26. března 2017 • 04:59

Pozor, Češi, tohle umí trpaslík. San Marino dalo gól Slovensku a trápilo Iry

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • San Marino dokáže někdy překvapivě potrápit favorizovaného soupeřeSan Marino dokáže někdy překvapivě potrápit favorizovaného soupeřeFOTO: Twitter.com/soccersanmarino

    V neděli čeká české fotbalisty nejslabší soupeř v jejich kvalifikační skupině o MS 2018 - San Marino. Mužstvo, za které chytá účetní a kapitána mu dělá prodejce keramiky. Takové outsidery musí přece všichni přejet, že? Ne vždy ale tým z mikrostátu na Apeninském poloostrově odchází s hlavou svěšenou jako po prohře 0:8, kterou jim nedávno uštědřili úřadující mistři světa z Německa. Když tenhle trpaslík zvedne pěsti k boji, dokáže uštědřit překvapivou ránu.

  • Bez bodu, ale se ctí

    Nejaktuálnější zápasy, ve kterých se reprezentace San Marina vybičovala k nečekaným výkonům, se odehrály v právě probíhající kvalifikaci na Mistrovství světa v Rusku. Poslední tým skupiny C ubránil v úvodním zápase aktivní Ázerbajdžán. Ten vstříc brankáři Simoncinimu poslal dvacet střel, za něj však jen jedinou.

    V Norsku slaboučký tým prohrával 0:1 po vlastním gólu, svou jedinou střelu v zápase ale dokázal maximálně zužitkovat a díky Stefanellimu vyrovnal na 1:1. Síly došly hostům až v 77. minutě, domácí vstřelili tři rychlé góly a důrazně zabránili překvapivému výsledku.

  • Bod po třinácti letech

    V kvalifikaci na loňské EURO se San Marinu povedlo zdánlivě nevídané. Ve "šlágru" s Estonskem v listopadu 2014 ukopali jeho reprezentanti bezbrankovou remízu a slavili tak první bod v soutěžním zápase od roku 2001. Na ten jim stačilo 36 % držení míče a pouhé dvě střely na bránu. To, že i po historické remíze byli stále poslední ve skupině se skóre 0:11 je vůbec netrápilo.

  • Litevské trápení

    V té samé kvalifikaci San Marino sahalo po bodu se soupeřem České republiky ze středečního přátelského zápasu - Litvou. Ta šla do vedení už v sedmé minutě, po poločase se ale nestačila divit. V 50. minutě šel za ostrý zákrok předčasně do sprch gólman Arlauskis, pět minut nato Vitaioli vyrovnal a San Marino tak oslavilo první gól na hřišti soupeře po 14 letech. Litevský Spalvis až ve druhé minutě nastavení, kdy hráli v deseti i hosté, rozhodl tečí a rozmetal tak naděje San Marina na bod.

  • Gól do sítě Slovenska

    Česká reprezentace si se San Marinem naposledy zahrála v roce 2009 a vyhrála 7:0, ještě rok předtím vyzkoušeli fotbalového trpaslíka Slováci. A jejich vítězství se nerodilo lehce. Tým, za který nastoupil Róbert Vittek, Matej Krajčík nebo Stanislav Šesták šel do vedení ve 33. minutě právě zasluhou posledního jmenovaného. O pár minut později přidal druhou branku Kozák, těsně před poločasem ale chyboval Krajčík a brankáři Kamenárovi nedal šanci Andy Selva.

    Slováci se dostali zpět do dvoubrankového vedení pět minut po přestávce zásluhou střídajícího Karhana, i přes několik velkých šancí už ale žádnou pojistku nepřidali, od 73. minuty navíc hráli v deseti, když se po druhé žluté pakoval ze hřiště stoper Roman Kratochvíl.

  • Irsko odvrátilo ostudu

    Po největším skalpu sahalo San Marino v únoru 2007 v kvalifikaci na EURO, když málem doma obralo o body Irsko. To se i přes neuvěřitelnou střeleckou převahu (23 pokusů ku jednomu) prosadilo až ve 49. minutě zásluhou Kilbanea a nedařilo se mu přidat pojistku. Domácí tým jim z jediné střely zasadil překvapivou ránu a v 86. minutě záshluhou Maraniho srovnal. Irové zabránili senzaci až v závěrečných vteřinách nastavení, když se ve vápně nejlépe zorientoval Ireland a pohotově vstřelil branku na 2:1.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud