Martin Mls
12. listopadu 2020 • 14:40

Lingr může být díky Slavii postupové eso. Baníku nelituju, říká o sáze

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až se budou před Silvestrem hledat fotbaloví skokani roku, Ondřej Lingr bude patřit ke žhavým kandidátům. Ofenzivní univerzál se na jaře pral o záchranu s Karvinou, na podzim hraje Evropskou ligu se Slavií. Může se hodit i české jednadvacítce, která už v pátek bude hrát o všechno v Řecku. Lingr a spol. v posledním zápase kvalifikace na EURO nutně potřebují urvat vítězství.



Tři body, nic jiného. Počty pro jednadvacítku jsou před velkým finále v Aténách jednoznačné. Jen výhra nad Řeckem udrží naději na první místo ve vyrovnané skupině nebo na vstupenku mezi pět nejlepších z druhých míst. Právě ti si příští rok zahrají na mistrovství Evropy.

„Jsme v pozici, že musíme, ale nepoznáte to na nás. Nejsme vyklepaní. Půjdeme si pro vítězství a budeme doufat, že nám pak pomůžou ostatní týmy,“ řekne Ondřej Lingr, když si v týmovém hotelu na kraji Prahy sedl před středečním odletem ke Skypu.

Právě slávistický všeuměl může být pro trenéra Karla Krejčího důležitým trumfem. FORTUNA:LIGA byla přes měsíc přerušená, ale poháry se hrály každý týden. A to by mohla být výhoda i třeba pro Lingra, jenž se Slavií válčí v Evropské lize.

Ondřej Lingr uniká Adamu Jánošovi z Baníku
Ondřej Lingr uniká Adamu Jánošovi z Baníku

Po letním přesunu z Karviné se čekalo, že z něj kouč Jindřich Trpišovský udělá žolíka. Jenže přímočarý mládenec s dvaatřicítkou na dresu je vidět čím dál víc. V posledních dvou pohárových partiích s Leverkusenem a Nice dokonce dostal šanci v základu.

„Baví mě, když se můžu měřit se špičkovými hráči a když zjišťuju, že se jim dokážu vyrovnat. Před zápasem jsem pokaždé nervózní, ale na place to ze mě spadne a užívám si to. A co teprve, až někdy zažiju vyprodaný Eden,“ vypráví nadšeně. „Před třemi měsíci jsem nedoufal, že bych mohl hrát v základu, ale byl jsem nastavený tak, že se o místo porvu. Snad i proto mě do Slavie brali.“

Pokud jste jeho přestupovou ságu sledovali, víte, že nechybělo moc a skončil v Baníku, kde o něj taky hodně stáli. Nejspíš by si tam zahrál víc než v našlapaném týmu českých šampionů, ale… „Nelituju,“ poví Lingr. „Moje vytíženost není maximální, ale ve Slavii jsem moc spokojený. Evropskou ligu máme rozehranou na postup a v lize jsme po víkendu konečně první. Jsem vděčný za každou šanci, poslouchám rady zkušenějších a hraju tam, kam mě trenér postaví.“

Kam ho trenér postaví? V Lingrově případě se nabízí víc variant: doma je na desítce, ovšem umí zahrát na křídlech i na hrotu útoku: „Už v Karviné se mi nahoře dařilo a střílel jsem i dost gólů.“

Což může být bonus pro jednadvacítku, která se v posledních třech zápasech trefila jen jednou a v závěru kvalifikace se dostala pod tlak. „Ten ze Slavie dobře znám, během podzimu jsem se s ním naučil pracovat,“ vykládá Lingr. „Jsem připravený pomoct k vítězství.“

Góly

Domácí:

Hosté: 68. Bucha, 90+1. Drchal

Sestavy

Domácí: Siampanis – Apostolakis, Evangelou (C), Diamantis, Katranis – Bouzoukis (46. Tsiggaras), Tsingaras (72. Boto), Balogiannis (46. Papanikolaou) – Lymperakis, Koutsias (57. Kampetsis), Vrousai (80. Machairas)

Hosté: Jedlička – Zima, Krejčí (C), Plechatý (46. Ostrák) – Holík, Havelka (46. Granečný), Janošek, Matoušek (65. Vaníček) – Bucha – Lingr (89. Klíma), Šašinka (77. Drchal)

Karty

Domácí: Lymperakis (č), Diamantis

Hosté: Plechatý, Ostrák

Rozhodčí

Jaccottet – Jobin, Hirzel

Stadion

stadion Apostolose Nikolaidise

Tabulka:

1. ČR 9 5 3 1 18:4 18
2. Skotsko 8 5 2 1 14:2 17
3. Chorvatsko 8 5 1 2 28:5 16
4. Řecko 8 4 1 3 9:9 13
5. Litva 8 2 1 5 6:8 7
6. San Marino 9 0 0 9 0:47 0

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud