10. října 2008 • 20:08

Beenhakker: Čechy jsme už porazili, ale nic to neznamená

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ohlížení do historie a opájení se minulými úspěchy trenér Polska Leo Beenhakker z duše nenávidí. V sobotu povede svůj tým do důležité bitvy proti českému týmu, ale naprosto chladným jej nechává zkušenost z února, kdy Poláci svého soka porazili 2:0.



"Ověřili jsme si, že na ně máme a můžeme s nimi hrát rovnocennou partii, ale to přece vůbec není záruka toho, že uspějeme i v sobotu," upozornil šestašedesátiletý Nizozemec na dnešní tiskové konferenci v Chorzowě, kde se sobotní zápas uskuteční.

Stejně tak se Beenhakker v myšlenkách nevrací k možná svému nejslavnějšímu utkání na polské lavičce, kdy předloni v říjnu Polsko právě v Chorzowě porazilo Portugalsko 2:1 a rázně vykročilo k evropskému šampionátu.

A v sobotním utkání proti České republice od velkého triumfu uplynou přesně dva roky. Že by Beenhakker pocítil při návratu na místo činu alespoň trochu nostalgie? Ani nápad.

"Vždyť jsme v naprosto odlišných situacích. Nastoupí proti sobě úplně jiné týmy, jiní hráči. Takhle jsem nikdy nepřemýšlel, protože fotbal se neustále vyvíjí," líčil pragmaticky Beenhakker.

"Dám jeden příklad: před patnácti lety jsem trénoval Ajax Amsterodam a v Poháru mistrů jsme porazili kyperskou Nikósii 10:0. A podívejte se, jaká je současnost: Ajax je jen v Poháru UEFA a další tým z Kypru Famagusta září v Lize mistrů. Zrovna v týdnu jsem o tom hovořil s naším útočníkem Lukaszem Sosinem, který ve Famagustě hraje," líčil Beenhakker.

Dnes působil dojmem, že je nad věcí. Jako by se jej ani nedotýkala kritika, která se na něj navalila po nepovedeném vystoupení na mistrovství Evropy, kde Poláci stejně jako Češi skončili už v základní skupině.

Beenhakkerův tým navíc hned na úvod kvalifikace doma remizoval se Slovinskem, čímž se nizozemský lodivod dostal pod ještě větší tlak. "Je jasné, že když v sobotu vyhrajeme, tak to přinese mnohem lepší atmosféru do týmu i mezi fanoušky," uvědomoval si Beenhakker.

I když jej předchází pověst "bručouna", který setkání s novináři z duše nenávidí, dnes působil uvolněně i při dlouhých odpovědích. Ale nic zásadního ze své "kuchyně" také neodhalil.

"Jak bude vypadat základní sestava? Víte, vám novinářům vaši práci moc závidím a tak trochu i žárlím. V novinách zveřejňujete své představy o tom, jak by měla sestava vypadat a pak tam napíšete několik jejích variant. Já to tak jednoduché nemám. Takže se to dozvíte až těsně před zápasem," reagoval s úsměvem Beenhakker na dotaz, zda už má jasno o brankářské jedničce.

Několikrát neopomněl zdůraznit, jak moc respektuje český tým. Beenhakker už v týdnu prohlásil, že Češi patří svojí kvalitou do elitní evropské osmičky. A nic na tom nemění ani skutečnost, že na lavičce už nestojí Karel Brückner, Beenhakkerův starý dobrý známý.

"Jak proti nim uspět? Moc jim nepůjčovat míč, s ním jsou hodně silní," přemítal Beenhakker. "Češi pořád mají velkou kvalitu a spousty zkušeností, ani po jeho (Brücknerově) odchodu se to příliš nezměnilo. I když každý trenér má samozřejmě své vlastní představy, metody a takovou bibli, které se drží," porovnával Beenhakker.

Ten však musí oželet sobotní setkání s Brücknerem. "Co se dá dělat, ale až tolik zklamaný nejsem. Moc dobře však vím, že Karel odvádí skvělou práci v Rakousku. Jsem šťastný i za něj," vzkázal Beenhakker na dálku.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud