18. listopadu 2020 • 05:00

Jediná porážka, neprůstřelný gólman i štěstí. Co posunulo Lvíčata na EURO?

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
4
  • Česká jednadvacítka zvládla důležitý zápas v LitvěČeská jednadvacítka zvládla důležitý zápas v LitvěFOTO: Twitter/Česká fotbalová reprezentace

    EURO jednadvacítek se bude hrát netypicky na dvě části: základní skupiny v březnu a play off v červnu. A Češi u toho nebudou v Maďarsku a Slovinsku chybět! Tým trenéra Karla Krejčího vyhrál svoji kvalifikační skupinu a může vyhlížet losování, které se uskuteční 10. prosince. Co Lvíčata po čtyřleté pauze posunulo na mistrovství Evropy? iSport.cz vybral pět hlavních důvodů.

  • Konstantní forma

    Tahle kvalifikace byla specifická, pandemie koronaviru ji přerušila na necelých deset měsíců. Češi zvládli obě poloviny stejně úspěšně: v první nasbírali jedenáct bodů, v druhé deset. Brzdila je slabá ofenziva (bez zápasů s amatéry ze San Marina jen osm gólů v osmi zápasech) a domácí remízy s hlavními konkurenty, po kterých pravidelně přicházely pesimistické nálady, ale obě osudové bitvy o všechno Krejčího chlapci dokázali vyhrát. Loni v listopadu ve Velike Gorici porazili sebevědomé Chorvaty a v páteční aténské derniéře zdolali Řecko. Čeští mládenci za dva roky prohráli jen dvakrát: přátelák ve Francii a kvalifikaci ve Skotsku.

    Česká jednadvacítka zvládla zápas v San Marinu bez problémů Česká jednadvacítka zvládla zápas v San Marinu bez problémůFoto FAČR

  • Vytížení v klubech

    Minulá jednadvacítka přišla o postupové naděje už dvě kola před koncem kvalifikace. Proč? Mimo jiné kvůli nedostatečné zápasové praxi většiny hráčů, kteří byli ve svých klubech náhradníci. Nynější tým je na tom líp, až na útočníky všichni celkem pravidelně hrají. Někteří i v Evropské lize, která byla pro velkou část mužstva spásou poté, co se letos na podzim na měsíc přerušila FORTUNA:LIGA. Mimochodem, jednadvacítka postoupila i přesto, že ani jednou nemohla využít defenzivního univerzála Alexe Krále (ročník 98) a osmnáctiletý supertalent Adam Hložek zase po první polovině kvalifikace a třech gólech povýšil do áčka.

    Adam Hložek na tréninku fotbalové reprezentace před duely Ligy národů Adam Hložek na tréninku fotbalové reprezentace před duely Ligy národůFoto FAČR

  • Zlatá parta

    Jak že to zpíval Michal David po návratu zlatých hokejistů z Nagana? Když máš správnej tým, nemůžeš nevyhrát. Nadějná generace kolem lídrů Michala Sadílka a Matěje Chaluše si zahrála na EURO sedmnáctek i devatenáctek a teď si vychutnává postupový hattrick. „Jsme jako rodina,“ vyznal se Chaluš. Tým spolu žije dlouho, hráči neustále větrají hromadnou skupinu na WhatsAppu, mění si svoje klubové dresy a… „Na každý sraz se těšíme jako na Vánoce,“ popsal Sadílek. Nezapomeňte ani na kouče Karla Krejčího, jenž si mužstvo chystal už ve dvacítce v těžkých partiích s Německem, Anglií či Portugalskem. Hodilo se to.

    Jednička jednadvacítky Martin Jedlička Jednička jednadvacítky Martin JedličkaFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • Pevná obrana

    Dát Čechům gól? Tuze těžký úkol! Defenziva byla největší českou zbraní, jednadvacítka během kvalifikace inkasovala jen čtyřikrát. Měla pevnější obranu než Anglie, Francie nebo Německo. Zvláštní pochvalu si zaslouží brankář Martin Jedlička za pět nul z osmi zápasů, v klíčových chvílích na něj byl spoleh. Před mistrovstvím Evropy jsou kraje obrany obsazené (napravo Libor Holík, nalevo Michal Sadílek) a zajímavá nabídka je i mezi stopery – vedle Matěje Chaluše může hrát sparťan Dominik Plechatý, slávistický objev David Zima nebo Ladislav Krejčí, překvapivě nejlepší český střelec v kvalifikaci (pět gólů).

    Česká jednadvacítka inkasovala v kvalifikace jen 4 góly Česká jednadvacítka inkasovala v kvalifikace jen 4 gólyFoto Twitter/Česká fotbalová reprezentace

  • Souhra ostatních výsledků

    Češi měli štěstí na vyrovnanou skupinu, kde kromě otloukánka ze San Marina každý obíral o body každého. „Skoro do posledního kola hrály o postup čtyři země,“ připomněl trenér Krejčí. Jeho týmu pomohla souhra výsledků i v listopadu. Česku den před vítězstvím v Řecku nahrála remíza Skotska s Chorvatskem a během kvalifikačního finále ho na mistrovství Evropy posunul hned první možný výsledek ze čtyř, vítězství Řecka nad Skotskem. Lvíčata tak postoupila rovnou z prvního místa ve skupině (v žádné jiné šestičlenné skupině nestačilo jen 21 bodů) a nemusela čekat na to, jestli by se případně vešla mezi pět nejlepších z druhých příček.

    Trenér české jednadvacítky Karel Krejčí během utkání proti Chorvatsku Trenér české jednadvacítky Karel Krejčí během utkání proti ChorvatskuFoto Dominik Bakeš (Sport)

Vstoupit do diskuse
4
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud