Jan Podroužek
Premium
15. října 2018 • 19:00

Hübschman o Ukrajině, válce i Ševčenkovi: Proč k sobě mají blízko?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace se může v úterý vrátit do boje o vítězství ve skupině v Lize národů. Navázat na Ukrajině na výhru v Trnavě, bylo by na to skvěle zaděláno. Tomáš Hübschman strávil v zemi, kde současná politická situace decimuje i domácí soutěž, dlouhých deset let jako opora Šachťaru Doněck. „Strašně rád na to vzpomínám,“ říká v rozhovoru pro iSport Premium.



S Andrejem Ševčenkem, trenérem Ukrajiny, ho spojil dohromady podobný rodinný osud. Synové ukrajinské legendy a českého záložníka Tomáše Hübschmana se perou s autismem, proto spolu několikrát mluvili, aby si vyměnili svoje poznatky o téhle problematice. „Naposledy jsme to řešili asi před půl rokem. Je to ten typ člověka, u něhož chápete, proč ho národ miluje,“ vypráví Hübschman.

Pořád berete Ukrajinu jako svůj druhý domov?
„Mám na tu dobu a na Ukrajinu krásné vzpomínky. Na Doněck...“

Ovšem jednou se tam vrátit, to asi úplně nepadá v úvahu, že?
„Beru to tak, že nikdy bych neměl říkat nikdy. Nicméně abych teď myslel na to, že bych se jednou rád vrátil do Doněcku, to v současné chvíli není v žádném případě možné. Kvůli politickému dění se tam člověk zkrátka nedostane, mrzí mě to. Ale třeba se ta situace někdy uklidní a pak se nad tím budu moct jednou zamyslet.“

Šachťar si udělal své zázemí v Charkově, na stadionu Metalistu, kde se bude hrát. Jak to na vás jako na bývalého dlouholetého hráče Šachťaru působí?
„Jedna věc je, že Šachťar se prostě musel odstěhovat z Donbass Areny, nejdřív hrál ve Lvově, ale tam to zázemí nebylo takové, v Charkově je to určitě mnohem lepší, fotbalovější. Všechno jede podle Šachťaru, myslím, že o kluky tam bude výborně postaráno.“

Metalist kvůli válce z ukrajinské ligy zmizel stejně jako další významný klub Dněpr Dněpropetrovsk. Pozná se to třeba ve městě?
„To ani ne, protože fotbal tam dál funguje díky Šachťaru. Ale hodně to ublížilo celé ukrajinské lize, jak odchod Metalistu, tak Dněpru.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud