11. října 2020 • 05:00

Manévry u reprezentace! Divoký odlet i plán s Holoubkem na Skotsko

Autor: jam, šp, šq
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koronavirus škrtí celou republiku a ani reprezentace nad ním i přes přísná opatření neumí vyhrát. COVID-19 ji po měsíci opět zavařil, výrazně zkomplikoval přesun národního mužstva z Kypru do Izraele, kde se Češi dnes představí v pokračování Ligy národů (20:45, ONLINE na iSport.cz). Tři hráči z reprezentace byli pozitivně testováni. Po divokých manévrech bude mít trenér Jaroslav Šilhavý k dispozici jen osmnáct hráčů, přičemž polovina z nich přiletí do Haify až v neděli, v den utkání.



Předseda fotbalové asociace Martin Malík při nominační tiskové konferenci vydechl: „Podruhé v takovém rozsahu už nás to snad nemůže trefit.“ Měl na mysli problémy, které reprezentaci ničily na posledním srazu, kdy po utkání na Slovensku musel celý tým kvůli koronaviru do karantény a duel proti Skotsku odehrála narychlo poslepovaná a improvizovaná sestava. Národní tým absolvoval ve středu přátelský duel na Kypru a pak… Bum! Zákeřný COVID-19 opět českou reprezentaci sestřelil.

Ne tak razantně jako před měsícem, ale paniku v elitním výběru země udělal zase pěknou. Parta trenéra Jaroslava Šilhavého se měla v sobotu přesunout z Kypru, kde od úterý pobývala, do Izraele. Jenže testy na koronavir odhalily tři pozitivní hráče a vyvstala velká komplikace. Tím spíš, že dalším šestnácti osobám včetně jedenácti reprezentantů vyšel napoprvé výsledek nejasný.

Co dál? Devítka členů z hráčského kádru, která byla negativní, se mohla společně s trenérským štábem do Haify přesunout. Tvořili ji brankář Tomáš Vaclík, obránci Jan Bořil, Ondřej Čelůstka, Ondřej Kúdela, Aleš Matějů, Tomáš Petrášek a záložníci Tomáš Holeš, Tomáš Souček a Petr Ševčík. Zbytek podstoupil druhé kolo testování. Deset hráčů prošlo s negativním rezultátem, jeden měl výsledek opět nečitelný.

Alexander Gogic se snaží zastavit Petra Ševčíka
Alexander Gogic se snaží zastavit Petra Ševčíka

Možnosti přepravy dovolily přesun dalších devíti reprezentantů, jeden z brankářů (podle informací Nedělního Sportu Filip Nguyen) musel zůstat na Kypru. Tam také uvízli záložníci Bořek Dočkal a Antonín Barák (v jeho případě Hellas Verona, kde působí, potvrdil, že má koronavir), obránce Filip Novák a útočník Adam Hložek.

Šilhavému sobotní události rozcupovaly přípravu, změnily plány na sestavu a vzaly klid. Zkušený stratég se však snažil zůstat nad věcí a statečně se vypořádával s přívalem problémů.

V českém týmu nemuselo dojít k tak drastickým úpravám jako minule, kdy se mezi zápasy na Slovensku a doma proti Skotsku muselo měnit kompletně celé mužstvo. I nyní se už během soboty začalo pracovat na skládání záložního výběru, který by byl v případě potřeby schopný odcestovat už v neděli do Izraele.

To nakonec nebylo zapotřebí, ovšem tato situace ještě může nastat. A to v případě, že by opatření na Ostrovech neumožnila vstup současného týmu, který se v pondělí ráno vrátí z Izraele do Česka. Tehdy by „náhradníci“ zastoupili elitní tým. Opět proti Skotsku. Opět pod vedením trenéra Davida Holoubka.

Jak se v sobotu vyvíjela situace
Reprezentace se v sobotu ráno v Larnace dozvídá výsledky testů, které odhalují tři pozitivní případy a dalších šestnáct neprůkazných výsledků.
8.15: Národní tým prostřednictvím tiskového mluvčího Michala Jurmana o problému oficiálně informuje a též sděluje, že trojice nakažených hráčů je umístěna do izolace. Zbylých šestnáct osob, podstupuje přetestování. Z toho je jedenáct hráčů.
11.00: Negativně testované osoby, devět hráčů a kompletní realizační tým, se letecky přesouvají do Izraele. Zároveň se v Praze scházejí dodatečně povolaní náhradníci. V plánu je jejich přesunutí v dopoledních nedělních hodinách do Haify, aby doplnili aktuální devítku. Také absolvují testy.
17.20: Výsledky přetestování na Kypru jsou následující: trojice byla znovu pozitivní, u dvou osob byl test znovu neprůkazný a dalších deset fotbalistů prošlo s negativním výsledkem.
17.30: Vedení reprezentace informuje, že devět z deseti hráčů s negativním testem doplní torzo týmu v Izraeli. Zbylé negativní osoby, které zůstaly na Kypru, se vrátí v neděli do Prahy. Tři pozitivně testovaní hráči setrvají v Larnace, způsob dopravy do Česka se řeší s ministerstvem zahraničí.

 

Osmnáct českých hráčů pro Izrael

Brankáři: Tomáš Vaclík, Tomáš Koubek

Obránci: Aleš Matějů, Ondřej Čelůstka, Tomáš Petrášek, Ondřej Kúdela, Jan Bořil, Vladimír Coufal, David Hovorka, Pavel Kadeřábek,

Záložníci: Tomáš Souček, Petr Ševčík, Tomáš Holeš, Vladimír Darida, Alex Král, Lukáš Masopust, Lukáš Provod.

Útočník: Matěj Vydra.

Absentující pětice: Dočkal, Hložek, Barák, Novák, Nguyen

 

Záložní tým pro Skotsko

Brankáři: Jaroslav Drobný (České Budějovice), Tomáš Grigar (Teplice), Jakub Markovič (Mladá Boleslav), Vít Nemrava (Slovácko).

Obránci: Jakub Brabec, Milan Havel, Lukáš Hejda, Jan Kovařík (všichni Plzeň), Jiří Fleišman (Ostrava), Matěj Hanousek (Sparta Praha), Roman Hubník (Olomouc), Lukáš Hůlka (Bohemians Praha 1905), Jan Mikula (Liberec), Ladislav Takács (Slavia Praha).

Záložníci: Michal Sáček, Michal Trávník (oba Sparta Praha), Aleš Čermák, Ondřej Mihálik (oba Plzeň), Radim Breite, Šimon Falta (oba Olomouc), Vlastimil Daníček, Marek Havlík (oba Slovácko), Jakub Fulnek (Mladá Boleslav), Adam Jánoš (Ostrava), Tomáš Malinský (Slavia Praha), Tomáš Ostrák (Karviná), Kamil Vacek, Petr Hronek (oba Bohemians 1905).

Útočníci: Jan Kliment (Slovácko), Tomáš Poznar (Zlín), Michael Rabušic (Liberec), Tomáš Zajíc (Ostrava).

Kat Plzně i zadák Celticu. Na koho si mají oslabení Češi dát v Izraeli pozor?
Video se připravuje ...

Reprezentací zase otřásá COVID. Co se bude dít v národním týmu dál?
Video se připravuje ...

TOP evropské přestupy: Rušno v Anglii, Lipsko našlo náhradu za Schicka
Video se připravuje ...

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Uspěje Česko v Izraeli a Skotsku? Kdo postoupí v baráži?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
9

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud