Jan Podroužek
4. září 2016 • 14:15

ANALÝZA: Jak na Iry? Slabinou českého soupeře jsou krajní obránci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říká se jim zelenobílá armáda, a i když na EURO byli spíš podceňovaní, dokázali přesto proklouznout ze skupiny mezi nejlepších šestnáct týmů Evropy. Ne žádným extrovním fotbalem á la Barcelona, ale ryzím zemitým přístupem k zápasům. Českou reprezentaci dnes čeká Severní Irsko, soupeř, který se s ničím dvakrát nemazlí, spíš válčí. (ONLINE, 20:45 na iSport.cz)



Středa byla sice krásný den, ale dnes už to taková pěkná procházka nebude. Chybující Arméni chtěli hrát, vyťukat se i z těžkých pozic a rozběhaní a důrazní Češi s podstatnou přísadou dobré techniky zakavkazského soupeře pohlavkovali.

Severní Irsko slibuje už ze svého charakteru jinou příběhovou linku. „Arménie chtěla hrát fotbal za každou cenu, z toho pramenily i její chyby. Když jsme se dívali na videa ze zápasů Severního Irska, to když je v problémech, nedělá si těžkou hlavu a balon napálí dopředu. Tím se pro nás leccos může změnit,“ uvědomuje si dobře obránce Pavel Kadeřábek.

Češi totiž na středečního soupeře vystoupili vysoko a napadali ho už před jeho vápnem. Fungovalo to, jenže Irové si v těžší chvíli nedělají hlavu a hrají přímo na útočníky. V jejich nominaci jsou čtyři a samí pořezové.

Hlavně jednička Kyle Lafferty je vyloženě typ do války – 193 centimetrů, zhruba 90 kilo ryzího Kelta. Právě v tom vězí největší síla výběru Michaela O’Neilla. Houževnatý tým je schopný hrát pořád na 100 procent svých možností.

Severní Irové uspěli důrazem

Na EURO existovala v podstatě jediná schůdná cesta, jak se dostat ze skupiny. Ne přes daleko lepší Němce, ne přes lepší Poláky, ale přes Ukrajinu. Irové ji přetlačili 2:0 a ještě tím dalece překonali už tak úžasný úspěch, že se vůbec kvalifikovali na závěrečný turnaj – byli v osmifinále mistrovství Evropy.

V klíčovém duelu si pomohli standardní situací. Jakmile kopou proti bráně soupeře ze střední a delší vzdálenosti, tedy spíše je třeba se uchýlit k centrovanému míči, vzdušná hra jim výtečně šmakuje. Takhle se proti Ukrajině dostali do vedení. Druhý gól přidali po důrazu v pokutovém území, kdy nadvakrát dorazili balon do sítě.

V ten moment byli ve vápně protivníka čtyři hladoví Irové. Na co ale jejich reprezentace naráží, jsou viditelné technické limity. Není to tým, který přišpendlí soka před jeho vápno a dusí ho přesnou kombinací.

Musíme si dát pozor na standardní situace, varuje Jarolím před Severním Irskem
Video se připravuje ...

Už z obrany vychází první problémy. Na EURO tahle linie hořela hlavně z krajů, kdy zejména Poláci uměli využít schůdné cesty přes pravého beka Conora McLaughlina, který působí ve třetiligovém anglickém Fleetwoodu.

Technicky trochu více vyspělý tým si tak proti Irům pomáhal opakovaně, ani na druhé straně hrající Gareth McAuley není neprostupný. Přetížený střed obrany se pak vinou nedostatečných pohybových dovedností nebo techniky neubránil úletům, dělalo mu problémy odehrát míč do bezpečí.

Ze všech čtyř soupeřů na EURO jediní Němci cvičili s Iry, jak chtěli. Titěrné kombinace jim vycházely i středem hřiště, vytvořili si myriády šancí, ale proměnili jen jednu. Celkově O’Neillův výběr inkasoval za celý turnaj jen třikrát. I to je návod pro reprezentaci.

Nejspíš to nebude „německý“ výkon, který může mužstvo kolem Vladimíra Daridy podat, proto je třeba být velmi přesný v zakončení. Kelti se ubránit umí.

Kudy na Iry a kudy ne

Hrát přes kraje
V zápasech na EURO se to ukázalo jako nejslabší část irské sestavy. Soupeři chodili přes krajní obránce do drtivé většiny nebezpečných akcí. Češi mají technickou schopnost se přes McLaughlina i McAuleyho prosadit.

Konstruktivně z obrany
Nákopy do útoku by se Čechům pouze vracely zpátky, nebo by je Irové sbírali pro rozvíjení svých kontrů. Ledaže by v těch soubojích byl úspěšný Milan Škoda, potažmo Tomáš Necid. Hra po zemi odzadu by měla být platnější.

Nepouštět je do standardních situací
Síla Irů nespočívá v kombinační hře, ale spíš v zemitém pojetí plném soubojů a důrazu. I díky výškové výbavě je pro ně ideální prostor pro úder ve vzduchu, zejména ze standardek ze středních a delších vzdáleností umí nebezpečně zakončit.

Víme, že Češi jsou velmi chytří, smál se trenér Severního Irska
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud