20. listopadu 2008 • 15:19

Rada: Budeme schopni hrát s kýmkoliv

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér fotbalové reprezentace Petr Rada věří, že se do příštího roku uzdraví zraněné opory a výkony národní týmu díky tomu půjdou nahoru.



Češi po úvodní části světové kvalifikace figurují ve své skupině na druhém místě dva body za vedoucím Slovenskem a právě návrat marodů, především kreativních záložníků kapitána Tomáše Rosického a Marka Matějovského, by měl podle Rady mužstvu pomoci v cestě na šampionát v Jihoafrické republice.

Středeční povinná výhra 3:0 nad trpaslíkem ze San Marina nemohla zakrýt nepřesvědčivý vstup do kvalifikace. Rada sice začal svoje působení na lavičce české reprezentace ceněnou remízou v přípravném utkání v Anglii, ale zbytek prvního půlroku v roli hlavního kouče nebyl úplně podle jeho představ.

"Kvalifikaci jsme neodstartovali tak, jak jsme chtěli. Představovali jsme si, že budeme mít více bodů. Tohle mužstvo má rozhodně na víc," řekl dnes Rada novinářům.

Za klíčový problém považoval právě absenci mnoha opor.

"Můžou na to být různé názory, ale podle mě v tom sehrála roli zranění hlavně u hráčů typu Rosického a Matějovského. Pro každé mužstvo je vždycky těžší, když mu tyto kreativní typy chybějí," pokračoval bývalý teplický trenér.

A od návratu zraněných hráčů si v novém kalendářním roce hodně slibuje.

"Věřím, že se uzdraví a tím půjde síla celého kolektivu nahoru. Pokud budeme kompletní, jsme schopni hrát s kýmkoliv," tvrdil Rada, podle něhož uzdravení marodi zlepší mnohdy rozpačitý herní projev týmu.

"Ti hráči jsou schopni zvednout kvalitu týmu. Mají kreativní předpoklady, jsou to herní typy, které mají fotbalové myšlení. Pokud se oba nebo aspoň jeden vrátí, kombinační hra půjde víc nahoru," uvedl.

Rada věří, že se jeho svěřenci poučí z některých chyb, kterých se na podzim dopustili. Zřejmě nejvíc ho rozladil výkon v Polsku s výjimkou úvodní čtvrthodiny.

"Sami nejlépe víme, že v určitých zápasech nám chybělo něco navíc, abychom měli těch bodů ještě víc. Byly tam některé pasáže, kdy se nám nedařilo, ale také kvalitní výkony. Je potřeba hrát víc odvážněji, víc věřit v tu naši kvalitu," prohlásil reprezentační trenér.

Klíčem k postupu do Jihoafrické republiky může být hned první dvojzápas příštího roku, kdy Češi odcestují do Slovinska a pak přivítají Slovensko.

"Je důležité, abychom se na tyhle zápasy přes zimu maximálně zkoncentrovali a zvládli je. Věřím, že se semkneme a ta důležitá utkání zvládneme, jako jsme to už mnohokrát ukázali. Nejsme ještě ani v polovině, čeká nás ještě šest zápasů a budeme se snažit jít výkonnostně nahoru," řekl.

Uplynulý půlrok přinesl Radovi i pozitiva. Ve středečním duelu mu například udělala radost práce defenzivy.

"Slovákům dalo San Marino branku, proti Polákům neproměnilo penaltu. V těch utkáních mělo spoustu šancí, zatímco my soupeře nepustili do žádné gólové příležitosti," pochvaloval si Rada.

Během podzimu vyzkoušel několik nových hráčů, ale na větší testování není dostatek volných termínů.

"Do kvalifikace jsme šli s tím, že určitá obměna musela přijít. Dostalo se i na některé, kteří předtím nereprezentovali, například Jirka Kladrubský, Honza Rajnoch, Radek Šírl nebo Tomáš Necid. Jenže na experimenty není příliš velký prostor," posteskl si Rada.

Ideální příležitostí však bude únorový přípravný zápas v Maroku.

"Nechci předjímat, ale budeme chtít vyzkoušet některé hráče, kteří předtím nebyli v reprezentaci. Kostra nicméně zůstane stejná a bylo by dobré, aby už byli Rosický s Matějovským zdraví a mohli znovu nasát reprezentační atmosféru," dodal.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud