14. prosince 2022 • 11:50

Semifinále č. 2: Francie vs. africký zbojník. Vyhraje útok nad obranou?

Autor: šp, jav, jon, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Obhájce titulu má před sebou relativně snadný úkol v podobě pokoření marockého překvapení. Galský kohout lze momentálně považovat za největšího favorita turnaje, ale entusiasmus a psychická pohoda dělá hodně. Francouzi budou čelit skvělému systému Maročanů, s čímž na MS v podání kteréhokoliv afrického celku nikdo příliš nepočítal. 

  • FRANCIE

    Jak si vedou hvězdy

    Výtečně. Kylian Mbappé je s pěti góly nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem turnaje. Sice se neprosadil ve čtvrtfinále proti Anglii, kde byl účinně pokrytý Kylem Walkerem, přesto má fazonu jako hrom. I další hvězdy fungují na výbornou. Olivier Giroud zařídil postup mezi nejlepší čtyřku, na Antoina Griezmanna pějí ódy experti napříč kontinenty. Je to jakýsi MVP turnaje. Jestliže vezmeme do úvahy, že největší zápasy rozhodují lídři, je Francie před ostatními o parník vpředu.

    Olivier Giroud a Kylian Mbappé, dvě obrovské hvězdy francouzské ofenzivyFoto Reuters

  • FRANCIE

    Přednosti

    Neřešme tolik brutálně kvalitní útok. O něm každý ví. Děsivou sílu má Francie uloženou taktéž v záložní formaci, respektive ve dvou „šestkách“. Koukáte, co předvádí Adrien Rabiot? Práce na velkém prostoru korunovaná krádežemi míčů v kombinaci s účinným zakládáním rušivých útoků. Tenhle chlápek z Juventusu je na place všude, výtečně nahradil zraněného Paula Pogbu. Garde mu dělá dynamický Aurélien Tchouaméni. Středová dvojice drží kompaktnost Francie na maximální úrovni.

    Adrien Rabiot je možná nejmilejším překvapením FrancieFoto Reuters

  • FRANCIE

    Slabiny

    Obrana. Čistě statisticky, Francie na turnaji pokaždé inkasovala, což je varovný kontrast s jízdou za titulem před čtyřmi lety. Tehdy dostala gól v prvním utkání s Austrálií, pak pětkrát ani jeden a dva ve finále od Chorvatska. V Kataru působí zranitelněji, což se ukázalo v řeži s Anglií. Třeba stoper Dayot Upamecano, velký kamarád Patrika Schicka, působí nejistě. Hlavně uvnitř boxu, kde má jeho činnost nejvíc vynikat, vypadá zranitelně. Tudy může vést cesta Maroka do finále.

    Šance na zlato podle Sportu: 50 %

    Francouzský stoper Dayot Upamecano během zápasu s PolskemFoto profimedia.cz

  • MAROKO

    Jak si vedou hvězdy

    Střídavě oblačno. Ne snad, že by trpěly výkonnostním trablem, lídři Maroka jsou na šampionátu ve vynikající formě. Potíž je spíš s jejich zdravotním stavem. Čtvrtfinále s Portugalci musel nuceně vynechat krajní bek Nussajír Mazráví, pro zranění musel střídat kapitán RomaIn Saíss. Zatímco Mazráví by měl být na semifinále zpět, start chlapíka s páskou je spíš nepravděpodobný. Pro Afričany je podstatné, že další hvězdy jsou fit. Jasín Bunú chytá životní turnaj, v ráži jsou i Hakím Zijach a Ašraf Hakimí.

    Obrovská radost Maročanů po gólu Júsufa NasjríhoFoto Reuters

  • MAROKO

    Přednosti

    Znovu a znovu se očekává, kdy už marocká defenziva konečně povolí. Nic takového se ale na turnaji zatím neděje. Afričané v zadní linii vystavěli zeď, kterou (pokud odmyslíme jeden vlastní gól) zatím nedokázal rozbořit vůbec nikdo. Ani naposledy Portugalci s Cristianem Ronaldem. Maročané při tom dohrávali čtvrtfinálový thriller bez tří obránců základní sestavy. A stejně se to na jejich kompaktnosti neprojevilo. Pokud připočteme úžasné dovednosti s míčem a vymakanou přechodovou fázi, vyjde nám tým, proti kterému se nehraje ani trochu dobře.

    Marocký brankář Jasín BunúFoto Reuters

  • MAROKO

    Slabiny

    Obrovský vklad v podobě naběhaných kilometrů, na tom mají Maročané svou hru postavenou. Tady ale může nastat velký průšvih. Svěřenci trenéra Valída Radžradžuího si střihli prodloužení v osmifinále i čtvrtfinále. To máme bratru minimálně hodinku času na hřišti navíc. Bylo by hodně zvláštní, kdyby se to v této fázi turnaje už neprojevilo. Tři dny na odpočinek se mohou jevit komfortně, únava se ale po takovém zápřahu zákonitě kumuluje. V semifinále proti Francii může kulminovat.

    Šance na zlato podle Sportu: 10 %

    Pocítí Maročané proti Francii únavu?Foto ČTK / AP / Pavel Golovkin

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud