Ondřej Škvor
25. června 2019 • 17:07

Koller rozebral zápasy na EURO 2004: Náhradníci by byli dnes v základu

Vstoupit do diskuse
0
  • Jan Koller vzpomíná na zápasy EURO 2004. Neproměněná šance v závěru semifinále proti Řecku ho straší dodnesJan Koller vzpomíná na zápasy EURO 2004. Neproměněná šance v závěru semifinále proti Řecku ho straší dodnesFOTO: Koláž iSport.cz

    Čtyři parádní vzpomínky a jedna, kterou by raději vymazal. Jan Koller vypráví pro deník Sport, jak viděl a prožíval všech pět zápasů slavného EURO 2004, jemuž je tento týden věnován exkluzivní seriál. „Bylo to skvělé, ale chtělo to zlatou tečku. Měli jsme na to,“ říká nejlepší střelec reprezentační historie.

  • LOTYŠSKO: Ve strašném vedru jsme je zlomili

    Já první zápasy nikdy neměl moc rád. Dlouho se na ně připravujete, dlouho na ně čekáte, mívají takovou zvláštní atmosféru. Do toho Lotyšsko bylo outsiderem, byl to pro ně první zápas na velkém turnaji, chtěli se ukázat. A navíc, ten zápas se hrál odpoledne a v Aveiru bylo strašné horko.

    Věděli jsme, že Lotyši budou bránit a občas to zkusí do brejku, a taky že jo, z jednoho dali před půlí gól. V kabině byla přesto docela pozitivní nálada. Znali jsme svou sílu a byli jsme přesvědčení, že to dokážeme otočit. Třeba i kvůli tomu vedru, tušili jsme, že jim budou docházet síly. Povzbuzovali jsme se, že budou z toho horka unavení, snažili jsme se udržet bojovnou náladu.

    Zrovna mně ten zápas příliš nevyšel, špatně se mi dýchalo. Oni dál dobře bránili, těžko se mi prosazovalo. Bylo to celé přehuštěné, centry sice do vápna lítaly, ale nějak nás to nenacházelo. Až přišel Karlův ( Poborského ) okamžik, v tom byla jeho genialita.

    Umotal tam dva obránce. Až ze záznamu jsem si pak všimnul, jak to tam lízalo lajnu, jak málo chybělo, aby byl míč v autu. Ale odcentroval, odrazilo se to tam nějak šťastně, a pak to Milan ( Baroš ) dokázal propálit do brány.

    Pak jsme utkání úplně otočili, rozhodl Marek Heinz. U něj se zastavím. Byl v životní formě. Přijel na turnaj jako nejlepší střelec naší ligy, s Baníkem získal titul. Bylo to pro něj těžké, protože my už i tu kvalifikaci táhli ve dvanácti lidech, a on si třeba i mohl myslet, že by měl hrát. Třeba místo mě. Nehrál, ovšem vzal to fantasticky.

    Já si někdy myslím, že ten obrat proti Lotyšsku byl klíčový pro celý turnaj, že nás to vystřelilo. V tu chvíli jsme si to sice neříkali, ani po zápase, ale možná to tak bylo. Ze dvou důvodů. Kdybychom nevyhráli, znamenalo by to ránu pro naši psychiku. Před Nizozemskem by to nebylo dobré. Potvrdili jsme si, že tohle mužstvo má charakter. A pak nás nakoplo i to, že jsme to dokázali otočit. Lepší, než kdybychom je přejeli 4:0.

    Česko–Lotyšsko 2:1 (0:1)

    Branky: 73. Baroš, 85. Heinz – 45(+1). Verpakovskis. Rozhodčí: Veissiére (Francie). Bez ŽK. 22 000 diváků. Hráno 15. června 2004 v Aveiru.
    ČESKO: Čech 5 – Grygera 5 (57. Heinz 8), Bolf 5, Ujfaluši 5, Jankulovski 6 – Poborský 9, Rosický 5, Galásek 5 (64. Šmicer), Nedvěd 7 – Koller 5, Baroš 7 (87. Jiránek ). Trenér: Karel Brückner .
    LOTYŠSKO: Kolinko 7 – Isakovs 5, Zemlinskis 4, Stěpanovs 7, Blagonadezdins 5 – Bleidelis 5, Astafjevs 5, Lobanovs 6 (90. Rimkus), Rubins 5 – Verpakovskis 7 (81. Pahars), Prohorenkovs 6 (71. Laizans). Trenér: Alexandrs Starkovs. Za jménem hráče je tehdejší známka deníku Sport. Hodnoceni byli pouze ti, kteří odehráli alespoň 30 minut.

    15 let od bronzového EURO 2004: Vrchol přišel s Dány, jakou roli sehrál pedant Brückner?
    Video se připravuje ...

  • NIZOZEMSKO: Stačilo málo a byl jsem za blbce

    Kdybych to měl říct ve zkratce, tak povím: totálně ofenzivní fotbal. Muselo se to líbit všem, co to sledovali, ovšem kromě dvou trenérů. Těm u postranní čáry vstávaly vlasy hrůzou. Mně po zápase bylo Holanďanů líto, protože takhle prohrát si ani nezasloužili.

    Všichni víme, že to začalo špatně. Necelých dvacet minut a prohrávali jsme o dva góly. Muselo se s tím něco udělat, a tak pan Brückner stáhnul Zdeňka Grygeru a dal tam Šmícu. Vím, že trenér pak o Zdeňkovi řekl, že to byl trapný výkon. Ale já bych s tím nesouhlasil.

    On tak špatně nehrál, jen Robben byl prostě fantastický. To byla síla, co předváděl. Zdeněk to měl vážně těžké. Myslím, že tu kritiku od trenéra tehdy vzal, nevybavuju si, že by ho to zásadně sebralo. Ve čtvrtfinále sice nebyl v základu, ale v semifinále už zase ano a ukázal, že se s tím vyrovnal.

    No, ale ještě se Zdeňkem na hřišti jsme dokázali snížit. Góla jsem dal já, ale byla to hlavně Milanova (Barošova) práce. Ta jeho akce ukázala, jakou měl formu. Věřil si, popadl balon, prošel mezi dvěma, zasekl to a nahrál. Jenže jak byl v záklonu, přihrávka skákala a nebyla ani tak rychlá, takže se Van der Sar stačil přemístit. Já ho klidně mohl trefit, stačilo málo a byl bych za blbce. A asi bychom pak i prohráli.

    V půli jsme ztráceli jeden gól, hráli jsme dál na tři obránce s tím, že Karel hrál takového falešného pravého beka. Ale hodně ofenzivního pravého beka… A v kabině jsme si říkali: Pořád do nich jdeme, hrajeme ofenzivně, máme na to.

    Samosebou nám pomohlo, že trenér Advocaat stáhnul Robbena. Já to doteď vůbec nechápu. Zdravotní problémy neměl. Asi tam chtěl dát defenzivního hráče, protože jsme tlačili. Možná nechtěl střídat hvězdu, tak stáhnul mladíka. Nevím. Ale nám se to líbilo.

    Pak jsme vyrovnali. Méďa (Pavel Nedvěd) poslal centr, já to sklepnul Milanovi, velmi dobře jsem viděl jeho náběh, a ten to mimořádně trefil. Ten míč měl docela vysoko, to se nepovede pokaždé. Van der Sar byl bez šance.

    Já šel pak ze hřiště, střídal mě obránce David Rozehnal. Trenér to chtěl už vrátit do normálu. Na lavičce to bylo strašný. Hrálo se pořád ze strany na stranu, nervy. Pak to Milan zase krásně zatáhl, Marek Heinz vypálil a Karel (Poborský) nachystal další parádu. Každý jiný by střílel. On nahrál Šmícovi a byla z toho zlatá tečka za tím zápasem, taková třešnička na dortu. Já vyrazil ze střídačky sprintem ke Karlovi, až k rohovému praporku. Bylo to super. 

    Nizozemsko–Česko 2:3 (2:1)

    Branky: 4. Bouma, 19. Van Nistelrooij – 23. Koller, 71. Baroš, 88. Šmicer. Rozhodčí: Mejuto Gonzáles (Španělsko). ŽK: Seedorf, Heitinga – Galásek. ČK: 75. Heitinga. 29 935 diváků. Hráno 19. června 2004 v Aveiru.
    NIZOZEMSKO: Van der Sar 6 – Heitinga 5, Bouma 6, Stam 6, Van Bronckhorst 6 – Seedorf 7 (86. Van der Vaart), Davids 8, Cocu 5 – Van der Meyde 7 (79. Reiziger), Robben 10 (58. Bosvelt 5), Van Nistelrooij 9. Trenér: Dick Advocaat.
    ČESKO: Čech 6 – Grygera (25. Šmicer 9), Jiránek 7, Ujfaluši 5, Jankulovski 5 – Poborský 8, Rosický 10, Galásek 7 (62. Heinz), Nedvěd 10 – Koller 9 (75. Rozehnal), Baroš 10. Trenér: Karel Brückner.

    Klíčové sklepnutí! Jan Koller sráží hrudí míč na Milana Baroše, který následnou střelou zpoza vápna vyrovnal duel základní skupiny EURO 2004 s Nizozemskem (3:2) na 2:2 Klíčové sklepnutí! Jan Koller sráží hrudí míč na Milana Baroše, který následnou střelou zpoza vápna vyrovnal duel základní skupiny EURO 2004 s Nizozemskem (3:2) na 2:2Foto Profimedia.cz

  • NĚMECKO: Dnes by byli všichni v základu

    V tomhle zápase jsem nenastoupil. Hned po zápase proti Holandsku nám trenér řekl, že nechá základní jedenáctku odpočívat. Měli jsme jistý postup, trenér tam poslal devět nových hráčů a ti porazili Němce, vicemistry světa. Poslali je z turnaje domů. To taky o něčem vypovídá.

    Měli jsme nejenom silnou základní jedenáctku, ale výborní byli i kluci, kteří začínali na lavičce. Nemyslím to nijak zle, ale v dnešní době by všichni hráli v národním týmu v základu.

    Tenhle výsledek podle mě taky dokazuje, že jsme tam byli výborná parta. Dřeli jsme všichni, táhli jsme za jeden provaz.

    Pamatuju si, jak leckoho překvapilo, že nastoupil Tomáš Galásek, i když hrál pod hrozbou druhé žluté karty. Já ale vím, že trenér si to bez něj jenom těžko dokázal představit, byl pro něj klíčovým hráčem. Když mohl, hrál, v základu nechyběl. O té žluté hrozbě věděl. Tomáš je inteligentní hráč, takové věci si uměl pohlídat.

    Ale i tady se ukázalo, že za něj byla náhrada. Po půli vystřídal jednoho Tomáše druhý, Hübschman zahrál taky dobře a s ním na hřišti to kluci definitivně obrátili.

    Němci tehdy začali zápas ve velkém tlaku a brzy vedli. Pak se ale Marek (Heinz) parádně trefil a Milan (Baroš) to dokončil. Zase bylo vidět, jak si věří. Normálně by si tohle hráč spíš nedovolil, zasekl by to, počkal na spoluhráče. To byl jeho šampionát.

    Německo–Česko 1:2 (1:1)

    Branky: 21. Ballack – 30. Heinz, 77. Baroš. Rozhodčí: Hauge (Norsko). ŽK: Nowotny, Lahm, Wörns – Týce. 46 849 diváků. Hráno 23. června 2004 v Lisabonu.
    NĚMECKO: Kahn 5 – Friedrich 4, Nowotny 5, Wörns 4, Lahm 5 – Frings 6 (46. Podolski 5), Schneider 6, Ballack 7, Schweinsteiger 6 (86. Jeremies), Hamann 5 (79. Klose) – Kuranyi 6. Trenér: Rudi Völler.
    ČESKO: Blažek 8 – Jiránek 4, Bolf 4, Rozehnal 4, Mareš 4 – Plašil 3 (70. Poborský), Galásek 7 (46. Hübschman 6), Týce 5, Vachoušek 3 – Heinz 9, Lokvenc 6 (59. Baroš 8). Trenér: Karel Brückner.

    Čeští fotbalisté, kteří nastoupili posledního zápasu základní skupiny EURO 2004 proti Německu (2:1) Čeští fotbalisté, kteří nastoupili posledního zápasu základní skupiny EURO 2004 proti Německu (2:1)Foto Profimedia.cz

  • DÁNSKO: Tohle byl náš nejlepší zápas

    Bylo tu čtvrtfinále. O tom, že se z nás stávají favoriti a že to můžeme celé vyhrát, jsme si nepovídali.

    Ale věřili jsme si dost, to ano. I proto, že jsme byli odpočatí, cítili jsme se dobře. A taky z toho důvodu jsme si věřili, že jsme úspěšně otáčeli všechny tři zápasy, to vždycky pomůže. Ovšem do play off jsme šli s tím, že tady by se nám to už nemuselo povést. Tady se chyby nepromíjejí. Takové zápasy se hrají jinak, víc defenzivně, a Dánsko takto hrát umělo. Měli velice kvalitní tým.

    První půle tomu odpovídala. Velmi opatrná, taková oťukávací. Ani nevím, jestli jsme měli šanci. Myslím, že ne. To přišlo až po pauze.

    Přišel roh. Mě bránil Laursen, já proti němu hrál, když působil v AC Milán, a věděl jsem, že standardky nebránil moc důrazně. Nechal mě tam hodně volného, Karel to krásně kopnul. Já si pak dával pozor na timing a hlavou to dal k tyči. Byl to důležitý okamžik, obrovská úleva. Tušili jsme, že nám to hodně pomůže, a to se potvrdilo. Milan Baroš pak uklidil dvě perfektní přihrávky. Hlavně ta od Karla byla fantastická, naprosto přesná.

    Myslím, že jsme v tomto zápase podali úplně vyvážený výkon. Tohle byl náš nejlepší zápas, co se týče taktiky. Dobře dopředu i dozadu. Doteď jsme měli v defenzivě potíže, tady ne. Nebyla to taková podívaná jako proti Holandsku, ale pro trenéra asi ideální zápas.

    A byli jsme v semifinále.

    Čtvrtfinále: Česko–Dánsko 3:0 (0:0)

    Branky: 63. a 65. Baroš, 49. Koller. Rozhodčí: Ivanov (Rusko). ŽK: Jankulovski, Ujfaluši, Nedvěd – Poulsen, Bögelund, Gravesen. 42 000 diváků. Hráno 27. června 2004 v Portu.
    ČESKO: Čech 7 – Jiránek 6 (39. Grygera 6), Bolf 6 (65. Rozehnal), Ujfaluši 6, Jankulovski 6 – Poborský 8, Rosický 8, Galásek 7, Nedvěd 7 – Koller 7, Baroš 9 (70. Heinz). Trenér: Karel Brückner.
    DÁNSKO: Sörensen 4 – Helveg 5, Laursen 2, Henriksen 4, Bögelund 4 – Gravesen 7, Poulsen 5, C. Jensen 5 (71. Madsen) – Grönkjaer 6 (78. Rommedahl), Jörgensen 6 (85. Lövenkrands), Tomasson 4. Trenér: Morten Olsen.

    Jan Koller během čtvrtfinále EURO 2004 proti Dánsku (3:0) Jan Koller během čtvrtfinále EURO 2004 proti Dánsku (3:0)Foto LEBEDA PAVEL / Sport

  • ŘECKO: Marek Heinz tam měl jít

    Věděli jsme, co nás čeká, co hrajou za fotbal. Úporná defenziva. Věděli jsme, že první gól může rozhodnout.

    Nakonec se to bohužel víc než potvrdilo. Oni v play off vždycky nakonec jeden dali, žádný nedostali, vyhráli titul. Pak už nikdy nic nedokázali, měli problém se kvalifikovat. Ale to se stává. Hodně nám uškodilo Méďovo zranění. Bylo to skoro rozhodující, zásadní. Bylo to znát na hře i na psychice. Ale pořád jsme mohli vyhrát. Rosa (Tomáš Rosický) tam dal zkraje břevno.

    Mě zase dodneška straší šance ke konci základní hrací doby. Dali jsme si narážečku s Rosou a já myslel, že bude střílet. Jenže on mi to dal zpátky, na což jsem nebyl připravený.

    Nečekal jsem to, nebyl jsem k balonu správně postavený, střílel jsem z nouze. Myslím, že to je i poznat, že u toho nestojím dobře. Kdybych to čekal, určitě bych trefil branku – třeba by to gólman chytil, ale třeba ne. To byla klíčovka. Vadí mi to pořád.

    Taky tam na mě byl drobný faul, takové přidržení, ale to se na mě nepískalo nikdy. Asi jak jsem velký, myslí si, že nemůžu být stažený, nebo co. Ale ono někdy stačí malé přidržení a už se nedostanete k míči. Jako v tomto případě. Na to se ale určitě nechci vymlouvat.

    Proč trenér neposlal na hřiště Marka Heinze? Já nevím. Ale myslím, že tam určitě měl jít. V průběhu turnaje to vždy oživil. Mohl tam jít třeba místo mě. Oživil by to.

    Pak přišel ten stříbrný gól a přišel v pořádně blbém momentu. Už se s tím nedalo nic dělat. Začalo se hrát a byl konec. To zklamání bylo veliké a žralo mě to pak i během dovolené. Měli jsme být alespoň ve finále. Jak jsem se vrátil do klubu, tak to pomalu odeznívalo, až to přešlo. Něco mě samozřejmě mrzí dodneška, ale jen když si na to vzpomenu, když si to vybavím.

    Navzdory smutnému konci převažuje to pozitivní. Myslím, že to dokazuje i to, že se o tom patnáct let poté bavíme. Byl to vrchol naší generace, kterému by slušela zlatá tečka. Druhý vrchol měl přijít o dva roky později na mistrovství světa, ale tam jsme řešili spoustu zdravotních problémů.

    Na EURO vzpomínám rád a s tehdejší partou se pořád moc rád potkávám.

    Semifinále: Řecko–Česko 1:0 v prodl. (0:0, 0:0)

    Branka: 105(+1). Dellas. Rozhodčí: Collina (Itálie). ŽK: Seitaridis, Charisteas, Karagunis – Galásek, Šmicer, Baroš. 47 000 diváků. Hráno 1. července 2004 v Portu.
    ŘECKO: Nikopolidis 6 – Seitaridis 7, Katsuranis 6, Kapsis 6, Dellas 7, Fyssas 6 – Charisteas 5, Zagorakis 6, Basinas 7 (72. Janakopulos 7), Karagunis 6 – Vryzas 5 (91. Tsartas). Trenér: Otto Rehhagel.
    ČESKO: Čech 7 – Grygera 6, Bolf 5, Ujfaluši 7, Jankulovski 6 – Poborský 5, Rosický 7, Galásek 8, Nedvěd 6 (40. Šmicer 6) – Koller 5, Baroš 5. Trenér: Karel Brückner.

    Jan Koller v semifinále EURO 2004 proti Řecku (0:1 po prodl.) po neproměněné šanci Jan Koller v semifinále EURO 2004 proti Řecku (0:1 po prodl.) po neproměněné šanciFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud