Martin Mls
15. října 2020 • 16:20

Jedlička je jednička: sedm zápasů, čtyři nuly! Šance na postup žije

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář české jednadvacítky Martin Jedlička má snová čísla. V kvalifikaci na EURO dostal pouze čtyři góly a i díky němu šance českého týmu na postup pořád žijí. Jedlička a spol. vyhráli úterní předposlední zápas v Litvě, a pokud znovu nezasáhne vyšší moc, za měsíc je čeká velké finále v Řecku. Češi jsou zatím těsně první, ale jejich skupina je hodně zamotaná.



Chválil trenér Karel Krejčí: „Chytil jasný gól.“ Chválil útočník Ondřej Šašinka: „Podržel nás ve chvíli, kdy jsme to nejvíc potřebovali.“ Chválil defenzivní univerzál Michal Sadílek: „Díky němu máme tři body.“ Všichni mluvili o jednom muži: potřebné vítězství v Litvě české jednadvacítce pojistil neprůstřelný brankář Martin Jedlička.

„To víte, gólman v jednadvacítce už musí něco umět,“ usměje se Ladislav Maier, kouč brankářů reprezentace U21 a náhradník vicemistrů Evropy 1996. Na startu kvalifikace s šéftrenérem jednadvacítky Karlem Krejčím zavelel: jedničkou bude Jedlička! „Od začátku jsme věděli, že to na Jedlovi postavíme. Nejsem zastáncem točení brankářů po jednom nepovedeném zápase,“ vykládá Maier.

Martin Jedlička je jedničkou Dunajské Stredy
Martin Jedlička je jedničkou Dunajské Stredy

Byl to logický tah, černovlasý gólman pravidelně chytal v juniorských reprezentacích a před třemi lety pomohl devatenáctce do semifinále mistrovství Evropy. Stabilní pozici má taky v Dunajské Stredě, s kterou vede slovenskou ligu. Pikantní je, že v české odehrál jedinou partii a ve dvaceti byl doma nechtěný. „Zpátky do Česka se nijak nehrnu, protože v mém věku chytám stabilně v top trojce na Slovensku. Šel jsem tam, abych výkonnostně lezl nahoru, prosadil se v zahraničí a udělal dobrý přestup. To se mi daří, mám k tomu nakročeno hodně dobře,“ říkal Jedlička před časem v rozhovoru pro Sport. Jeho fotbalový sen? Zámořská MLS.

V pátek byl ve Skotsku českým smolařem číslo jedna: ze dvou přímých střel na branku dostal dva góly a Češi padli. Ovšem v úterý byl v litevském Marijampole znovu za hrdinu, třeba když v poslední minutě nohou vyrazil střelu Naurise Petkevičiuse.

„Přesně tohle od gólmana potřebujeme, několikrát nás podržel nejen v Litvě,“ popisuje Maier. „Vzpomínáte třeba na loňský listopad? Kdyby nám Chorvati po prvním gólu odskočili na 2:0 a víc, bylo by to těžko řešitelné. Martin ale vytáhl několik zázračných zákroků, vyhráli jsme a i díky tomu teď zůstáváme ve hře o EURO.“

Kdyby čeští mládenci v Litvě zakopli, jejich šance na postup mohly vyprchat už dvanáctého listopadu po bitvě Skotsko vs. Chorvatsko. Na tenhle scénář ale nedojde: Jedlička a jeho kumpáni potřebují třináctého vyhrát v Řecku a pak budou čekat na výsledky konkurentů (viz box s postupovou matematikou).

„Nejen Martinovi by mohlo hodně pomoct, kdybychom se dostali na EURO,“ míní Maier. „Bylo by to fajn i třeba směrem k reprezentačnímu áčku. Je před ním ještě spousta práce, ale proč by jednou nemohl být jedničkou i tam?“

KVALIFIKACE EURO U21 2021 POSTUPOVÁ MATEMATIKA

21 bodů = VELKÁ NADĚJE
První nutná podmínka: Češi musejí vyhrát v Řecku. K prvnímu místu ve skupině by ještě potřebovali, aby Skotové uhráli nejvýš tři body a Chorvaté nejvýš čtyři. Řekové už by Česko nemohli předstihnout. Pokud by Češi skončili druzí, mohli by se vejít mezi pět nejlepších z druhých míst.

19 bodů = TÉMĚŘ KONEC
Remíza Česka v Řecku by znamenala problém. Aby Češi skončili první, potřebovali by, aby Skotové uhráli nejvýš bod a Chorvaté nejvýš tři. Ani v tomto případě by Řekové už nemohli Česko předstihnout. Pokud by Češi skončili druzí, jejich šance skončit mezi pěti postupujícími by byla takřka nulová.

18 bodů = ÚPLNÝ KONEC
V případě porážky v Řecku by Češi nepostoupili. Na prvním místě je totiž už den před zápasem v Aténách stoprocentně přeskočí Skotové, nebo Chorvati. I kdyby se Češi udrželi na druhém místě, s dvanácti body (výsledky s posledním San Marinem se budou škrtat) by se mezi pět postupujících nevešli.
1. ČR 9 5 3 1 18:4 18
2. Skotsko 8 5 2 1 14:2 17
3. Chorvatsko 8 5 1 2 28:5 16
4. Řecko 8 4 1 3 9:9 13
5. Litva 8 2 1 5 6:8 7
6. San Marino 9 0 0 9 0:47 0


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud