Jan Malý
25. března 2021 • 19:57

Souček prodal formu, má 6. český hattrick. Je to unikát, žasne Koller

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další vodopád chvalozpěvů na Tomáše Součka? Je zasloužený. Záložník West Hamu oslavil čerstvý triumf v anketě Fotbalista roku královským způsobem, ve vstupním duelu národního týmu do kvalifikace o mistrovství světa v Kataru uzemnil Estonce (6:2) hattrickem. „Je to unikát, ukázal svou extratřídu,“ nevycházel z úžasu nejlepší střelec reprezentační historie Jan Koller.



Po závěrečném hvizdu hned uzmul míč a radostně s ním kráčel do kabiny. Tomáš Souček si vzal balon na památku, bude mu připomínat další výjimečný moment v kariéře. Dal s ním Estoncům tři góly, hattrick za reprezentaci je velká událost. Vždyť po rozpadu československého mužstva ho zvládli nasázet jen Horst Siegl, Vladimír Šmicer, Miroslav Baranek, Jan Koller a Milan Baroš.

„Děkuju klukům, že mi to tak krásně připravili. Každého gólu si strašně vážím. Nikdy na to nezapomenu,“ vyznal se záložník anglického West Hamu. Zakončoval různými způsoby, ukázal, v jak komplexního a univerzálního hráče vyspěl. „Tomáš je pro mě unikát, neskutečný hráč a moc mu fandím. Má fotbal rád, je pokorný, dře, tohle je pro něj odměna. Ukázal svou extratřídu a pohodu,“ glosoval Součkův hattrick nejpovolanější odborník Jan Koller, jenž je s pětapadesáti góly nejlepším kanonýrem v české reprezentační historii.

Souček proti Estonsku nejprve nechytatelně do míče trknul po rohu Jakuba Jankta, i statní zadáci z Premier League si možná vybavili, jak obtížné je Součka v takové chvíli bránit. Pak přesně usměrnil krásnou ránu zpoza vápna a poslední zásah mu naservíroval přihrávkou před prázdnou bránu Pavel Kadeřábek, kdy produktivní záložník předvedl, jak dobře umí podpořit útok. „Děkuju mu, že mi nahrál. Šel sám na gólmana, klidně mohl střílet, ale ukázal týmovost a připravil mi hattrick,“ libovala si opora českého celku.

Tomáš Souček vstřelil proti Estonsku hattrick, takhle se radoval se spoluhráči z třetí branky
Tomáš Souček vstřelil proti Estonsku hattrick, takhle se radoval se spoluhráči z třetí branky

Souček roste v absolutní českou hvězdu, s devíti góly je nejlepším střelcem West Hamu v Premier League, pro trenéra Jaroslava Šilhavého se stává naprosto klíčovým mužem. Neúnavně pracuje, bývá úspěšných v osobních soubojích, je všude. „Je vidět, že je v parádní formě. Pro nás je určitě klíčový hráč. Dlouho tady nebyl takový záložník,“ poklonil se spoluhráči křídelník Jakub Jankto.

Legendární útočník Koller hovoří podobně. „Po dlouhé době máme takového hráče. Pamatuji si jeho začátky ve Slavii, pak se neustále zdokonaloval, zlepšoval. Nahoru šel díky píli, pracovitosti a pokoře. Mladí by si z něj měli brát příklad,“ podotkl Koller.

Souček už předtím jeden hattrick dal, v únoru 2016 třemi góly setnul Baník Ostrava. Tehdy mu bylo čerstvě jednadvacet, teprve se rozkoukával v české lize. Nyní je mužem, který si vydobyl velký respekt v Anglii a jehož bedlivě pozorují nejmocnější kluby světa. „Potvrzuje se, v jaké formě přišel z Anglie, kde je chválený a ceněný. Fantastické je, že to dokáže ukázat i v zápase s Estonskem. Dalo by se říct, že si v tom zápase může trošku odpočinout, ale on podá maximální výkon i za stavu, kdy o čtyři góly vedeme. Zaslouženě dal tři góly,“ vypíchl ve studiu ČT zkušený trenér Miroslav Soukup.

Vytáhlý záložník na vypůjčeném stadionu v polském Lublinu předvedl, proč byl den předtím korunován podruhé v kariéře Fotbalistou roku. Po Antonínu Panenkovi a Peteru Dubovském jako třetí záložník v celé československé historii nasypal soupeři hattrick v kvalifikačním zápase. Národní tým se o něj bude opírat v celé řeži o mistrovství světa, hned v sobotu čeká Čechy prověrka s nadupanými Belgičany. „Jsem rád, že Suk je takhle nažhavený, že mu to tak parádně vyšlo. Tři góly jako defenzivní záložník, to se jen tak nevidí proti kterémukoliv soupeři. Věřím, že bude takové výkony předvádět dál a bude jedním z tahounů za postupem na mistrovství světa,“ zadoufal reprezentační kouč Šilhavý.

HATTRICKY ZA SAMOSTATNOU ČESKOU REPREZENTACI

HORST SIEGL Česko - Malta 6:1
6. září 1994, kvalifikace EURO
VLADIMÍR ŠMICER Česko - Spojené Arabské Emiráty 6:1
17. prosince 1997, Konfederační pohár FIFA
MIROSLAV BARANEK Česko - Jižní Korea 5:0
16. srpna 2001, přátelské utkání
JAN KOLLER Česko - Makedonie 6:1 (4 góly)
8. června 2005, kvalifikace MS
MILAN BAROŠ Česko - San Marino 7:0 (4 góly)
9. září 2009, kvalifikace MS
TOMÁŠ SOUČEK Estonsko - Česko 2:6
24. března 2021, kvalifikace MS

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud