Jan Vacek
3. července 2018 • 14:04

Bez lídra, přesto lepší! Švédsko na turnaji září i bez Zlatana

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Před startem světového šampionátu z toho bylo ve Švédsku pořádné zemětřesení. Téma číslo jedna. Zlatan Ibrahimovic, nejlepší severský útočník poslední dekády, bude na turnaji chybět. Akcie skandinávského celku v tu chvíli v očích expertů klesly na bod mrazu. Švédové se ovšem v Rusku rozparádili, ovládli na úkor Němců svou základní skupinu a dnes v Petrohradu vyzvou v osmifinále Švýcarsko (16.00). A ze skromné země se začínají ozývat první hlasy, že tenhle tým je lepší, než byly ty předchozí se Zlatanem. Dříve absolutně nemyslitelné se stává skutečností. 



Zlatan Ibrahimovic, který nyní mává skvělé kariéře v americkém Los Angeles Galaxy, reprezentoval Švédsko na velkých turnajích od roku 2002. Dvakrát proskočil do osmifinále mistrovství světa, jednou do čtvrtfinále evropského šampionátu. Od roku 2006 však Švédové pod jeho velením nepřelezli základní skupinu. Až nyní. On u toho už ovšem není. „Určitě platí, že tenhle tým je lepší než ty předchozí se Zlatanem,“ p y p vypráví v tiskovém středisku St. Petersburg Areny, ve které se dnes Švédové utkají se Švýcary, novinář Erik Magnus Niva z deníku Aftonbladet.

Je to velký paradox. Ačkoli se Seveřané musejí obejít bez modly posledních let, na hřišti to není znát. Trenér Janne Andersson poskládal komando dokonale vycvičených vojáků, kteří jsou na frontě připravení udělat pro úspěch svého týmu cokoli. Jsou semknutí, jednotní, nikdo nevyčnívá. To za Zlatanových dob rozhodně neplatilo. „Možná na hřišti nejsme tak sexy, tým je ale pracovitější a to se projevuje,“ upozorňuje Niva.

Švédové v základní skupině nejprve udolali Jižní Koreu, následně sahali po cenném bodu s Němci. Přišli o něj až v páté minutě nastaveného času. Na závěr první rundy pak rozdupali Mexičany 3:0 a do play off jdou z prvního místa. „Naší silnou zbraní je, že jsme na každý duel perfektně takticky připravení. Rozebíráme si soupeře do nejmenších detailů, každý z nich může hrát roli,“ vykládal na tiskovce před dnešní řeží kouč Andersson.

V tichosti, bez výraznějšího zájmu, se tak Švédsko prošermovalo mezi nejlepších šestnáct mužstev planety. A to rozhodně nemusí být konečná. Navzdory tomu, že ve žlutomodrém dresu neběhá po ruských trávnících žádná velká hvězda. Celebrita Ibrahimovicova kalibru už vůbec ne.

Se Zlatanovou neúčastí úzce souvisí i zásadní změna klimatu v kabině. „Ibrahimovic byl jasný lídr. Každý čekal, co řekne, jaký dá pokyn. Na ten se potom reagovalo. Nyní se odpovědnost rozložila na víc hráčů, to je největší odišnost. Není pochyb o tom, že tohle je nejlepší švédský tým za posledních deset let,“ vypráví Niva.

Základní principy švédské hry se ale nezměnily. Skandinávci spoléhají na ocelovou defenzivu, to je alfa omega jejich úspěchu na turnaji. Před gólmanem Robinem Olsenem vystaví na počkání neprostupnou hradbu, o kterou se nájezdy soupeřů tříští jako ve středověku šípy o železná brnění. „Stejné to bude i proti Švýcarům. Musíme dobře a kolektivně bránit, je to naše výstavní disciplína,“ burcuje kapitán a srdce defenzivní vozby Andreas Granqvist.

S ohledem na triumf ve skupině se Švédům otevřela nebývalá příležitost na velký úspěch. Švýcaři, byť i oni zatím na turnaji příjemně překvapují, jsou rozhodně hratelným soupeřem. Není to tak, že by Seveřané šli do utkání v roli jasných outsiderů. To ale zároveň může být paradoxně trochu na škodu. „Šance vidím padesát na padesát. Poprvé od zápasu s Koreou jsou lidé ve Švédsku přesvědčení, že tým tenhle duel zvládne. Může to být nebezpečné, protože se nám obecně hraje lépe v situacích, kdy se od nás moc nečeká. Tohle může být svazující,“ míní Niva.

Pokud Švédové vyjdou z dnešní vřavy vítězně, mohou si v papírech definitivně orazítkovat, že zastínili Zlatanovu éru. To rozhodně není málo.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud