6. srpna 2013 • 16:45

Pískl penaltu Rezkovi a... Zhroutil se mi svět, řekl sudí Blom

Autor: iSport.cz, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Noční můra nizozemského sudího Kevina Bloma se jmenuje Jan Rezek. V kvalifikaci o EURO 2012 ve Skotsku upadl český fotbalista v pokutovém území a Blom pískl v poslední minutě penaltu, která mu změnila život. Ukázalo se, že Rezek pád nafilmoval. „Když jsem to pak viděl v televizi, zhroutil se mi svět,“ tvrdí rozhodčí.



Penaltu pískl s čistým svědomím, jenže později musel přiznat omyl. „On to nahrál, vědomě filmoval. Když takovou věc uděláte v hospodě, tak za to dostanete ránu do nosu,“ zlobí se rozhodčí na Rezka ještě dnes s odstupem téměř dvou let.

VIDEO: Podívejte se na Rezkův pád ve Skotsku, po němž se pískala penalta

Se svými pocity se svěřil serveru ad.nl. „Nechal jsem se oklamat. Když jsem to tak viděl v televizi, zhroutil se mi svět,“ dodává.

Za svůj chybný verdikt dostal trest. Jenže to nemohlo zmírnit hněv skotských fanoušků. Jejich tým remizoval 3. září 2011 s Českem 2:2 a svěřenci trenéra Michala Bílka nakonec přes baráž proklouzli i na šampionát. Právě výsledek z Glasgow byl z tohoto pohledu hodně klíčový.

Své rozpoložení prý může sudí shrnout slovy: cesta z nebe do pekla. „Reakce nebyly nijak zlé, na stadionu jsme ještě dostali dárky. Když jsme ale vyšli ven, tak už jsem viděl zkřivené obličeje. A pak přišla textovka od člověka ze svazu, kde stálo. Mám špatné zprávy. Penalta se pískat neměla, bylo to špatné rozhodnutí,“ popisuje.

V tu chvíli tušil, že je zle. „O chvíli později nám bylo řečeno, že by bylo moudřejší, abychom nechodili do města a zůstali v hotelu. Tak jsem se na pokoji podíval na DVD z utkání. Tam jsem viděl, že šlo o nafilmovaný pád. Člověk by se v tu chvíli nejraději propadl pod zem,“ vykládá Blom.

Sudí už věděl, že je zle. Pořádně se ani nenavečeřel. „Cítil jsem se špatně, nemohl jsem spát. Druhý den se to na letišti hemžilo lidmi a mě čekala hodina hrůzy. Jediné, na co jsem myslel, bylo, že se musíme dostat pryč. Pořád jsem si také říkal, co to bude znamenat pro moji kariéru,“ doplňuje.

Pierluigi Collina, jenž měl na UEFA pod kontrolou muže s píšťalkou, se sice choval vcelku přátelsky a chápal, že Blom mohl udělat chybu. Jenže nakonec ho vyhodil z listiny rozhodčích UEFA. Účast na evropském šampionátu se rozplynula. „Byla to těžká chvíle, ale věřil jsem, že se vrátím,“ říká sudí.

A to se také stalo. Teď už má za sebou odřízený zápas Švédska s Moldavskem, stejně jako v Nizozemsku bitvu Ajaxu s Alkmaarem. „Jsem nadšený a nemůžu se dočkat, až budu pískat příště,“ dodává.

Rozhodčí nemá na zápas Skotska s Českem příliš dobré vzpomínky, vyfasoval kvůli němu trest
Rozhodčí nemá na zápas Skotska s Českem příliš dobré vzpomínky, vyfasoval kvůli němu trest

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud