12. listopadu 2020 • 11:20

„Neškodní“ Češi v Německu. Nejnižší sledovanost, víc táhly i bizarnosti

Autor: rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle nebyl žádný trhák, právě naopak. Přátelský duel německých fotbalistů s Českem (1:0) měl historicky jednu z nejnižších sledovaností v televizi, v hlavním večerním čase se na něj podívalo nejméně lidí v historii. A jak konstatuje tamní tisk, výběr kouče Jaroslava Šilhavého byl „ofenzivně neškodný“.



Německá média si všímají postupně upadající sledovanosti zápasů reprezentace. První poločas souboje s Českem na RTL prý dokonce sledovalo méně lidí, než soutěž „Bares für Rares“, za jejíž českou obdobu bychom mohli považovat „Poklady z půdy“. V číslech: první půli fotbalu si zapnulo v průměru 5,28 milionu lidí, soutěž, kam lidé nosí prodávat svoje „poklady“, 5,45 milionu (což znamenalo podíl 16,9 %).

Druhý poločas zápasu Německo - Česko zaujal podle Welt.de v průměru 5,55 milionu diváků, což bylo 20,6 % všech lidí u televizních obrazovek. A také nejmenší počet v hlavním vysílacím čase v historii. Větší bída (2,61 milionu diváků) nastala u zápasu Němců s Čínou v roce 2009, ten se ale hrál ve dvě odpoledne, a v duelu proti Švýcarsku (2012) - ten od šesti večer sledovalo v průměru 5,51 milionu diváků.

Jinak německé noviny hodnotí výkon své reprezentace jako solidní - vzhledem k tomu, že domácí výhry 1:0 v Lipsku dosáhli v kombinované sestavě bez většiny opor, ve které už spolu zřejmě nikdy nenastoupí. Svěřencům trenéra Jaroslava Šilhavého média vytkla slabou útočnou fázi, pochvalu si vysloužil brankář Jiří Pavlenka.

Nedůležitá příprava bez hvězd

„Proti pracovitému, ale ofenzivně neškodnému českému týmu si výběr Joachima Löwa připsal vítězství 1:0, které je výmluvnější, než výsledek naznačuje,“ uvedl deník Süddeutsche Zeitung v internetové mutaci. Ocenil tím první letošní čisté konto německého týmu a mimo jiné také výkon nováčků v obraně Philippa Maxe a Ridleho Bakua, kteří „ani jednou nevyvolali pocit, že by je míč pálil u nohy“.

Reprezentační trenér Joachim Löw v nedůležitém přípravném zápase šetřil svoje hvězdy a poslal na hřiště B-tým. Byl to národní tým, který v tomto složení pravděpodobně už nikdy spolu hrát nebude. Týmu se v rámci možností dařilo a Německo zvítězilo po solidním výkonu,“ přidal list Die Welt na svém webu.

Čtyřnásobní mistři světa byli oceněni především za výkon v úvodním poločase, kdy ve 13. minutě Luca Waldschmidt vstřelil vítězný gól. „Česká hra s velkým množstvím chyb ukázala na nedostatek zápasové praxe u některých jejich fotbalistů. V první půli si Němci až příliš snadno vytvořili asi půl tuctu gólových šancí. Domácí vedení mohlo být o něco vyšší, kdyby hráči byli koncentrovanější v zakončení a v brance soupeře nestál vynikající Jiří Pavlenka,“ upozornil deník Frankfurter Allgemeine Zeitung v internetové verzi.

Jakub Brabec brání Lucu Waldschmidta v přípravném utkání české reprezentace v Německu
Jakub Brabec brání Lucu Waldschmidta v přípravném utkání české reprezentace v Německu

„Přes slušný německý výkon zůstala hra daleko vzdálena nejvyšší mezinárodní úrovni. Tomuto přípravnému zápasu chyběl soutěžní charakter, ale také individuální a týmová kvalita,“ doplnil faz.net.

Po změně stran domácím favoritům podle médií stačilo především kontrolovat nejtěsnější náskok. „Německo pokračovalo v diktování hry, aniž by vyvinulo větší tlak na branku soupeře. Míč měli nyní častěji Češi se silným brankářem Jiřím Pavlenkou z Brém, ale jen zřídkakdy věděli, co s ním dělat. Německá obrana, ve které stoper Robin Koch vynikal jako pozorný a silný organizátor, neměla téměř žádné problémy,“ upozornil server sport1.de.

„Až v závěrečných fázích zápasu se Češi dostali do situací, kdy se musel ukázat brankář Kevin Trapp. Zejména v 82. minutě při hlavičce Matěje Vydry reagoval frankfurtský gólman excelentně. Němci poprvé v letošním kalendářním roce udrželi čisté konto. Trapp jásal a DJ na stadionu po závěrečném hvizdu pustil píseň Hallelujah,“ napsal Süddeutsche Zeitung.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud