Jiří Fejgl
12. srpna 2010 • 10:00

Největší Bílkův problém: Polák a Anderlecht

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl by být srdcem mužstva – bojovným, zarputilým, k tomu také přesným, precizním, nikdy neselhávajícím. Ukázat důraz, neústupnost, ukrást míč soupeři, bleskově ho předat dál. Držet si hranice svého království, jen občas vyrazit (překvapivě) na zteč. Defenzivní záložník Jan Polák však proti Lotyšsku plnil jen část své mise.



Důvod je jasný: Polákovi zatraceně a příliš viditelně chybí herní praxe.

Jeho nejistá současnost v legendárním Anderlechtu Brusel je (společně se zraněním kanonýra Milana Baroše) největší problém kouče fotbalové reprezentace Michala Bílka.

Záložník v Belgii kvůli svému – ať už údajnému či opravdovému – přání odejít nehraje. A to má za sebou sezonu, v níž celých osm měsíců pauzíroval kvůli těžkému zranění kolena.

Do podobné šlamastyky se může dostat rovněž brankář Jaroslav Drobný, jenž po přestupu do Hamburku bojuje o post jedničky. „Pokud nebudu v klubu chytat, nemá cenu, abych na srazy jezdil,“ řekl gólman.

To je správný postoj. Poláka už ničí nejistota mnoho měsíců, přesto na něj Bílek dál sází.

Roman Bednář děkuje za gólovou přihrávku Jaroslavu Plašilovi
Roman Bednář děkuje za gólovou přihrávku Jaroslavu Plašilovi

Proti Lotyšsku bylo vidět, že by se to nemuselo vyplatit. Záložník chyboval během prvního poločasu v rozehrávce, občas volil příliš složité řešení, místo aby poslal míč spoluhráčům jednoduše, takzvaně vymýšlel.

Buďme však spravedliví, na druhou stranu měl pár záblesků, kdy ukázal prospěšnost. Například perfektním naběhnutím v poslední minutě první půle nachystal vyloženou šanci pro Zdeňka Pospěcha.

Pravý bek byl ve zdánlivě jednoduché situaci. To Polák je na tom hůře – prostě musí z Anderlechtu odejít, jinak bude zle.

„Přeju Honzovi, aby rychle našel angažmá,“ pronesl po vítězném duelu i trenér Bílek.

Nejen „Honzovi“, ale i sobě…

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud