8. března 2022 • 15:00

Naděje pro Česko, Schick je fit. Návrat bude postupný, podmínka platí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepatrná naděje se nakonec může potkat se sladkou realitou. Účast Patrika Schicka v březnové baráži o postup na mistrovství světa vyskočila ze sféry mizivé pravděpodobnosti. Vyšetření sonografií potvrdilo zacelení trhliny ve svalu. „Mám dobré zprávy od doktorů, můj návrat se blíží,“ vzkázal útočník Leverkusenu. Jistota však stále chybí, závod s časem běží dál. Pořád platí, že české eso musí před srazem reprezentace (21. března) odehrát aspoň jeden soutěžní zápas.



Jak je v posledních měsících smutnou tradicí, zranění decimují národní tým. Momentálně je z důvodu různých lapálií mimo hru osm stabilních členů jednotky Jaroslava Šilhavého. V péči lékařských štábů jsou Vladimír Coufal, Matěj Vydra, Ondřej Kúdela, Ondřej Čelůstka, Filip Novák, Jan Bořil, nově Antonín Barák a stále také Patrik Schick.

Hlavní střelecká podpora reprezentace si osmnáctého února v duelu s Mohučí, kdy skóroval podvacáté v sezoně, přivodila prasklinu v lýtkovém svalu. Panika zavládla nejen v Leverkusenu, ale také v myšlenkách trenéra Jaroslava Šilhavého. Ztratit pro barážové bitvy nejlepšího střelce loňského mistrovství Evropy by mohlo mít fatální důsledky.

Pondělní vyšetření na klinice v Leverkusenu však dalo fotbalovému Česku naději. Sval se zatáhl, podrobná analýza na sonografii neukázala ani náznak ruptury v postiženém lýtku. „Sono bylo čisté, sval je uzdravený. Patrik dostal od doktorů zelenou k návratu,“ potvrdil pro Sport hráčův agent Pavel Paska.

Ale ne tak zhurta. Zelená na semaforu neznamená okamžitý skok do maximálního zatížení. Šestadvacetiletý střelec se sice v úterý poprvé od nepříjemného zážitku připojil k týmu, ovšem šlo pouze o testovací režim. Do tréninku se zapojil jen pozvolna, aby se nic neuspěchalo a přílišné zatížení problematické svalové partie neskončilo obnovením zranění. Na to v Leverkusenu dávají maximální pozor.

Proto v tomto týdnu nejspíše nehrozí, že by se Schick účastnil zápasových seancí.

Německý klub ve čtvrtek nastoupí k duelu osmifinále Evropské ligy proti Atalantě, v neděli se potká v ligovém zápase s Kolínem. Schick bude nabírat kondici, dostávat do nohy sílu. Až v dalším týdnu, pokud vše půjde podle představ, se plánuje jeho nasazení do utkání, což bude zásadní ve vztahu k reprezentaci.

Leverkusen totiž dal jasně najevo, že svůj poklad na kvalifikaci o mistrovství světa pustí jen v případě, že v klubu bude mít odehraný aspoň jeden soutěžní zápas. „To stále platí,“ potvrdil Paska. Už před dvěma týdny pro Sport řekl, že bez jakékoliv praxe nemůže přijet na sraz. A že se především musí chránit hráčovo zdraví. Kdyby si problémové místo zase poranil, a to v důsledku urychlení léčby, mohlo by to znamenat vyřazení do konce sezony.

Schick by mohl stihnout odvetu s Bergamem (17. března), v horší variantě ligový duel ve Wolfsburgu o tři dny později. Sraz národního týmu je v pondělí 21. března. Jde o šibeniční termín.

Národní tým se má 24. března střetnout v prvním kole baráže se Švédskem. Případné finále by se pak mělo hrát o pět dní později proti Polsku v Chorzówě. Vše ale musí ještě potvrdit FIFA, která po vyřazení Ruska z mezinárodních soutěží dosud nevydala konečné stanovisko.

Zranění reprezentanti

Patrik Schick (Leverkusen) - trhlina v lýtkovém svalu

Vladimír Coufal (West Ham United) – operace třísla

Matěj Vydra (Burnley) – operace tříselné kýly

Ondřej Čelůstka (Sparta) – zranění v dolní části těla

Lukáš Provod (Slavia) – operace kolena

Jan Bořil (Slavia) – operace kolena

Filip Novák (Fenerbahce) – natržený svalový úpon

Antonín Barák (Verona) – pohmožděná kyčel

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud