Michal Koštuřík
19. dubna 2024 • 16:40

„Uletí“ Straka do Afriky? Hlásil se Nigérii, ve hře je nároďák Gambie

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Michalovců až do Afriky? František Straka (65), fotbalový záchranář z povolání, se přihlásil do výběrového řízení na pozici hlavního trenéra reprezentace Gambie! Už předtím byl ve hře o místo u národního týmu slovutné Nigérie. Dostal se do užšího výběru sedmičky uchazečů, ale mezi finální trojici už ne. „Svým entuziasmem a povahovými rysy by se tam hodil. Ta velká hráčská ega nemůže trénovat každý,“ tvrdí Alexandra Vuová, fotbalová manažerka s vazbami na africký fotbal, speciálně Nigérii.



Světoběžník „Franz“ Straka momentálně zachraňuje Zemplín Michalovce ve slovenské nejvyšší soutěži. Mužstvo převzal na konci února v zoufalé situaci a už ho vytáhl na nesestupovou desátou příčku. Zázraky na počkání, za pár týdnů? To bývalý obránce dovede. Jenže málokde vydrží delší dobu. I v tomto případě je možné, že klub z východu Slovenska po sezoně opustí.

V hlavě má novou výzvu - a klidně z Afriky. Jako první přišla na řadu Nigérie, která hledá nástupce Portugalce Joseho Peseira. Ten na začátku roku dovedl „Super Orly“ do finále Afrického poháru národů, ale poté z funkce odstoupil.

Do výběrového řízení se prostřednictvím agentky Vuové přihlásil rovněž pětašedesátiletý Straka. Jeho konkurenty byli například Španěl Doménec Torrent, bývalý asistent Pepa Guardioly v Barceloně a Bayernu Mnichov. Naposledy vedl turecký Galatasaray. O prestižní post měli zájem i Portugalec Toni Conceicao, bývalý kouč Kamerunu (2019-2022) či italský bouřlivák Antonio Conte. Ten ovšem záhy vypadl ze hry, neboť nigerijská federace nemohla přistoupit na jeho finanční požadavky. Mezi trojici, z níž bude vybrán Peseirův nástupce, se dostal domácí expert Emanuel Amuneke.

Zatímco cesta do Nigérie se Strakovi zavřela, otevřená je stále možnost vést reprezentaci Gambie. Belgičan Tom Sainfiet nedávno rezignoval a český kouč je jedním z adeptů na jeho místo.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud