokazuje i anketa iSport.cz. Čtyři oslovení experti se ani v jednom případě neshodli na obsazení středu obrany.

Zřejmě nejvíce se dovedl vcítit do myšlenek Jaroslava Šilhavého bývalý elitní obránce Milan Fukal. Ukázal by na Čelůstku s Brabcem, což je podle všeho velmi pravděpodobná varianta základní sestavy. „Brabec je pro mě jedničkou. Je v nejlepším fotbalovém věku. Ze čtveřice má nejvíce zkušeností. A druhý stoper? Těžko radit. Vybral bych Čelůstku. V Turecku hraje, mohl by mít sebevědomí,“ zamýšlí se bývalý reprezentační bek.

Slováci jsou naši rivalové, hlásí Čelůstka před federálním derby
Video se připravuje ...

Úplně zavrhuje možnost s Kúdelou, který se ve Slavii propracoval do základní sestavy a je na něj maximální spoleh. „Nemyslím, že je to hráč, který by měl hrát stopera v nároďáku,“ praví Fukal.

Pravý opak si myslí Martin Jiránek, bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 2004. Ten by naopak Kúdelu do sestavy nainstaloval. „Společně s Čelůstkou. Oba mají dost zkušeností, navíc Kúdela se v poslední době dobře rozehrál. Každopádně rozhodování je to hodně složité a Jardovi Šilhavému nezávidím,“ říká.

Nový kouč reprezentace si pohrával s myšlenkou, že na dvojzápas se Slovenskem a Ukrajinou povolá matadora Tomáše Sivoka z izraelského klubu Maccabi Petah Tikva. Pětatřicetiletý zadák byl na seznamu náhradníků. Mezi dodatečně nominovanými hráči se nakonec neobjevil. Šilhavý radši povolal Kúdelu, zraněného Lukáše Hejdu nahradil ostravským Stronatim.

„Nápad se Sivokem se mi moc líbil. Sice už není tak rychlý, ale má zkušenosti, úžasnou hlavu a je to osobnost,“ tvrdí trenérská legenda František Cipro. „Nicméně k tomu nedošlo. Složení stoperské dvojice je největší oříšek, mnohem větší než obsazení krajů. Například Stronati hraje v Baníku dobře, ale bylo by to na něj asi velké sousto,“ prohlašuje.

Úplně jiný návrh vytahuje na světlo další expert Ivan Kopecký. „Vychází mi to na Brabce. A koho k němu? O Čelůstkovi moc přehled nemám. Stronatiho bych zatím vynechal. Možná bych zkusil Gebre Selassieho,“ překvapuje.

Jedno je jisté: pokud chce reprezentace dnes odpoledne v Trnavě uspět, musí obrana pracovat dokonale. A správný výběr stoperské dvojice je pro kompaktnost obranné linie naprosto zásadní. Trefí se Šilhavý? Nebo se splete jako jeho předchůdce Karel Jarolím? Odpovědi dodá utkání, které v Trnavě začíná v 15 hodin.

ANKETA: Největší síla nároďáku? Zkušenosti. A konečně máme defenzivního záložníka
Video se připravuje ...

BACKSTAGE s Gebre Selassiem: Šilhavý není jen obranář. Lídři? Nemusí se jen křičet
Video se připravuje ...

Varianta základní sestavy české reprezentace proti Slovensku
Varianta základní sestavy české reprezentace proti Slovensku

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud