Radek Špryňar
4. září 2020 • 12:55

Greenhorn Hložek na Slovensku jako hrot? Ve hře je i slávistická obrana

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud dnes projde reprezentace plošným testem na COVID19, po dlouhých deseti měsících nastoupí k ostrému zápasu. V otevíracím zápase skupiny B Ligy národů se utká v Bratislavě se Slovenskem. Oběma mužstvům chybí důležité kusy sestavy, což však dává šanci ostatním. Třeba osmnáctiletému „greenhornovi“ Adamu Hložkovi. „Neúčast Patrika Schicka mu dala větší naději nastoupit,“ pronesl velitel národního týmu Jaroslav Šilhavý.



Vzhledem ke známým a propíraným okolnostem aktuálního srazu české reprezentace musel zůstat v karanténě Patrik Schick, v éře Jaroslava Šilhavého nosný útočník. Střelec. Zásadní esence ofenzivy. V Praze zamířila do preventivní izolace také největší hvězda týmu Tomáš Souček, středobod sestavy.

Góly

Domácí: 88. Schranz

Hosté: 48. Coufal, 53. Dočkal, 86. Krmenčík

Sestavy

Domácí: Greif – Pekarík, Štetina (32. Valjent), Škriniar, Gyömbér – Hrošovský, Lobotka – Kucka (C), Duda (17. Zreľák), Haraslín – Boženík (65. Schranz).

Hosté: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil – Darida, Král – Masopust (86. Ševčík), Dočkal (C), Jankto (68. Provod) – Hložek (72. Krmenčík).

Náhradníci

Domácí: Rodák, Kuciak, Valjent, Šatka, Mihalík, Schranz, Bero, Zreľák, Niňaj, Sabo, Koscelník, Ďuriš

Hosté: Pavlenka, Hovorka, Brabec, Provod, Krmenčík, Ševčík, Kúdela, Kalvach, Matějů

Karty

Domácí: Boženík, Gyömbér, Kucka

Hosté: Darida

Rozhodčí

Treimanis – Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni LVA)

Stadion

Národný futbalový štadión, Bratislava

„Zaskočilo mě to,“ připustil reprezentační kouč. „Jsem trochu smutný, že jeden z nás je nakažený, další negativní, přesto dva kluci museli na preventivní prohlídku a zůstat v karanténě. Protože s ním byli v kontaktu… Ale nechci to zbytečně rozebírat, jelikož jsme pravidla dodrželi.“

O tom se vedou spory, nicméně platí, že Česko vstoupí do derby se Slovenskem personálně oslabené. To však nemusí být úplně na škodu. V sestavě je několik volných políček a konkrétně o místo na hrotu útoku se usilovně hlásí teenager ze Sparty. Osmnáctiletý Adam Hložek. „Adam si o nominaci řekl svými výkony. Neúčast Patrika mu dala větší naději nastoupit,“ pokyvuje hlavou Šilhavý.

„Jako první jsem Adama Hložka v áčku Sparty postavil do přípravného utkání, sice asi jen na dvacet minut, ale v kádru jsem ho už měl. Výborný, moc dobře ho znám. Jeden z mých synů je jen o rok starší, projeli jsme spolu spoustu mládežnických turnajů, když ještě hrál za Brno. Všichni viděli, jaký má talent. Přeju mu, aby nastoupil, jen doufám, že nám nedá gól, jeho výkon nemusí být proti nám zase až takový. Jsem rád, že se takoví hráči rodí. Působí velice dobře, v prvních dvou zápasech nové sezony hrál výborně. Nahoře může být i Krmenčík, jeho nevýhodou je, že teď nenastupuje,“ uvedl Pavel Hapal, kouč slovenské reprezentace

Druhou variantou je Michael Krmenčík. Oproti stabilnímu členovi národního mužstva má však talentovaný klučina z Letné několik nesporných výhod. Je rozehraný. Je ve formě. V klubu sviští na vítězné vlně. Nastupuje v základní sestavě. V prvních dvou ligových kolech sice neskóroval, ovšem dvě branky exkluzivními pasy přichystal. Herně byl na vysoké úrovni.

To Krmenčík v Bruggách strádá. Víc sedí na lavičce, než hraje. Dokonce se mluví o jeho odchodu. „Ještě přemítáme, zda Adam půjde do hry od začátku už proti Slovensku, nebo až v druhém utkání,“ nastínil Šilhavý. Pokud by dnes Hložek do hry zasáhl, a je jedno, zda od začátku nebo v průběhu utkání, stane se nejmladším debutujícím hráčem historie české reprezentace.

Jak půjde nahradit Souček? Těžko… Ale to není novina. Úkoly ve středu pole převezme s největší pravděpodobností dvojice Alex Král – Vladimír Darida. Neměl by to být problém. Jde o pracovitou, běžecky silnou dvojici s kreativním myšlením. Elitního kolegu z West Hamu by měla být schopná nahradit. „Na hřiště přijdou jiní hráči, tak snad ukážou, co umí. Na začátku Ligy národů je ideální doba vyzkoušet si i jiné varianty. Jak personální, tak taktické,“ podotkl kouč národního týmu.

Aby k tomu ale opravdu mohlo dojít, musí reprezentace zvládnout ještě jeden úkol, jehož výsledek do jisté míry neovlivní. Mužstvo v pátek ráno absolvuje opakovaný test na nemoc COVID-19. Pokud budou výsledky negativní, hraje se. Jestliže nikoli, vážně hrozí kontumace ve prospěch Slovenska.

Dnes se čeká celodenní drama…

Vaclík má za sebou nejlepší rok a těší se na Slováky: Je to s nimi vždy specifické, říká
Video se připravuje ...

Obrana ze Slavie? 

Postavit neprostupnou defenzivní hráz, to je základ úspěchu na Slovensku. Jaroslav Šilhavý má k dispozici tři varianty, jak složit čtveřici zadáků. Vysoce pravděpodobné je nasazení prověřených slávistických krajů Vladimíra Coufala a Jana Bořila. Otázkou je složení stoperské dvojice. Deník Sport rozebírá všechny možnosti.

Konzervativní varianta Konzervativní variantaFoto Sport

Šilhavý nerad mění, co funguje. V kvalifikaci o ME se vyprofilovala stabilní obranná čtveřice se slávistickými kraji a Ondřejem Čelůstkou s Jakubem Brabcem ve středu. Je pravděpodobné, že takto nastoupí i na Slovensku. Nehledě na aktuálně slabší formu plzeňského borce. „Kuba se nyní ve Viktorii dopouštěl fatálních chyb, neoplýval formou, ale v reprezentaci se mu v poslední době dařilo. Je zkušený, umí si poradit i s takovou situací. Čelůstka je ze Sparty v pohodě, jistě mu pomůže. Nasadil bych tyhle dva, nic bych neměnil,“ tvrdí bývalý reprezentační zadák Julius Bielik.

Sešívaná varianta Sešívaná variantaFoto Sport

Téma čistě slávistické defenzivy se probíralo už na podzim. I kouč přiznal, že je této myšlence nakloněn. Jenže David Hovorka si pak přetrhl vazy a bylo po zkoušce. Už je fit. Připravený se ukázat.
Společně s Kúdelou odehráli naprosto precizně poslední ligový duel s Příbramí (3:0). „Všichni se dokonale znají, jsou na sebe zvyklí, odehráli těžké zápasy v Lize mistrů. Mně se tohle složení moc líbí. Já bych postavil do obrany všechny slávisty. Jednou se to musí vyzkoušet, ať víme, zda chemie funguje i na úrovni reprezentace“ říká trenér Ivan Kopecký, expert deníku Sport.

Progresivní varianta Progresivní variantaFoto Sport

Hráli spolu v posledním zápase v Bulharsku. Chvíli si zvykali, ale nakonec to vypadalo k světu i přes prohru 0:1. Šilhavý by tímto složením eliminoval slabší formu Brabce a vsadil by na jistotu v podobě Kúdely, byť v reprezentaci tolik neozkoušeného. „Čelůstka by v sestavě měl být určitě,“ tvrdí Bielik. „A pokud by Jarda posadil Brabce, je Kúdela adekvátní náhrada. Z druhé strany Slavii v lize nikdo pořádně neprověřil. Pokud Kuba nemá extra formu, o defenzivních hráčích mistra nemůžeme stoprocentně říct, že ji mají. Vždyť dosud hráli jen s Budějovicemi a Příbramí.“

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud