24. března 2021 • 12:00

Hvězdy EURO U21: Supertalent ze tří velkoklubů i TOP střelci

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou největší hvězdy EURO U21?Kdo jsou největší hvězdy EURO U21?FOTO: koláž iSport.cz

    Evropský šampionát do 21 let je tradičně přehlídkou budoucích hvězd, supertalentů těsně před hranicí výjimečnosti. Vybrali jsme nejzajímavější postavy, které mohou upoutat pozornost na letošním turnaji.

  • ANGLIE: EDDIE NKETIAH

    Pro anglickou jednadvacítku je stejně důležitý jako Harry Kane pro áčko, se 13 trefami byl nejlepším kanonýrem kvalifikace. Za mentora považuje Iana Wrighta a rád by v Arsenalu zažil podobně pohádkový příběh.

    Jinou anglickou legendu už dokonce překonal – loni v říjnu vítězným gólem v klíčovém kvalifikačním zápase s Tureckem přeskočil třináctigólového Alana Shearera v čele historicky nejlepších střelců jednadvacítky. Branek dal už 16, na EURO může rekord ještě výrazně vylepšit. Přitom mohl reprezentovat Ghanu, už v roce 2019 odmítl povolávací rozkaz do áčka.

    Narozen: 30. května 1999 / 21 let

    Pozice: útočník 

    Klub: Arsenal FC 

    Bilance v U21: 14 zápasů/16 gólů

    Tržní cena: 20 milionů eur 

  • FRANCIE: ODSONNE ÉDOUARD

    Vychovali ho boháči z PSG, místo rodné Francie si ale už čtyři roky podmaňuje Skotsko. „French Eddy“, jak mu přezdívají fanoušci Celtiku, byl v minulé sezoně nejlepším střelcem ligy, i ve zkráceném ročníku stihl 22 tref. „Hoops“ i on sám letos přibrzdili, 16 ligových gólů ale pořád budí respekt.

    Kariéru mu hyzdí jen hřích z mládí – hostování v Toulouse mu bylo ukončeno za incident, při kterém z auta střílel po kolemjdoucích z airsoftové zbraně a jednomu způsobil zranění hlavy. Vyfasoval i čtyřměsíční podmínku. „Nebezpečný střelec na hřišti i mimo něj,“ chtělo by se říct…

    Narozen: 6. ledna 1998 / 23 let

    Pozice: útočník 

    Klub: Celtic Glasgow 

    Bilance v U21: 10 zápasů/15 gólů

    Tržní cena: 15 milionů eur 

  • NIZOZEMSKO: DANI DE WIT

    Po Nketiahovi a Édouardovi třetí nejlepší střelec kvalifikace. Je jedním z mnoha talentů, které vychrlila věhlasná akademie amsterdamského Ajaxu, do dospělého fotbalu ale prorazil až po přesunu do Alkmaaru. Jeho ofenzivní schopnosti poznali i giganti mimo rodnou zem, v Evropské lize sestřelil Neapol.

    V AZ i nizozemské reprezentaci těží ze spolupráce s šikovným útočníkem Myronem Boaduem. Od prosince ho sice soužilo zranění kotníku, ale na evropský šampionát by měl být plně připraven.

    Narozen: 28. ledna 1998 / 23 let

    Pozice: záložník 

    Klub: AZ Alkmaar 

    Bilance v U21: 12 zápasů/10 gólů

    Tržní cena: 3 miliony eur

  • ŠPANĚLSKO: BRAHIM DIAZ

    Rodák z Málagy už v rané části své kariéry poznal prostředí tří velkoklubů. Od roku 2013 ho vychovával Manchester City, předloni ale utekl zpět do rodné země. Volání Realu Madrid se odolává těžko. V sezoně 2019/20 s královským velkoklubem slavil titul, odehrál ale jen šest zápasů. V aktuálním ročníku sbírá minuty na hostování v AC Milán. Nepatří k nejpřesnějším zakončovatelům, Španělsko ale spoléhá hlavně na jeho tvořivost.

    Narozen: 3. srpna 1999 / 21 let

    Pozice: Záložník/křídlo

    Klub: Real Madrid (na hostování v AC Milán)

    Bilance v U21: 5 zápasů/2 góly

    Tržní cena: 14 milionů eur

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud