Jakub Konečný
21. ledna 2011 • 17:11

Wenger nabídl dvěma Čechům životní šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNĚ Z LONDÝNA - Usilovalo o ni 75 tisíc dorostenců ze čtyřiceti zemí. Tolik mladých fotbalistů zatoužilo po The Chance, tedy šanci dostat se do velkého fotbalu. Byli mezi nimi i dva Češi – Jan Švábík a Martin Váňa – kteří se probojovali mezi sto nejlepších. Unikátní projekt, který pořádá společnost Nike společně s Arsenalem, právě v Londýně vrcholí. Na osm nejlepších čeká odměna v podobě ročního stipendia na vyhlášené akademii Kanonýrů.



Takový konkurz na budoucí hvězdu tu ještě nebyl. Uchazeči museli splňovat v podstatě jen jedinou podmínku – nesměli mít uzavřený profesionální kontrakt. Pak už stačila jen maličkost, uspět v národním kole, a hurá do Londýna.

Pořadatelé pojali celou akci skutečně velkoryse. „Chceme, aby kluci měli podmínky jako profesionální fotbalisté. Aby to pro ně byl zážitek na celý život,“ říká Lucie Grošaftová, PR manažerka Nike.


Sto finalistů proto třeba bydlí v luxusním hotelu Sopwell House na okraji severního Londýna. Starobylá budova je takovým malým fotbalovým muzeem, neboť zde obvykle nocují týmy, které čeká zápas v nedalekém Wembley. Zarámovaný dres na chodbě všem návštěvníkům připomíná, že v roce 1996 tu před finále mistrovství Evropy s Německem rozbil stan i český národní tým.

Kromě samotného soutěžení čekají finalisty večeře s hvězdami Premier League, prohlídka Wembley a v sobotu návštěva zápasu Premier League Arsenal – Wigan.  

„Je to tu super,“ kýve znale hlavou Martin Váňa, šikovný záložník Baníku Ostrava, toho času na hostování ve Vítkovicích. V Londýně je poprvé stejně jako jeho kamarád Jan Švábík. Urostlý útočník hraje pro změnu I. A třídu za Klimkovice, vesničku ve Slezsku.

Dvojice mladých fotbalistů, kteří dostali šanci zatrénovat si s ArsenalemFoto Martin Flousek


Oba si musejí připadat jako ve snu.

První soutěže byly na programu ve čtvrtek a odehrávaly se v tréninkovém centru The Hive v městečku Barnet. Moderní a přitom prostý areál slavnostně otevíral v prosinci roku 2009 trenér anglické reprezentace Fabio Capello.

Devadesát devět finalistů (jeden nedostal víza) bylo rozděleno podle státní příslušnosti do osmi skupin, které se střídaly na jednotlivých kontrolních stanovištích. Testovaly se fotbalové dovednosti.

„Zejména to, jak hráči umějí reagovat pod tlakem času a prostoru,“ věděl dopředu trenér Jaroslav Hřebík, jeden z expertů, kteří Švábíka s Váňou na třech soustředěních před odletem do Londýna připravovali.

Kromě koučů z akademie Arsenalu průběh unikátního fotbalového konkursu sledovaly i dvě trenérské veličiny. Hned po obědě začal jednotlivá stanoviště obcházet Guus Hiddink, kouč turecké reprezentace. A na poslední hodinu dorazil ve svém stříbrném lexusu i sám Arséne Wenger.

Sotva vkročil hubený Francouz na hřiště, tempo a nasazení náročných cvičení se ještě zvýšilo. Všichni šli v nepříjemné zimě a na podmáčeném trávníku na maximum.

Dobře vědí, že druhou takovou The Chance už nedostanou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud