11. listopadu 2019 • 11:29

Nové dresy pro reprezentaci: venku netradičně, barva symbolizuje svobodu

Autor: iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbaloví reprezentanté budou běhat po hřišti v novém hávu! Národní tým představil v pondělí dopoledne sadu venkovních dresů. Firma puma, která reprezentanty dlouhé roky obléká, tentokrát nachystala překvapivou variantu. Národní tým bude poprvé v zelené barvě, která má připomínat lipový list svobody. Hráči v nich premiérově nastoupí symbolicky v neděli 17. listopadu na závěr kvalifikace v Bulharsku, přesně 30 let od sametové revoluce.



Národní tým se rozhodl pro radikální změnu. Nová sada venkovních dresů už není vyvedená v tradičních červených, bílých, případně modrých barvách, ale premiérově ve světle zelené. „Nové venkovní dresy jsou velice odvážné, až revoluční. Tím se chce puma řídit i u ostatních národních týmů. Italové nebo Švýcaři mají také odvážné venkovní dresy. U domácích se chceme držet tradic, ty představíme příští rok v březnu,“ vysvětlil Štěpán Reinberger ze společnosti puma.

Na české poměry extravagantní barva, ve které ještě národní tým nikdy nehrál, vyvolá jistě řadu diskuzí. „První návrhy dresů jsme od pumy dostali zhruba před dvěma lety v rámci procesu přípravy, která nové kolekce provází. Nové barené provedení vzbudilo řadu debat i na půdě asociace,“ připustil předseda FAČR Martin Malík.

Proč se k nové barvě nakonec na asociaci přiklonili? „Po EURO 2016 skončila v národní týmů řada hráčů. Bylo jasné, že nároďák musí projít určitou formou omlazení, obrody. Nové, překvapivé, až agresivní barevné pojetí dresů pasuje k novému národnímu týmu. Proto jsme se rozhodli návrh ze strany pumy akceptovat,“ vysvětlil Malík.

Reprezentační kouč Šilhavý s novým dresem pro venkovní zápasy
Reprezentační kouč Šilhavý s novým dresem pro venkovní zápasy

Počítá i s negativními reakcemi. „Je to změna, něco nového, co přitáhne pozornost ke dresům i k utkáním nároďáku, která nás čekají. Věříme, že se v nich podaří postup na EURO. Nezastírám, že to je jedna z věcí, o kterou nám trošku šlo, to znamená přitáhnout zájem veřejnosti,“ dodal Malík.

FAČR připravil k novým dresům i vtipné video, kde vystupuje trenér Jaroslav Šilhavý společně s hercem Davidem Novotným. „Když jsem viděl tuhle barvu poprvé, trošku mě to překvapilo. Ale věřím tomu, že hráči se v nich budou cítit příjemně, to je důležité. Snad nám přinesou štěstí,“ doufal Šilhavý.

Světle zelená barva, která je doplněna trenkami a štulpnami v černé, má symbolizovat lipový list. „Je to inspirované lípou, která nám připomíná národní svobdu. V Bulharsku se v nich bude hrát první zápas 17. listopadu, tedy přesně 30 let od sametové revoluce. Věříme, že česká fotbalová veřejnost vezme tyhle dresy pozitivně, fanouškům se budu líbit, hráčům přinese štěstí a uvidíme je příští rok na mistrovství Evropy,“ dodal Reinberger.

Češi se v zelené barvě představí poprvé v neděli v Sofii, kde na závěr kvalifikace nastoupí před zavřeným stadionem proti Bulharsku. Pokud porazí ve čtvrtek v Plzni Kosovo, nastoupí už s jistotou postupu na EURO 2020. Tam zelené dresy v pozici druhé sady případně vystřídají bílou, hlavní barvou zůstane tradiční červená.

Postup na EURO a pak Anglie? Na Premiere League musíte být připraven, ví Král
Video se připravuje ...

Zelená jako svoboda. Fotbalová reprezentace představila nové venkovní dresy
Video se připravuje ...

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud