Jiří Fejgl
13. prosince 2022 • 22:20

Messi kráčí do nebe, chybí ještě schod. Parťáci vědí, že jim to šéf vrátí

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Kroků mezi nesmrtelné ubývá. Už jen jeden a malý velký Leo zaplní poslední prázdné místo v neuvěřitelné sbírce trofejí. Lionel Messi a jeho Argentina je ve finále fotbalového mistrovství světa v Kataru. V semifinále smetla Chorvatsko naprosto jasně 3:0 - Evropany sestřelili Messi s Julianem Álvarezem.



Byla to dojemná chvíle. Dva Lionelové se potkali u postranní čáry a padli si do náručí. Trošku to připomnělo moment, kdy na Euru 2004 objal Karel Brückner Pavla Nedvěda po památném utkání s Nizozemskem.

Tehdy šlo o nezapomenutelné vítězství, k ještě většímu došla Argentina pod vedením kouče Scaloniho a šéfa Messiho. Chorvaté po finále na posledním šampionátu v Rusku musí vzít za vděk sobotním střetem o třetí místo.

Protože...

...Argentina je Messi. Především. O tom není pochyb. Ale nejen on, jak upozorňují odborníci. „Hraje velmi dobře ve středu hřiště, mají rakety na stranách,“ řekl italský trenér Alberto Zaccheroni, člen studijní skupiny světové federace zkoumající hru na šampionátu.

Maradona, nebo Messi? Když vyhraje MS, budou mít v Argentině dva bohy, míní Podaný
Video se připravuje ...

Proti Chorvatsku byla pomoc potřeba. Evropané totiž velmi šikovně drželi dlouhé chvíle míč, proto museli modrobílí svědomitě a pečlivě držet prostory i tvar formace. Ta vypadá při obranné činnosti jako trojúhelník: vzadu pět mužů, krajní hráči malinko výše, před nimi trojice záložníků a na špici Julian Álvarez. Messi je samostatná jednotka, pohybuje se kolem Álvareze, ale nezatahuje se.

Argentině to funguje, spoluhráči vědí, že jim to velký šéf vrátí. Přistoupili na tuto taktiku, navrch jsou schopni dodat další zbraně. V první půli to jasně demonstroval Álvarez. Vedle neuvěřitelné pracovitosti zařídil dvě branky. Při první utekl mezi stopery, brankář Dominik Livakovič ho srazil.

Penalta. Messi (kdo jiný) se postavil chorvatské chobotnici. Napětí bylo značné, Livakovič si totiž na šampionátu přivlastnil postavení penaltového fantoma. V play off vychytal dva rozstřely, proti Japonsku a Brazílii. Z osmi pokusů lapil pět. Co na to slavná desítka? Nic, poslala míč do středu nahoru. Suše, s přehledem zapsala pátý gól na turnaji.

Álvarez však neměl dost. O chvíli později prostě vzal nohy na ramena a vydal se mezi stopery, prošel, maličko se štěstím a zvýšil. Co tropili chorvatští zadáci, to je otázka. Nepomohl ani krajní bek Borna Sosa, jenž až komicky zaškobrtl. Chorvaté zkrátka neměli den, bylo to znát. Vidět nebyl ani jindy přesvědčivý Luka Modrič.

Navíc proti nim stála atomová dvojka. Ve druhé půli přidalo du M+Á další branku. Tentokrát ukázal Messi sílu, šikovnost, sebevědomí. Sebral míč a zadáka Joska Gvardiola, jehož si žádá z Lipska jeho skorojmenovec Pep Guardiola do Manchesteru City, doslova uškvařil. Tam, zpátky, tam, tady jsou moje záda. Pak přišla precizní nahrávka Álvarezovi a bylo definitivně hotovo.

Argentina - Chorvatsko: Messi vyškolil Gvardiola a nahrál Álvarezovi na gól, 3:0
Video se připravuje ...

„Hlavou se mi honí strašně moc věcí. Ani nevím, jak své pocity popsat. Jsme ve finále, to jsme si přáli. Byla to neskutečná zábava dostat se až sem. Vychutnávám si to, i když jsme začali porážkou. I tak jsme ale věřili tomu, že se tenhle tým posune dál,“ hlásil hrdina.

V neděli tak čeká argentinskou celebritu druhý pokus ve finále mundialu. V roce 2014 v Brazílii zašlapal jeho sen v prodloužení zlatý německý chlapec Mario Götze. Tentokrát se Argentina poměří s jedním z dvojice Francie, Maroko.

Majestátní Lusail, stadion s téměř devadesátitisícovou kapacitou, bude každopádně zase našlapaný až po střechu. A Messi na hřišti s páskou i posvátnou desítkou na zádech.

Pohled Jiřího Fejgla: Chráněný Messi

Už to tak bývá. Hvězdy mají zastání, i když je to na pováženou. Lionel Messi je na mistrovství světa nadpozemský, předvedl to i v semifinále proti Chorvatsku. Jenže stejně jako ve čtvrtfinále s Nizozemskem k němu byl sudí benevolentní.

S Chorvaty zatáhl protivníka rukou zezadu, zastavil jeho postup. Tomu se říká taxativní přestupek. Ital Daniele Orsato byl benevolentní, Messi se kál. Proti Holandsku zahrál na půlce naprosto jasně úmyslně rukou, ale Španěl Antonio Lahoz mu jen pohrozil. Kapitán soupeře Virgil van Dijk se mohl vzteknout. Jasně naznačoval: „Jo, to je Messi, ten může.“

Bylo to tak, hlavní Star je chráněná. Je to zbytečné.

Geniální Messiho asistence Messiho. Jak na něj? Co leží, neběží, radí se smíchem Podaný
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud