13. prosince 2022 • 22:15

SESTŘIH: Argentina - Chorvatsko 3:0. Messi čaroval a Álvarez dvakrát pálil

Autor: ČTK, iSport.cz, inf
Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Argentiny porazili obhájce stříbra Chorvaty 3:0 a po osmi letech postoupili do finále mistrovství světa. V prvním poločase skórovali Lionel Messi z penalty a Julián Álvarez, který pak po změně stran také stanovil konečné skóre.



Jihoameričané vyhráli na světovém šampionátu i páté semifinále a o zlato si zahrají pošesté. Získat se jim ho podařilo v letech 1978 a 1986. V nedělním finále v Kataru vyzvou buď obhájce trofeje Francii, nebo Maroko. Jejich vzájemné utkání je na programu ve středu od 20:00 SEČ.

Chorvatsko bude v sobotním duelu o třetí místo usilovat o třetí medaili z MS. Vedle čtyři roky starého stříbra vybojovalo v roce 1998 bronz.

Utkání se hrálo s novým míčem, speciálně vytvořeným pouze na semifinále a finále. Týmy začaly opatrně, první střela na branku se zrodila až v 25. minutě. Chorvatský gólman Livakovič ale Fernándezovu dalekonosnou ránu vyrazil.

Argentina - Chorvatsko: Messiho bomba z penalty - 1:0. Utekl Batistutovi
Video se připravuje ...

O devět minut později šli úřadující jihoameričtí šampioni do vedení. Vyběhnutý Livakovič srazil Álvareze a rozhodčí Orsato nařídil pokutový kop. Tradiční exekutor Messi se ranou pod horní tyč nezmýlil a na turnaji proměnil třetí ze čtyř penalt (bez čtvrtfinálového rozstřelu).

Pátým gólem se v tabulce střelců dotáhl na spoluhráče z Paris St. Germain Francouze Mbappého. Zároveň stylově oslavil 25. start na MS, čímž vyrovnal dosavadní rekord Němce Matthäuse.

V 39. minutě Argentinci zvýšili. Álvarez převzal na půlící čáře míč a i s pomocí dvou odrazů od bránících protihráčů se dostal až do vápna, kde překonal Livakoviče.

V závěru poločasu chorvatský gólman včasným zákrokem zachránil svůj tým od třetí inkasované branky po hlavičce Mac Allistera.

Argentina - Chorvatsko: Messi vyškolil Gvardiola a nahrál Álvarezovi na gól, 3:0
Video se připravuje ...

Po téměř hodině hry neuspěl Messi, v 69. minutě se ale především jeho zásluhou Argentina opět radovala. Od postranní čáry až po šestnáctku mu stoper Gvardiol nedokázal vzít balon a výborně hrající Messi ho předložil Álvarezovi, jenž z ideální pozice trefil odkrytou bránu.

Chorvaté sice více drželi míč, ale gólmana Emiliana Martíneze výrazněji neohrozili. Naopak v 83. minutě málem znovu inkasovali, jenže Mac Allister zamířil vedle.

Argentinci oplatili Chorvatům stejně vysokou porážku z předchozího šampionátu, dnešního soupeře zdolali na MS i v roce 1998 (1:0). Od úvodní překvapivé prohry se Saúdskou Arábií vyhráli Jihoameričané v Kataru páté utkání po sobě.

Góly

Domácí: 34. Messi, 39. J. Álvarez, 69. J. Álvarez

Hosté:

Sestavy

Domácí: Em. Martínez – Molina (86. Foyth), C. Romero, Otamendi, Tagliafico – de Paul (74. E. Palacios), Fernández, Paredes (62. Li. Martínez), Mac Allister (86. Á. Correa) – Messi (C), J. Álvarez (74. Dybala).

Hosté: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, B. Sosa (46. Oršić) – Brozović (50. Petković) – Modrić (C) (81. Majer), Kovačić – Pašalić (46. Vlašić), Kramarić (72. Livaja), Perišić.

Náhradníci

Domácí: Armani, Rulli, Almada, Correa, Di María, Dybala, Foyth, Martínez, Martínez, Palacios, Pezzella, Rodríguez

Hosté: Grbić, Ivušić, Barišić, Budimir, Erlić, Jakić, Livaja, Majer, Oršić, Petković, Stanišić, Sučić, Šutalo, Vida, Vlašić

Karty

Domácí: C. Romero, Otamendi

Hosté: Livaković

Rozhodčí

Orsato – Carbone, Giallatini (ITA)

Stadion

Lusail Iconic Stadium, Lusail

Návštěva

88 966 diváků

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud