Jiří Fejgl
18. prosince 2022 • 19:10

SESTŘIH: Argentina - Francie 3:3, 4:2 na pen. Finále snů, Messi se dočkal

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
24
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Neskutečné, epické, šílené, nepřekonatelné, nezapomenutelné. Tohle finále dostane miliardu přívlastků. Především však bylo dojemné. Lionel Messi se totiž dočkal, vyhoupl se na božský obláček vedle Diega Maradony, před dvěma lety zesnulého hrdiny. Dovedl Argentinu k titulu mistra světa. V Kataru zdolali modrobílí v neuvěřitelném thrilleru Francii po penaltovém rozstřelu 4:3. Messi se zapsal dvěma góly, Mbappé třemi, které ovšem nestačily.



Dal hattrick ve finále mundialu. Přesto smutnil. Kylian Mbappé, francouzská raketa, ještě chvíli zůstane princem světového fotbalu. Králem je v tuhle chvíli velký Leo Messi, spoluhráč z PSG.

Story je kompletní. Mohutný Lusail, stadion s kapacitou málem 90 tisíc diváků, zhasl. Jen na hřišti zářilo pódium ztvárněné podle loga šampionátu: arabská šála zamotaná do tvaru trofeje, o níž se v Kataru hrálo, o fotbalový svatý grál.

Sem si přišel Messi pro zlatou sošku, dočkal se.

Už nebude ten druhý za Maradonou, jenž Argentinu postrčil k titulu v roce 1986. Už je jako Diego, jeho předchůdce s magickým číslem deset. Mají tolik společného: nízké těžiště, neskutečná levačka, vedení míče, genialita. Jen Messi je maličko klidnější a hodnější v soukromí, že…

„Maradona se na nás dívá z nebe,“ pronesl nynější kapitán týmu několikrát během mundidalu. „Pomáhá nám,“ věřil.

Argentina - Francie: Nádherný ťukes na pět přihrávek zakončil Di María gólem na 2:0
Video se připravuje ...

Ve finále to bylo potřeba. Konala se neskutečná bitva. Vezměme to popořadě a tak trochu zrychleně. V první půli vládli Argentinci. Zaválel Ángel Di Maria, který zatím do finále v play off mistrovství odkopal jen devět minut. Kouč Lionel Scaloni na něj přesto ukázala a on si zabral kancelář na levém křídle. „Udělal“ penaltu, z níž Messi rozjel skóre. Druhou branku dal sám po perfektní akci kumpánů.

Jenže Francie má kouče Dididera Deschampse a střelce Mbappého. První rozjel ruletu střídání, druhý se dvakrát trefil během tří minut druhé půle. Nejprve zvládl penaltové napětí, poté se položil do složitého voleje. Změny v sestavě byly pro jeho branky zásadní, noví muži na place pomohli.

Do té doby šlo o interesantní zápas, ale asi ne historický. Jenže co se rozjelo na konci? Messi mohl rozhodnout střelou za vápnem, brankář Hugo Lloris rozseknutí duelu zamítl. V prodloužení dal prťavý Argentinec gól, svůj druhý v zápase a sedmý na turnaji. Ani to však nestačilo. Mbappé dotvořil hattrick (osm branen na MS) z druhé penalty v utkání. Jasné šance měli Francouz Randal Kolo Muani i Argentinec Lautaro Martínez. Bylo znát, že ani jeden mančaft nechce penalty, oba šly za rozhodnutím jako psi.

Argentina - Francie: Střela z jedničky a penalta, démon Mbappé dvakrát dokázal srovnat
Video se připravuje ...

Nepomohlo to. Konal se rozstřel. Zdálo se až nespravedlivé k jednomu z týmů, že tak úchvatnou bitvu mají rozhodnout pokutové kopy.

Francie je na turnaji nevyzkoušela. Všechny soupeře v play off, Polsko, Anglii i Maroko zdolala v klasické hrací době. To Argentinci museli ve čtvrtfinále otestovat, zda jsou schopni rozstřel zvládnout. Proti Nizozemsku zaválel brankář Emiliano Martínez. A ve finále to zopakoval, což mu vyneslo zlatou rukavici pro nejlepšího gólmana mistrovství.

Mbappé ho ještě překonal (proměnil třikrát v duelu, obdivuhodné!), Kingsley Coman, jeden ze symbolů francouzského rozmachu ve finále na něj nevyzrál. Navíc Aurelien Tchouaméni netrefil bránu. Po třech sériích byli Argentinci dva góly plus - Messi samozřejmě proměnil - a slavná chvíle připadla na nepříliš očekávané jméno.

Střídající Gonzálo Montiel, obránce ze Sevilly, vystřelil Messiho a Argentinu do nebe. Pohádka o Lionelovi, chlapci z města Rosário, jemuž Barcelona zaplatila v dětství léčbu, aby se rozjel jeho růst, je dopsána.

Messi už léta patřil mezi největší, teď nad ostatními ční.

Argentina - Francie: Na Messiho trefu v prodloužení odpověděl zase Mbappé
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 23. Messi, 36. Di María, 109. Messi

Hosté: 80. Mbappé, 82. Mbappé, 118. Mbappé

Sestavy

Domácí: Em. Martínez – Molina (91. Montiel), C. Romero, Otamendi, Tagliafico (120+1. Dybala) – Di María (64. Acuňa), de Paul (102. Paredes), Fernández, Mac Allister (116. Pezzella) – Messi (C), J. Álvarez (102. La. Martínez).

Hosté: Lloris (C) – Koundé (120+1. Disasi), Varane (113. Konaté), Upamecano, T. Hernández (71. Camavinga) – Tchouaméni, Rabiot (96. Fofana) – Dembélé (41. Thuram), Griezmann (71. Coman), Mbappé – Giroud (41. Kolo Muani).

Náhradníci

Domácí: Armani, Rulli, Montiel, Palacios, Rodríguez, Correa, Gómez, Dybala, Paredes, Martínez, Pezzella, Acuňa, Foyth, Martínez, Almada

Hosté: Mandanda, Aréola, Guendouzi, Veretout, Saliba, Pavard, Konaté, Coman, Camavinga, Fofana, Disasi, Thuram, Kolo Muani

Karty

Domácí: Fernández, Acuňa, Paredes, Montiel, E. Martínez

Hosté: Rabiot, Thuram, Giroud

Rozhodčí

Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz

Stadion

Lusail Iconic Stadium, Losail

Vstoupit do diskuse
24

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud