Jonáš Bartoš
8. října 2016 • 17:00

Fotbalová atrakce Hamburku. Frčí klub s lebkou a exsparťanem v útoku

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z HAMBURKU | St. Pauli. Čtvrť v Hamburku, známá také ulicí Reeperbahn s vykřičenými domy a erotickými podniky. Na severu přístavního města ale také sídlí druhý velký fotbalový klub. St. Pauli se těší obrovské popularitě, je specifický oddanou fanouškovskou základnou a třicetitisícovým stadionem. Podívejte se na VIDEOREPORTÁŽ z města, kde večer na stadionu konkurenčního SV odehraje česká reprezentace kvalifikační utkání o postup na mistrovství světa s Německem.



Známou čtvrť na severu Hamburku najdete v oblasti přístavu, na člověka hned po příchodu dýchne specifická atmosféra. Mísí se zde různorodá kultura, nádherný pohled na řeku Labe i uličky, kam by člověk po setmění dobrovolně nešel.

Jednou z dominant je i Millerntor-Stadion, obří stánek místního fotbalového klubu. St. Pauli hraje druhou bundesligu, momentálně mu po osmi kolech patří poslední příčka s pouhými pěti body.

Tradiční klub se těší obrovské podpoře oddaných příznivců, v probíhající sezoně vyprodal oba domácí mistrovské zápasy.

Fotbalová atrakce Hamburku: Piráti ze St. Pauli s exsparťanem Picaultem
Video se připravuje ...

U stadionu je velký fanshop s klubovou tématikou. Vévodí emblém s „pirátskou“ lebkou, symbol místních příznivců. V regálech najdete trika, mikiny, ale i dudlíky či šátky pro tvrdé jádro „rowdies“. Jedno z nabízených trik připomíná i slavné vítězství nad Bayernem z roku 2002.

Obrovský zájem o klub dlouhodobě patřící do druhé německé soutěže (sezonu v bundeslize klub strávil naposledy v ročníku 2010/2011) ve srovnání s českým prostředím překvapí. Je to, jako kdyby třicet tisíc lidí chodilo na zápasy Vítkovic či Prostějova, které jsou na tom podobně v aktuální tabulce Fotbalové národní ligy.

ONLINE: Zápas Německo - Česko sledujte od 20.45 zde »

Ve fanshopu najdete i dres s číslem devět s povědomou jmenovkou. V útoku St. Pauli momentálně působí americký rychlík Fabrice Picault, který to neúspěšně zkoušel i v pražské Spartě. V aktuální sezoně nastoupil do tří zápasů, poslední měsíc absentuje kvůli problémům se zády.

Dres útočníka St. Pauli Fabrice Picaulta, který to neúspěšně zkoušel i ve Spartě
Dres útočníka St. Pauli Fabrice Picaulta, který to neúspěšně zkoušel i ve Spartě

Rozlehlý stadion St. Pauli, který v nedávné době prošel rekonstrukcí, má ještě jednu českou stopu. Před ním je vidět zbytek plakátu z léta 2014, lákající na přípravný zápas s pražskými Bohemians. V útrobách stadionu je i klubové muzeum, historii má opravdu bohatou. Založen už byl v toce 1910 a neodmyslitelně patří k symbolům města. Dovnitř momentálně jít nejde, až do prosince tam probíhá rekonstrukce.

Jak již bylo naznačeno, St. Pauli podporují velmi specifičtí fanoušky. Hodně z nich se hlásí k levicovému zaměření, příslušnost ke klubu znamená víc, než „jen“ povzbuzovat na tribuně, jde o součást životního postoje. Příznivci jsou také dlouhodobě v blízkém vztahu s fanoušky skotského Celtiku.

Naopak s prvoligovým SV Hamburg, na jehož stadionu se večer utkají čeští fotbalisté s Německem, jde o nepřátelství takřka na život a na smrt. Víc než obří městské derby pro fanoušky neexistuje, možná ještě zápasy s Hansou Rostock.

Česká legenda Nedvěd: Jak na Němce? Musíme zlobit
Video se připravuje ...

V Hamburku se Němcům nedaří. "Teď to bude jiné," slibuje Khedira
Video se připravuje ...

Jarolím: Pokud nebudeme odvážní směrem dopředu, bude to špatné
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud