Radek Špryňar
Premium
28. března 2022 • 04:50

Možný kouč repre Hašek: Manažer a fanatik ze Zálivu s řadou otazníků

Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to dávno. V překotném roce 2009 se Ivan Hašek stal z nouze na pět zápasů trenérem národního týmu. Třináct let poté je opět jedním z horkých kandidátů na prestižní pracovní místo. Legenda Sparty a bývalý kapitán reprezentace je fotbalovým fanatikem. V Česku však sešel z očí, s přestávkami je od roku 2004 na asijské misi většinou neslavných výsledků. Veřejnost si jen složitě dělá představu o jeho práci. Deník Sport přibližuje Haškovu profesní dráhu.



Bylo to bláznivé období. Neukotvené. Plné negace a frustrace. Po neúspěšném mistrovství Evropy v roce 2008 skončil u reprezentace slavný Karel Brückner. Tehdejší svazový předseda Pavel Mokrý přišel za Ivanem Haškem s nabídkou převzít národní tým.

Zakroutil hlavou. Měl jiné priority. Byl žádaný v zahraničí.

Za sebou měl působení v Racingu Štrasburk, japonském Visselu Kobé nebo v St. Etienne. V červenci toho roku podepsal kontrakt s týmem Al-Ahlí ze Spojených arabských emirátů, v oblasti Perského zálivu vysoce atraktivní a štědře placený džob.

Události ale běžely překotně a rychle. Hašek v Emirátech po roce skončil, v tuzemsku vyhrál volby a sedmadvacátého června se stal předsedou Českomoravského fotbalového svazu. Po odvolání Petra Rady, Brücknerova nástupce, a jednozápasovém bizarním předělu Františka Straky uprostřed kvalifikace o mistrovství světa z nouze usedl na lavičku reprezentace. I proto, že tu odmítl Karel Jarolím.

„V kritické chvíli se nezříkám odpovědnosti,“ hlásil na tiskové konferenci. Za asistenty si vybral Michala Bílka, Luďka Klusáčka a Jan Stejskala, mazák Brückner byl poradcem. „Je to řešení jen do konce kvalifikace,“ vysvětlil.

Česko chtělo po čtyřech letech znovu na mistrovství světa. Nepovedlo se. Mužstvo obsadilo ve skupině třetí příčku, čtyři body za Slovinskem. Hašek skončil, po třech výhrách a dvou remízách předal tým Bílkovi.

Po šokující abdikaci další cesta na východ

Jeho angažmá v pozici svazového bosse mělo také krátký život. V polovině funkčního období na valné hromadě abdikoval. Byl to šok. Šest let po vypuknutí masivní korupční aféry byl mnohými považovaný za spasitele českého fotbalu. Očekávání neustál.

„Nikdy jsem neřekl, že jsem spasitel a už vůbec, že vymýtím korupci. Vymýtit se nedá, jen nastavit mantinely. Těžko bojovat proti tomu, když někdo cinkne výsledek,“ obhajoval se. Vyčítalo se mu mnohé. Zejména spojenectví s ředitelem Sazky Alešem Hušákem.

Hašek se znovu uklidil do specifických podmínek Blízkého východu. Byť se opakovaně spekulovalo, že by se mohl vrátit do Sparty, s kterou v období let 1999–2001 vyhrál dva mistrovské tituly a dvakrát s ní hrál Ligu mistrů, nikdy se tak nestalo. Především kvůli

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud