23. února 2022 • 04:50

Schick na baráž: Leverkusen má podmínku. Kdo ho může zastoupit?

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naděje umírá poslední, ale pro všechny případy se připravte na nejhorší. Účast Patrika Schicka v březnové baráži o MS se nejeví příliš reálně. Česko může přijít o svoji největší hvězdu. „Pokud do začátku srazu neodehraje v bundeslize aspoň jeden zápas, Leverkusen hráče nepustí,“ říká speciálně pro Sport hráčův manažer Pavel Paska. Léčba natrženého úponu lýtkového svalu vyžaduje velkou trpělivost. Reprezentace hraje ve Švédsku 24. března, národní tým se sejde 21. března.



Tenhle pohled nechtěl nikdo vidět. Každý se takových obrázků bál. Patrik Schick se po třiceti vteřinách druhého poločasu pátečního duelu s Mohučí skácel k zemi. Bez cizího zavinění. Bylo jasné, že nejde o marginálii.

„Bohužel se potvrdilo, že si přivodil trhlinu v levém lýtku. Mimo hru bude několik týdnů,“ vysvětlil Leverkusen v neděli v tiskové zprávě. Sportovní ředitel klubu Rudi Völler krátce poté přidal první prognózu návratu: minimálně tři týdny! Pro českou reprezentaci to znamená obrovskou nepříjemnost s ohledem na blížící se start baráže.

Počítejme: kdyby se Schick opravdu stihl za jednadvacet dní vykurýrovat, zpátky v plném zápřahu by byl v týdnu od 14. března. V tom případě by stihl víkendový zápas ve Wolfsburgu (20. března). Po jeho odehrání by se dostavil do Prahy na sraz národního týmu.

Pokud ale Schick do duelu nezasáhne, reprezentace se v klíčových dnech bude muset obejít bez něj. „Pokud do začátku srazu neodehraje v bundeslize aspoň jeden zápas, Leverkusen hráče nepustí,“ praví Pavel Paska, hráčův manažer z agentury ISM.

V živé paměti je totiž příběh z podzimu roku 2019.

Schick si během angažmá v Lipsku poranil kotník. Po uzdravení absolvoval pár tréninků a 27 zápasových minut (shodou okolností) proti Leverkusenu. V tomto stavu dostal od vedení RB požehnání odjet na sraz české reprezentace před kvalifikačním duelem o postup na EURO s Anglií (2:1).

Jenže ofenzivní klenot nastoupil i poté do přípravného duelu se Severním Irskem (2:3), a to ve chvíli, kdy Česko šokujícím způsobem ztrácelo tři góly po poločase, a trenér Šilhavý se situaci snažil zachránit právě nasazením Schicka. Jenže ten musel po čtyřiadvaceti minutách nuceně ze hřiště…

Důvod? Obnovené zranění kotníku! V Lipsku z toho bylo velké mrzení. Trenér Julian Nagelsmann osočil vedení národního týmu z porušení dohody o Schickově neúčasti v nedůležitém přátelském duelu. Manažer mužstva Libor Sionko zase tvrdil, že žádná domluva neexistovala…

Něco podobného Leverkusen nyní riskovat nebude. Schick je po dvou letech úplně v jiné pozici. Roste ve hvězdu světového formátu. Absolvoval skvělé EURO podpořené pěti góly, v bundeslize prožívá životní ročník. Právě proti Mainzu, krátce před zraněním, skóroval už podvacáté v sezoně.

Klub proto bude s jeho uzdravením velmi obezřetný, rozhodně nebude spěchat a léčbu na sílu urychlovat. Primárně hledí na své zájmy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud