3. prosince 2022 • 09:36

Sporný gól Japonců: postup a fatální následky pro Němce. FIFA má důkaz

Autor: paš, inf
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle bylo o milimetry... Japonci se postarali o druhou senzaci na šampionátu, když po Německu skolili také Španělsko. O výhře 2:1 rozhodl ve druhé půli Ao Tanaka a o jeho gólu se dost mluví. Nebyl nijak zvlášť pěkný, spíš dost kontroverzní. Otázka zněla - opustil míč před klíčovou trefou hřiště? Těsné, ale následky jsou fatální. Tedy aspoň pro Němce, které z turnaje poslal rovnou do letadla. „Nevěřím na konspirace, jen si myslím, že nám na tomto turnaji neukazují správné záběry," řekl legendární obránce Gary Neville, jenž okamžitě volal po jasném důkazu. Ten FIFA nakonec o den později zveřejnila.



Tanaka už měl snadnou práci, balon jen doklepl do sítě španělské branky. Na jeho gól se totiž nadřel především Kaoru Mitoma, který mu asistoval. Do malého vápna centroval ve skluzu, aby míč stihl ještě na hrací ploše. Povedlo se? Podle rozhodčího Victora Gomese nakonec ano.

Japonci si na oslavu sice chvíli počkali, sudího verdikt neuznat gól opravil až VAR. Jasný důkaz ovšem fanoušci ani fotbaloví experti zpočátku dlouho nedostali. „Je mi nepříjemné, že nám nedávají správné úhly, nepřipadá mi to správné. V Premier League vidíme všechny kamery VAR, tady ne," zdůraznil Neville ve studiu ITV.

Podívejte se na gól, který poslal Německo domů: Vítězná japonská trefa padla po diskutované situaci
Video se připravuje ...

„Každé televizní studio, každý, kdo má zájem o fotbal, bude chtít ten obrázek vidět. Proč nám FIFA neukazuje něco, co je tak kontroverzní a vyšlo Německo tak draho? Proč nám to neukazují?" ptal se nechápavě Graeme Souness, bývalý skotský fotbalista.

Některé záběry televizních kamer přitom naznačovaly, že míč už byl mimo, ale... „Je tam ještě zakřivení míče," upozornil bývalý anglický rozhodčí Peter Walton.  „Běžně existují úhly, které takovou situaci prokážou," pokračoval s tím, že rozhodnutí podle něj bylo správné.

A všeříkající „úhel" nakonec FIFA zveřejnila. „Videorozhodčí zápasu použili snímky z brankové čáry ke kontrole, zda byl míč stále částečně na čáře, nebo ne," stojí u záběru, který asociace sdílela na Twitteru.

„Některé kamery mohou nabízet zavádějící obrázky, ale podle dostupných důkazů nebyl míč celým objemem mimo hru." Skutečně, Mitoma zahrál balon ještě na hřišti - regulérní gól.

Každopádně kontroverzní situace vzbudila ohlasy na Twitteru. „Tady rozhodovalo každé nalajnované stéblo," napsal bývalý hráč Sparty či Bohemians Jakub Podaný.

Výsledek zápasu mezi Japonskem a Španělskem by už stejně nic nezměnilo. Německo na šampionátu v Kataru skončilo už po základní skupině, když získalo čtyři body za výhru s Kostarikou a remízu se Španělskem.

Naopak „modří samurajové" senzačně pronikli do osmifinále z prvního místa a ve vyřazovací části narazí na Chorvatsko. „Jsem z Japonska nadšený. Žili jsme tam a narodilo se mi v Nagoji dítě, kterému stále říkáme Chan. Je to opravdu radostné," netajil Gary Lineker, bývalý anglický útočník.

Kam až Japonci dokráčí?

Góly

Domácí: 48. Doan, 53. Tanaka

Hosté: 12. Morata

Sestavy

Domácí: Gonda – Itakura, Jošida (C), Taniguči – D. Ito, Morita, Tanaka (87. Endo), Nagatomo (46. Mitoma) – Kamada (69. Tomijasu), Maeda (62. Asano), Kubo (46. Doan).

Hosté: Simón – Azpilicueta (46. Carvajal), Rodri, Pa. Torres, Balde (68. Alba) – Busquets (C) – Gavi (68. Fati), Pedri – Ni. Williams (57. Fe. Torres), Morata (57. Asensio), Olmo.

Náhradníci

Domácí: Asano, Doan, Endo, Ito, Kawašima, Mačino, Minamino, Mitoma, Sakaj, Šibasaki, Schmidt, Soma, Ueda, Tomijasu, Jamane

Hosté: Alba, Asensio, Carvajal, Fati, García, Guillamón, Laporte, Koke, Llorente, Pino, Raya, Sánchez, Sarabia, Soler, Torres

Karty

Domácí: Itakura, Taniguči, Jošida

Rozhodčí

Gomes – Siwela, Phatsoane

Stadion

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud