Jiří Fejgl
18. prosince 2022 • 14:35

Stíhačky nad Lusailem a modrobílá tsunami. Kolik stál lístek na finále?

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Velké finále je tu! Francouzi s Argentinci bojují o fotbalový svatý grál, o pohár pro mistra světa. V Dauhá se na něj třáslo statisíce lidí, ale jen část se jich dostala dovnitř Lusail Stadium.



Lusail Boulevard byl našlapaný. Zásadní zábavou byly průlety stíhaček v katarských barvách. Hukot strojů, piloti předvedou pár triků, stroje rozhodně nešetří. Fialovo bílý dým se za nimi pomalu ztrácel.

Jak to vypadalo na zemi? Na Francouze jste narazili, například na jednoho, který má na sobě repliku dresu z roku 1998, kdy tým kolem tehdejšího kapitána a dnešního trenéra Didiera Deschampse vyhrál mistrovství světa doma v Paříži. Mladík měl na zádech jmenovku Mbappé, což úplně nesedí. Nynější tahoun Les Bleus tehdy ještě nebyl na světě. Narodil se až v prosinci památného roku.

Ale to neva, Francie věří, že ji kosmicky rychlý Kylian vymrští k dalšímu triumfu, dokonce jeho obhajobě. Už před čtyřmi lety byl v mančaftu, který v Rusku v posledním utkání udolal Chorvatsko a slavil. Mbappé tehdy uzmul cenu pro nejlepšího mladého hráče turnaje, tentokrát si může brousit zuby na pozici absolutní jedničky.

Ale…

Proti němu stojí například spoluhráč Antoine Grizmann, především však Lionel Messi, argentinská (nejen) modla. Před arénou ostatně jasně vidíte, kdo je králem mundialu. Modrobílých dresů s číslem deset je naprostá většina. Nosí je Argentinci, ale i místní. Leo je jednoduše král.

Poznáte to i v tiskovém středisku. Novináři z jihoamerické země si vskutku nehrají na jakousi nestrannost. Nosí dresy, týmová trika, mikiny. Jeden z nich má na lýtku vytetovanou desítku - odkaz Diega Maradony i nyní Messiho.

Všichni čekají triumf modrobílých. Zda přijde, není jisté. Jasné však je, že dostat se na finále není rozhodně levná záležitost. „Stálo mě to raketu,“ usmívá se Čech Miloslav Urbanec, který přiletěl podpořit miláčka Messiho.

Ještě v sobotu bylo možné vstupenky koupit za deset tisíc rijálů, což dělá nějakých šedesát tisíc korun. Ale je to přece finále mistrovství světa…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud