16. července 2021 • 15:16

Jedno MS na dvou kontinentech? Arabové lákají 3 000 km vzdálené Italy

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedno z poučení z nedávno skončeného mistrovství Evropy zní, že nápad pořádat turnaj po celé Evropě (i kousek mimo ni) nemá moc smysl. Podobná situace může nastat za pár let na mistrovství světa. O šampionát v roce 2030 se uchází Saúdská Arábie, a ráda by jej spolupořádala s Itálií. Ano, dvě hostitelské země jednoho turnaje by dělilo přes tři tisíce kilometrů...



EURO 2021 i v době koronavirové pandemie pořádané v 11 zemích, včetně Ázerbajdžánu ležícího na hranici Evropy a Asie. Mistrovství světa 2022 v Kataru, kvůli vysokým letním teplotám pořádané v zimě, které stálo život tisícovky dělníků připravujících zázemí a stadiony v nelidských podmínkách. 

To je realita právě skončeného a nejbližšího mezinárodního turnaje. Tím ale podivné události nekončí. MS 2030 by mohla spolupořádat Saúdská Arábie... s Itálií.

Podle zjištění serveru The Athletic pomáhá americká firma Boston Consultancy Group zemi ze středního východu se strategií na zisk pořadatelství. Původní plány zahrnovaly partnerství s Egyptem a Marokem, FIFA se ale údajně obává, zda dvě africké země zvládnou hostit velký turnaj.

Saúdové tak prý hledají v Evropě a vyhlédli si Italy, novopečené šampiony starého kontinentu. V případě jejich výhry by MS hostily dvě země vzdálené 3600 kilometrů...

Podobná situace nastala na EURO, 3900 kilometrů dělily Londýn, dějiště (nejen) semifinále a finále, od Baku, kde hrála například česká reprezentace čtvrtfinálové klání s Dánskem. MS 2026 si zase rozděli Kanada, USA a Mexiko. Vzdálenost mezi nejsevernějším hostitelským městem Edmontonem a nejjižnějším Mexiko City je téměř čtyři tisíce kilometrů.

Prezident italské federace Gabriele Gravina nedlouho po triumfu na letošním EURO řekl: "Vyhodnotíme si, jestli se budeme ucházet o mistrovství Evropy 2028, nebo MS 2030, kdy světový šampionát oslaví sto let."

Jubilejního turnaje by se údajně ráda zhostila i Anglie ve spolupráci se Skotskem, Walesem a Severním Irskem. Prezident Aleksander Čeferin podle zákulisních zpráv tíhne k možnosti, že by se o MS 2030 podělilo Španělsko a Portugalsko. Jak s tím zamíchá potenciální netradiční partnerství Saúdské Arábie a Itálie se nejspíš brzy dozvíme.

 

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud