Pavel Hartman
24. března 2022 • 09:27

Jak vyzrát na Švédy? Přes hvězdu United. A nenechte je rozehrát

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švédská barážová překážka je těžká, nikoli však nepřekonatelná. Stezka dál může vést skrz hvězdu Manchesteru United Victora Lindelöfa, přes uhlídání prostoru pro střelbu ze střední vzdálenosti nebo přes donucení soupeře k nakopávaným míčům.



Dobře organizovaná defenziva je základem švédské hry. O tom není už řadu let pochyb. Na posledním EURO tři korunky ovládly základní skupinu před Španěly s 2 obdrženými góly (se španělským celkem ubránili remízu 0:0), v kvalifikaci mistrovství světa dostaly 6 branek v 8 utkáních.

Ale že by severská obrana neměla trhliny, to rozhodně ne.

Nejslabší místečko lze najít tam, kde by ho mnozí nehledali. Obhospodařuje ho totiž kapitán týmu – Victor Lindelöf, stoper Manchesteru United. V anglickém velkoklubu hraje již pátou sezonu, v Premier League nasbíral už 131 zápasů, takže zkušeností má na rozdávání. Ovšem pohybových i taktických nedotažeností je u něj také dost.

Čeho by se dalo v jeho případě konkrétně využít? Určitě toho, že elastičnost a obratnost nepatří mezi jeho přednosti. Pomaleji se tedy otáčí nebo mění směr běhu, což z něj nedělá nepřekonatelné monstrum. Pro Hložka nebo Kuchtu dobrá zpráva. Dokládají to i statistiky obranných soubojů v podzimní kvalifikaci mistrovství světa, Lindelöf v nich dosáhl na úspěšnost 44,4 % (v obou utkáních se Španěly měl úspěšnost 50%).

Bezchybnost ho nectí ani při pozičním bránění. Občas vyráží v situacích, kdy nemá. Anebo i když správně vyrazí, balon nezíská. A následně se změní v diváka, místo toho, aby okamžitě zařadil zpátečku.

Vše názorně dokumentuje situace před druhým inkasovaným gólem do švédské sítě v kvalifikačním zápase v Gruzii, kde favorit v listopadu nečekaně prohrál 0:2. Lindelöf vystartoval na domácího útočníka Kvaratčeliju s cílem sebrat mu míč. V takovém případě platí, že obránce musí balon získat. Jinak se z toho stává nebezpečí pro vlastní bránu. Přihodilo se to druhé, neboť profesionál z United střet o balon prohrál, Kvaratčelija se dostal za něj a sólo zakončil střelou na 2:0. I proto, že Lindelöf zůstal po nezvládnutém souboji stát jako socha a pouze pozoroval, jak se jeho minela vyvine.

Nešlo o ojedinělý případ, nýbrž o opakovaný jev. I třeba při bránění standardních situací.

Tudíž útočná inspirace pro Čechy.

Cesta by mohla vést přes Victora LindelöfaFoto iSport.cz

Nenechte je rozehrát

Forsberg, Isak, Kulusevski, Elanga – ofenzivní esa nahánějící obavy. Recepty na jejich pacifikaci jsou různé, ale zásadní je nepustit tuhle letku do tahu čelem k bráně. Jakmile se rozběhnou a mají míč před sebou, jsou těžko k zastavení.

Naopak pokud se k nim dostávají míče vzduchem do soubojů, tolik jim to nevoní. Na tuhle kartu vsadili ve vzájemných zápasech Španělé. Snažili se presinkem nahoře donutit, aby Švédové nemohli konstruktivně rozehrávat po zemi a průnikovými přihrávkami hledat hbité a technicky výborně vybavené útočné hráče. Věděli, že nakopávané dlouhé balony spíš pochytají. Navíc si asi spočítali, že ani delší přihrávky nejsou nejvýstavnější Lindelöfovou disciplínou (viz tabulka).

Úspěšnost Victora LindelöfaFoto iSport.cz

Druhý klíč k úspěšné české defenzivě? Pohlídat palebný prostor před šestnáctkou. Střelbou ze střední vzdálenosti totiž Forsberg a spol. nepohrdají. I v kvalifikaci se o tom protivníci přesvědčili. Třeba při jediném gólu, kterého Seveřané docílili při porážce 1:2 v Řecku.

Neatakovaný Forsberg vypustil jedovku, domácí brankář ji stěží vyrazil a o nechytatelnou dorážku se postaral Quaison. Proto bude stěžejní, aby se stoperskou dvojicí fungovali nablízko Souček a jeho pomocníci. Jakmile by okno před středními obránci nezavírali, bude zle. Stejně jako kdyby Češi nabízeli Švédům výhodné standardní situace zbytečnými fauly.

Pozor na Emila ForsbergaFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud