Jan Podroužek
13. listopadu 2021 • 12:40

Výhled na baráž o MS: Češi spíš nenasazení. Koho můžou potkat?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tou dobou už se budete asi ukládat ke spánku, česká reprezentace si ale v tu chvíli ještě jednou důkladně zjistí, v jaké je situaci. V sobotu, zhruba hodinu před půlnocí, by podle očekávání měla ztrácet tři body na Wales v bitvě o druhé místo v kvalifikaci. Pak by byla blíž postupu do baráže o mistrovství světa z Ligy národů, tedy z pozice jistého nenasazeného před losem play off.



Je v podstatě na beton jasné, že Česko nebude chybět v baráži o mistrovství světa 2022 v Kataru. Ještě se ale řeší, v jaké pozici do březnového play off půjde. Buď jako nasazené, nebo hůř – nenasazené.

Nasazené může být Česko jenom tehdy, skončí-li ve své kvalifikační skupině E nejhůř druhé, což je taky vzhledem k okolnostem nejlepší možné umístění, jakého ještě lze dosáhnout. A zároveň by se muselo prokousat mezi šest nejlepších týmů z druhých míst podle počtu získaných bodů. Pak v prvním kole může získat papírovou výhodu domácího prostředí a relativně přijatelnějšího soupeře.

Bez úterních tří bodů proti Estonsku to téměř jistě nepůjde, ani ty ale nemusí znamenat spásu. Už teď jsou totiž na nepřekonatelně lepších bodech mužstva ve skupině A, B a v pátek večer se na ně dostala i ta z céčka.

Vysoké zisky mají i celky z šestičlenných skupin F, G a I a hlavně ty z háčka. U nich se sice po konci skupinové kvalifikační fáze budou odečítat body získané proti poslednímu týmu skupiny, ani tak ale nemusí podlézt Česko.

Už z toho tím pádem vyplývá, že naděje na nasazení s maximálním čtrnáctibodovým ziskem – když se povede porazit Estonsko – je pro Česko trochu utopická.

Dost napoví právě i večerní utkání mezi Walesem a Běloruskem. Ostrovní reprezentace je velkým favoritem, hraje na svém posvátném cardiffském stadionu, a jestli roli potvrdí, odsune Česko za sebe na třetí místo s náskokem tří bodů.

Aby se Češi na druhé místo vrátili, potřebují kromě výhry nad Estonskem i prohru Walesu v posledním utkání s Belgií a zároveň mít lepší skóre než výběr Roberta Pagea. To je třeba i reálná představa, ale vracíme se k problematice celkových získaných bodů napříč celou kvalifikací.

A tam Češi zaostávají. Je tedy mnohem větší pravděpodobnost, že při losu 26. listopadu bude národní tým Jaroslava Šilhavého mezi šestkou nenasazených.

To znamená, že první kolo odehraje venku proti soupeři, kterým může být například Švédsko, Srbsko, Švýcarsko, nebo Chorvatsko.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud