18. června 2019 • 13:50

VARieté na MS žen! Nová penalta kvůli videu zlomila Nigérii, kouč nechápal

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Systém VAR (čili videorozhodčí) už za svoji relativně krátkou existenci mnohokrát ukázal, jak mocným čarodějem je. Sílu, která umí být dost bolestná, video demonstrovalo i na ženském fotbalovém šampionátu ve Francii. Domácí hráčky porazily Nigérii 1:0 díky penaltě, která se zahrávala hned dvakrát. A to kvůli drobnému pohybu gólmanky na brankové čáře. „Francie je opravdu dobrý tým a nepotřebuje, aby mu někdo pomáhal vyhrát zápasy,“ nechal se po utkání slyšet trenér nigerijské reprezentace.



Velká frustrace, vztek, zoufalství či bezmoc. Takovéto emoce naplno pracovaly uvnitř ženské nigerijské reprezentace po skončení jejího třetího zápasu na mistrovství světa.

Domácí Francie Nigérii porazila 1:0. Velmi těžko hledat zvláštnější způsob, jak ztratit cenné body. „Ponigérijsku“ to skutečně bolí. Zvlášť, když už ustojíte více než dvacet střel soupeře a sami na bránu protivníka nevypálíte jediný pokus.

„Kdybych vám měl upřímně vylíčit moje aktuální pocity, tak by mě pravděpodobně poslali domů. Takže radši nebudu říkat nic,“ pronesl po prohře trenér Nigérie Thomas Dennerby na tiskové konferenci.

Honduraská rozhodčí Borjasová během zápasu Francie - Nigérie obdržela mnoho stížností ze strany afrického týmu
Honduraská rozhodčí Borjasová během zápasu Francie - Nigérie obdržela mnoho stížností ze strany afrického týmu

Běžela 73. minuta, stav 0:0. K Francouzce Viviane Asseyiové přiletěl z levé strany centr, který si rázem zpracovávala ve vápně ve velmi nadějné pozici. Zezadu na ni dotírala obránkyně Ebereová, a to až tak moc, že soupeřka zamířila nekontrolovatelně k zemi. Honduraská rozhodčí Melissa Borjasová šla celý incident prozkoumat na videu. Nařídila penaltu a ke všemu udělila Nigérijce červenou kartu.  

K ní se postavila stoperka Wendie Renardová, která v tu chvíli měla na šampionátu zapsané dvě trefy díky povedenému úvodnímu zápasu s Jižní Koreou. Třetí gól se ale nekonal. Tedy zatím. Osmadvacetiletá hráčka Olympiku Lyon trefila pouze tyč brankářky Nnadozieové, která ani nemusela zasahovat.

Sama neúspěšná střelkyně už se pomalu smířila s tím, co se stalo. A asi ani ona nejdřív nechápala, co se dělo poté.

Systém VAR totiž odhalil, že se gólmanka Nigérie před samotným kopem lehce pohnula z brankové čáry. Učinila to, co je po světě vesměs tolerováno. Sudí Borjasová však byla nekompromisní a nechala penaltu opakovat. "Přestupek" ještě ohodnotila žlutou karou. Šancí na reparát už Renardová nepohrdla a vystřelila Francii vítězství, třetí ve skupinové fázi.

Švédskému stratégovi Dennerbymu ve službách nigerijské reprezentace bylo po duelu těžko. Pořádně to v něm vřelo. Uprostřed frustrace stihl ocenit nasazení svých svěřenkyň: „Moje hráčky jsou hrdinky.“

Pak z něj ale vycházela zlost.

„Samozřejmě, že mě výsledek netěší. Francie je opravdu dobrý tým a nepotřebuje, aby mu někdo pomáhal vyhrát zápasy,“ utrousil bývalý záložník. „Holky se rvaly opravdu skvěle, plnily to, co měly. Pak vše zničí lidé, kterým se to nelíbí,“ pokračoval devětapadesátiletý Dennerby.

Pro Nigérii by byl případný zisk bodu zlatý, neboť čtyři nejlepší reprezentace, které zakončí skupinu na třetím místě, postoupí do osmifinále.

Takto jí první ženské fotbalové mistrovství, nad kterým dohlíží VAR, pravděpodobně dost zhořkne.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud