Michal Kvasnica
30. listopadu 2022 • 13:45

TOP 5 bizárů MS v Kataru: nabobtnalé stadiony, sokoli za miliony a fígle

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    PŘÍMO Z DAUHÁ | Čím déle jste v Kataru, tím víc netradičních zajímavostí máte možnost „pod pokličkou“ sledovat. Třeba že kapacity stadionů zničehonic narostly, nebo že se etikety na PET lahvích stříhají, aniž by někdo dokázal ozřejmit důvod. Stejně jako to, proč je pivo pro novináře k dispozici jen dvě hodiny denně. A to ještě ne vždy. Web iSport.cz přináší top 5 bizárů právě probíhajícího šampionátu v Dauhá.

  • Stadiony nabobtnaly

    Stačilo odehrát úvodní zápasy základních skupin a katarské stadiony o několik tisíc (u dvou skoro až o devět) nabobtnaly. Respektive jejich kapacita je rázem vyšší, než byla ta původní, oficiální. Nevěříte? Tak schválně porovnejte údaje FIFA před turnajem a teď:

    Lusail: původně 80000, nyní 88966.
    Al Bayt: původně 60000, nyní 68895.
    Khalifa: původně 45416, nyní 45857.
    Ahmad Bin Ali: původně 44740, nyní 45032.
    Education: původně 45350, nyní 44667 (jediný se „zmenšil“).
    Al Janoub: původně 40000, nyní 44325.
    Al Thumama: původně 40000, nyní 44400.
    974: původně 40000, nyní 44089.

    Zajímavý detail, kterého si málokdo všiml. FIFA nicméně raději po pár dnech mundialu v tichosti vydala jednak aktualizované informace o stadionech, a následně pro jistotu i tiskovou zprávu. „Oficiální údaje byly dokončeny až po provedení všech provozních opatření, jako je například definitivní mapa sedadel či dočasná infrastruktura pro média, vysílatele a hosty.“ Jinak řečeno: vše se pořádně vyzkoušelo poprvé až na mistrovství.

  • Stříhání etiket na lahvích

    V mediálních centrech, na stadionech, fanouškovském festivalu a všech oficiálních místech pod hlavičkou FIFA je velmi malý výběr chlazených nealkoholických nápojů. Cola, fanta, sprite a katarská voda – to je víceméně vše. Od jiných značek nic nepronesete, taková jsou pravidla. O to nepochopitelnější je, když po rentgenové kontrole musíte PET lahev vytáhnout a sundat z ní etiketu, než vejdete dovnitř. Ochranka i policisté s tím ochotně pomáhají, ti bystřejší jsou vybaveni nůžkami. Usmívají se, ale nedokážou vysvětlit, proč je třeba tuhle činnost dělat, když si o pár metrů dál můžete koupit stejný nápoj s etiketou. Zkrátka to dostali příkazem...

    Etikety na PET lahvích musejí před vstupem na stadion zkrátka pryčFoto Michal Kvasnica

  • Happy hour na pivo a víno

    Mediální centrum, které je momentálně domovem a nejčastějším místem pohybu pro 12 tisíc novinářů z celého světa, je nonstop otevřeno. Od brzkého rána až do půlnoci se můžete kvalitně najíst za 53 rialů (340 korun) formou švédských stolů a „all you can eat“ pokrmů všech kuchyní na planetě. Platí se kartou VISA, což je partner turnaje, nebo hotově rialy. Alkohol se nepodává, i když... Občas obsluha hned u pokladen po uhrazení upozorní na možnost navštívení zastrčeného koutku v rohu, kde je půllitrová plechovka piva Budweiser nebo dvě deci rozlévaného vína k dispozici za 33 rialů (211 korun). Jsou na to však v rámci „happy hour“ jen dvě hodiny denně: od 15 do 17 hodin. Nevyužívá se to však skoro vůbec, jednak se o tom moc neví a taky na to není čas.

    Novináři mohou v Kataru pít pivo, ale jen dvě hodiny denněFoto ČTK / AP / Ashley Landis

  • Sokolnictví víc než fotbal

    Že není pro Katařany zábavou číslo jedna fotbal, už asi tušíte. Ale že tady má kromě velbloudích zápasů velkou tradici i prestiž sokolnictví? To je pro vás možná novinka. Na tržnici Souq Waqif si dravce můžete koupit, v Dauhá existují i nemocnice pouze pro ptáky. Třeba když musíte řešit poškozené peří, nejde o výjimku, ale o denní záležitost až u sta případů. Cena sokola se v rušné čtvrti pohybuje od 5 do 20 tisíc rialů, tedy od nějakých 30 do 130 tisíc korun. Ti vytrénování z pouště, určení k závodům, vyjdou na miliony. Drahé hobby, ale pro Katar není nic víc.

    Katařané mají rádi sokolnictví, což je docela drahý koníčekFoto Reuters

  • Fígl s adaptéry

    Organizátoři před turnajem varovali novináře: Nezapomeňte si cestovní adaptéry pro UK zásuvku, do kterých zapojíte klasické evropské nabíječky. Samozřejmě, že spousta žurnalistů redukce nechala doma. Mladší si půjčují adaptér mezi sebou, kdy si jeden nabije notebook a pak ho předá kolegovi. Ti zkušenější využívají fígl. Vypnout jistič, do prostřední dírky strčit klíč nebo cokoli úzkého a najednou jde evropskou nabíječku se dvěma „hroty“ dovnitř dostat a používat. „Ale hlavně nezapomenout na ten jistič,“ usmál se německý žurnalista, který místo klíče používá plastový vršek od propisky. Postupem času v hlavním tiskovém středisku takových „vychytávek“ přibývá.

    Novináři přišli na zajímavý fígl s adaptéryFoto Michal Kvasnica

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud